Yoga World
Annons
Annons
Möt

Kino MacGregor – 20 år av yoga

FOTO: AGATHE PADOVANI/I FILM YOGA

Kino MacGregor är född och uppvuxen i Miami och trivs bäst på stranden med en färsk kokosnöt i handen. Hon är också poet samt en av världens mest kända ashtangainstruktörer, och för Yoga World berättar hon hur vi alla borde värna om vår tid på yogamattan.

Hur kom du i kontakt med yoga första gången?

– Jag närmade mig yogan med en uppriktig och innerlig önskan om att leva ett mer fridfullt liv. När jag tittar tillbaka ser jag nu att jag var på jakt efter ett sätt att bli lycklig, och det var med den intentionen i hjärtat som jag deltog i en traditionell ashtangaklass första gången.

Vad inspirerade dig i början av din yogaresa?

– Jag minns att jag vid den tiden slukade böcker med andlig inriktning, böckerna fungerade som en guide för mig på min yogaresa. Samtidigt som jag började praktisera ashtanga för 20 år sedan började jag även utöva sittande meditation. De böcker som jag fann mest inspirerande är skrivna av buddhistiska meditationslärare som Pema Chödrön, Shunryū Suzuki och Jack Kornfield. Deras böcker rekommenderar jag till alla som är uppriktiga i sitt andliga sökande.

Vad ger yogan dig personligen?

– För mig fungerar yogan som en tillflykt, det är en fristad där jag möter mig själv. För varje gång jag utövar yoga blir mitt liv lite mer fridfullt.

Har du några favoritlärare eller favoritstudios?

– Jag rekommenderar alla hängivna ashtangautövare att praktisera med min lärare R. Sharath Jois. Och för de som är mer intresserade av att lära sig meditera föreslår jag en vipassanakurs, förslagsvis via dhamma.org.

Spana in avsnitt 131 av podden Yogiskt för en intervju med Kino. FOTO: ALESSANDRO SIGISMONDI

Beskriv din egen stil som yogalärare!

– Som lärare är jag mest intresserad av att verka som en katalysator för studenternas andliga uppvaknande. Jag ser mig själv som ett ljus på vägen och anser att det är en ära att få dela med mig av yogan. Jag bryr mig om mina elever och deras inre, och det gör mig alltid exalterad och inspirerad när jag ser någon som är innerligt passionerad när det kommer till sin inre resa och andliga uppvaknande.

Annons
Annons

Vilka är dina karriärmässiga höjdpunkter så här långt?

– Varje gång jag får ett meddelande eller pratar med en elev och de berättar hur mitt skrivande eller min undervisning har hjälpt dem igenom en jobbig period, att de på grund av någonting jag sagt eller delat med mig av gav dem mer inre frid eller uppmuntrade dem att fortsätta… då känner jag att jag är precis där jag ska vara, att jag gör det jag är menad att göra.

Vad har du för planer inför framtiden?

– Eftersom jag både praktiserar och lär ut en yogastil som har ett rykte kring sig att vara hård och lite skrämmande skulle jag vilja göra det till min uppgift att skapa de verktyg som krävs för att människor ska känna att den traditionella yogan är tillgänglig för alla.

Har du några råd till nya yogalärare?

– Fortsätt att praktisera yoga. Sluta aldrig att betrakta dig som en elev, oavsett hur länge du har undervisat andra människor.

Några andra visdomsord du vill dela med dig av?

– Det är inte viktigt att få med sig alla över på sin sida, det räcker med att vara sann mot sig själv och att man har medkänsla och visdom som sina ledstjärnor.

Med över en miljon följare på Instagram och fler än 500 000 prenumeranter på YouTube och Facebook når Kino människor över hela världen med sin yoga. FOTO: ALESSANDRO SIGISMONDI

Vad har du för tips till nyblivna yogisar?

– Studera mer än bara positionerna, se till att gräva djupt inom dig själv. Hitta en lärare som inspirerar dig och försök att lära dig så mycket av denne som möjligt. Värna om din tid och uppskatta varje ögonblick du tillbringar på mattan. Jämför dig inte med andra utan fokusera på din egen inre upplevelse. Sök stunder av frid, kärlek och glädje, för det är där yogan finns.

Vad skulle du vilja säga till dem som känner att de inte kan yoga?

– Det kan vara skrämmande att se alla dessa ”perfekta” yogakroppar på bilder och i sociala medier, och ibland kan det verka som om bara vackra, rika människor med de perfekta fysiska förutsättningarna är välkomna in i yogavärlden – men så är det inte alls. För dessa bilder är ingenting annat än just bilder. Yogan är verkligen tillgänglig för alla, var och en skapar sin personliga utövning.

Om du känner ett sug och en längtan efter att börja med yoga, vänta inte på att det rätta tillfället ska infinna sig – bara sätt igång.

Vad gör du när du inte utövar yoga?

– Jag älskar att läsa, skriva, ta promenader på stranden och mysa med min man.

Har du några tips till den som vill införliva yoga i sitt dagliga liv?

– Tänk på att du är en yogi hela tiden, inte bara när du står på din yogamatta. Om du strävar efter att vara i kontakt med ditt inre medvetande så upptäcker du snart att allting runt omkring dig är yoga. Yoga är en andlig väg där du har möjlighet att förvandla varje andetag till en bön och där du, om du är medveten, kan vårda varje ögonblick. Om du är dedikerad och låter dig guidas av yogans kraft i allt du tar dig för kommer du att upptäcka att den omgivande världen förvandlas till en helig, okränkbar plats på alla plan.

LÄS OCKSÅ: Yogalärare – var hittar du inspiration till dina klasser?
LÄS OCKSÅ: Josefine Bengtssons tips till yoganybörjare

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.