Yoga World
Annons
Annons
Möt

Möt mantramusikens mästarinna Deva Premal

Foto: Donatella Parisini

För Deva Premal är musiken en öppning till meditationen och ett sätt att fördjupa sig i yogan. Yoga World fick en pratstund – om allt från musik till meningen med livet – med kvinnan som blivit en superstjärna på den spirituella musikhimlen.

Deva Premal och Miten har under de senaste 26 åren delat med sig av sin mantramusik från Indien och Tibet, och fått ett enormt genomslag i sin genre. Med fans som Cher, Tony Robbins, den andlige ledaren Eckhart Tolle och inte minst Dalai Lama – som beskrivit deras musik med orden ”vackert, å så vackert” – har de minst sagt gjort succé, även om de inte själva vill säga sig utgöra en del av ”musikbranschen”. Mantran är heliga ord på sanskrit som uttalas eller sjungs ut högt, och som främst används i samband med meditation för att hjälpa oss nå en högre medvetandenivå och fördjupa vår koncentration. Idag kallar många Deva Premal och Miten för mantramusikens superstars. Miten, tidigare känd under namnet Andy Desmond, är en brittisk musiker som nådde toppen inom musikindustrin i sitt hemland, att framgångsmässigt jämställa med stora band som Fleetwood Mac och Hall & Oates.

Han träffade Deva på Osho-ashramet i indiska Pune när hon var där och studerade shiatsu och ledde sittningar i andlig healing. Deva började som bakgrundssångare till Miten. Hon saknade självförtroende i rösten, var blyg och inte alls bekväm med att sjunga inför publik. Men under en Osho-musikfestival hörde hon någon mässa Gayatri-mantrat och slungades då tillbaka i minnet till sin barndom. Hon började omedelbart att sjunga ut från sitt hjärta, och i den stunden släppte all nervositet och blyghet. Hon upplevde just i det ögonblicket att hon äntligen kunde sjunga ut och helt hänge sig åt sången. Deva och Mitens första album, The Essence, spelades in i Devas mammas lägenhet 1998 och fick ett stort genomslag. Framförallt spelades det mycket i yogastudios, på massagekliniker och retreatanläggningar för yoga och meditation.

Deva Premal och Miten hade helt klart något på gång redan då – och sedan dess har de sålt över 1,5 miljoner album. Deva, det senast utgivna albumet som släpptes i oktober förra året, är en samling mantran för meditation, eftertanke och helig dans. Ett av guldkornen på den senaste plattan är versionen av Seven Chakra Gayatri Mantra som tonsatts med en melodi som ursprungligen komponerats av Deva, så här nästan 20 år efter det att hon spelade in mantrat för första gången. Albumet innehåller också en version av Hare Krishna-mantrat, tonsatt av den nepalesiske mästaren på bansuri (indisk tvärflöjt tillverkad av bambu) vid namn Manose. Hans musikaliska skicklighet i kombination med förmåga att införliva västvärldens musiktraditioner har gjort honom till en stor förebild för Deva och Miten i deras karriärer, och under 15 år har de nu turnerat tillsammans.

Har du varit på en yogaklass har du garanterat hört Devas version av Gayatri Mantra. Foto: Manose

MANTRATS HELANDE KRAFT

Deva befinner sig mitt i sin pågående Europa-turné när Yoga World får en pratstund med henne. Det känns otroligt fint och roligt, med tanke på hennes popularitet och hur ofta så många av oss sjunkit ner i savasana i slutet av en klass till ljudet av hennes rena, klara stämma ackompanjerad av Mitens överdådiga musik. Målet är att prata mantra, musik och meningen med livet.

Hur kommer det sig att många påverkas så starkt när mantran mässas på det sätt som du gör?

– Sanskrit är ett språk som bär på mycket energi och som ofta har stor effekt på människor. Inom sanskrit får ljuden som bildar  ett ord en betydelse i sig, de står liksom för sig själva och behöver inte ha en inbyggd relation till objektet de beskriver som i andra språk. Du behöver inte tro på mantrat för att det ska kunna hela dig och påverka ditt medvetande. Därför älskar jag att sjunga just mantran, och därför tror jag också att det har effekt på så många. När vi mässar fylls kroppen med energi. Jag känner hur energin växer inom mig allt eftersom vibrationerna i min röst blir starkare och starkare. Att mässa tillsammans med andra, andas i samma takt och sjunga högt tillsammans är otroligt mäktigt. Man lyfts av stämningen och dras med på ett väldigt starkt sätt, som om man bärs bort från all stress och sedan får landa i ett fridfullt tillstånd.

Vad betyder mässandet och musiken du och Miten gör för dig?

– För mig är det en genväg till meditationen. Personligen känner jag mig mer avslappnad om jag så bara får ljuda ut tre stycken ”om”. Det jag älskar mest med våra konserter är emellertid tystnaden som sprider sig när musiken upphör. Alla får ta del av den tystnaden, det råder en frid i det ögonblicket och det är något så fint att få uppleva en sådan ren tystnad tillsammans med andra. Tänk tvåtusen personer i total stillhet och avslappning med varandra – det är mäktigt! Det är detta som för mig är kraften bakom mantra, att det läker och vårdar själen.

Hur går dina tankar kring det tekniska och virtuosa, allt det som musiker idag förväntas förmedla?

– Miten och jag ser egentligen inte oss själva som musiker. Även om Miten ändå måste sägas ha varit en i hela sitt liv! Som vi ser det så uppstår musiken ur tystnaden, och när den upphör går alla toner tillbaka in i tystnaden. För oss är detta nyckeln till upplevelsen av musik. Det fanns en tid då jag tog sånglektioner, men det var ganska många år sedan nu och trots att jag aldrig strävat efter att bli någon duktig sångerska. Det enda jag ville var att få vara tillsammans med Miten och vara en del av den meditativa musik som han skapade. Efter hand lärde jag mig att sjunga i mikrofon samt hur man komponerar och måste lyssna på musiken när den blir till. Jag antar att denna process har gjort mig till den jag är när jag står på scen idag. Miten har varit min lärare och visat mig vägen, säger Deva som när hon började sjunga ”på riktigt” blev förvånad över vilka krafter hon hade inom sig:

Annons
Annons

– Min röst hade förändrats i och med den inre resa jag hade gjort – något inom mig väcktes till liv när jag mässade Gayatri-mantrat. Skillnaden låg inte i att jag hade övat upp min sångteknik, tagit lektioner eller något annat, utan uppstod till följd av att jag hade mediterat och kommit i närmare kontakt med mina innersta känslor. Jag hade förstått hela konceptet med att musiken uppstår ur tystnaden och sedan går tillbaka in i tystnaden innan den så småningom försvinner. Så vi ser det inte som att vi är en del av ”musikbranschen”. Vi försöker inte roa någon med vår musik, utan förmedlar bara de lärdomar vi själva gjort och utövar andlighet via den.

Den 4 oktober spelar Deva Premal, Miten och Manose på Stockholm Waterfront.

DET UNIKA MED LIVEMANTRA

Nyligen spelade Deva och Miten inför en stor publik i Budapest, allt var utsålt och vi var på plats. Det var knappast svårt att hitta till platsen – det var bara att följa doften av rökelse som spred sig över hela parken. Konserten var mycket vacker och multibegåvade musikern Manose, som kan spela en rad olika instrument – vid ett tillfälle tog han fram en ukulele – befann sig bitvis längst fram på scenen och strödde entusiastiskt rosenblad på publiken. Mantran utgjorde en stor del av konserten, men Miten framförde också tillsammans med bandet på ett lågmält och passande sätt musik som de allra flesta känner till, skapad av världsartister som bland annat The Beatles. Norwegian Wood, en låt som The Beatles släppte redan 1965, var ett perfekt låtval i sammanhanget. I originalversionen gör George Harrison i denna låt sin debut på sitar, efter ett möte med den store indiske musikern Ravi Shankar.

Idag anses låten vara upptakten till musikgenren raga-rock, samt en låt som många ser som upptakten till vad man brukar kalla världsmusik.

Miten är på många sätt en enastående, subtil musiker och mjuk i sin framtoning. Gällande ljudet fanns inte mycket att klaga på under konserten, det var konstant kristallklart och rent och precis lagom högt. (Ibland kan det faktiskt vara skönt att få lämna en konsert utan ett konstant ringande i öronen.) I motsats till många andra konserter, där publiken uppmuntras till att applådera och klappa i takt, bad Miten publiken vid upprepade tillfällen att inte applådera för att alla skulle få chansen att ta in och njuta av de helande vibrationerna från mantrat. Under en konsert med Deva Premal och Miten uppmuntras alla i publiken att mässa mantran tillsammans. Många har för vana att inte sjunga med när de går på konserter, utan nöjer sig med att klappa i händerna, men alla nappade efter ett tag på Mitens direktiv och en riktigt kraftfull effekt uppstod när alla sjöng tillsammans.

Det kan låta konstigt att konserten var helt utsåld, men Deva förklarar att det varit så många gånger och under en spelning nyligen i Sibirien(!) sålde de slut på tusen biljetter.

– Det vi gör sträcker sig bortom landsgränser och trossystem, vi kan idag resa i stort sett var som helst i världen och möta människor som är extremt nyfikna på och intresserade av att ta del av det vi gör. Någonstans söker vi väl alla mer eller mindre intensivt efter inre frid, lycka och kärlek. Allt detta får människor uppleva under våra konserter. Allt fler får upp intresset för vår musik, det visar sig ju inte minst genom antalet konsertbesökare. Så många väljer att komma och sjunga med oss och det är fantastiskt. Mantran har en helande kraft, möjlig för alla att uppleva.

Vad hoppas du att människor tar med sig när de lämnar era konserter?

– Jag hoppas att de går därifrån med en känsla av inre lugn och frid i sinnet. Många har sagt till mig att de genomgått i det närmaste en förvandling under konserterna, då de lyckats frigöra sig från onödigt ”känslomässigt bagage” och därför går därifrån  lättare och mer avslappnade. Vi får ofta höra feedback som ”Den här kvällen förändrade mitt liv” eller ”Jag känner mig levande igen”. Det är något vi tar till oss och som självklart gör oss väldigt glada. Vi känner oss ödmjuka inför att folk kan uppleva vår musik på det sättet och tycker att det är vackert. Och det bästa är ju att alla kan fortsätta att uppleva precis det som de gjort under konserten hemma i sitt eget vardagsrum. Inre frid kan alltid komma till oss, var vi än befinner oss, vi måste bara veta hur vi kommer åt den. Mantran är definitivt en av nycklarna till inre frid, säger Deva och tipsar om att om ni är några vänner som vill prova så sätt er ner och mässa högt tillsammans:

– Det kostar er ingenting ekonomiskt utan kräver bara någon timme av er tid, en kväll i veckan, då ni samlas tillsammans i goda vänners lag. Det är ett sätt att vårda själen och en väg till verklig avslappning och lugn, på det enklaste men mäktigaste sätt. Bara tre ”om”, för dig själv eller tillsammans i grupp, kan väcka livsgnistan till och med i den stressiga och ibland jobbiga vardag som många av oss lever i idag.

Huruvida Deva Premal och Mitens liveframträdande var något som förändrade våra liv vågar vi inte svara på än, men det gav energi och var en häftig upplevelse.

“Magiskt!” blir ofta omdömet efter en konsert med Deva Premal.

FÖRDJUPNING I MANTRA

Sedan de började spela inför publik har Deva och Miten mottagit tusentals brev från människor runt om i hela världen som vill dela med sig av sina positiva tankar kring deras uppträdanden och deras musik. De berättar ofta om hur Deva och Miten har påverkat deras liv både ur ett psykiskt, fysiskt och framförallt andligt perspektiv, när de lyssnat till tonsatta mantran och själva sjungit med. Bli inte förvånad om även du som känner dig skeptisk till en början lovordar dem efter ett tag – efter att ha sett dem live och haft deras senaste platta på repeat kan vi på Yoga World verkligen förstå hur så många kan beröras av deras musik och ta till sig mantrats helande kraft via deras uppträdanden. Om du vill fördjupa dig lite mer i tankarna kring mantra kan spana in Deva Premal och Miten på Facebook.

Håll utkik efter Deva och Mitens facebook-livechat Medicine of Mantra om du är nyfiken på att veta mer om just mantra. Här diskuterar Deva och Miten musik men pratar även om mantrats potentiellt läkande kraft på kropp och själ med specialister och läkare. En av läkarna som figurerar i forumet är Kulreet Chaudhary, neurologisk forskare och specialist på ayurvedisk medicin. Hon har genomfört över 20 kliniska studier baserade på personer med MS och Parkinsons sjukdom och hur de eventuellt kan dra nytta av kraften inom mantra och meditation. Ytterligare en läkare, Larry Dossey, författare till bästsäljande boken Prayer Is Good Medicine, kommer att medverka med sina tankar och forskningsresultat framöver.

YOGA OCH MANTRA

Deva har yogat till och från i perioder från det att hon var 14 år, och hon säger att hon inte är någon ”ren yogini”, alltså att hon inte helt och hållet går in för endast yogan. I dagsläget fokuserar hon mest på de fysiska delarna av yogan och kombinerar den med pilates. Innan vi avslutar vår pratstund med Deva måste vi fråga henne om kopplingen mellan musiken och yogan. Hur kan den bli så kraftfull? Deva svarar att hon tror att det beror på att musiken får tankarna som annars ständigt irrar runt i huvudet att tillfälligt stanna upp.

– När vi lyssnar på musik som vi upplever som fantastisk pausar vi från allt brus och allt som händer runtomkring och fokuserar endast på det vi hör. Den leder oss in i djupet av oss själva och har förmågan att gå rakt in i hjärtat. Min uppfattning är att musik lyfter upplevelsen av stillhet, glädje och medkänsla när vi yogar.

Håller du med henne? Visst kan musik fördjupa en upplevelse, i synnerhet en av yogisk karaktär! Många lärare och yogis runt om i hela världen instämmer med stor sannolikhet, så om du ännu inte har haft tillfälle att lyssna in dig på Deva Premal och Miten är det ett hett tips.

Text: David Holzer

LÄS OCKSÅ: “Det är lätt att spela, vill man bara så går det”
LÄS OCKSÅ: Så lär du dig älska ögonblicket

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.