Yoga World
Annons
Annons
Möt

Ingen motsättning mellan yoga och västerländsk medicin

Det menar barnläkaren och yogaläraren Holger Seidel som är övertygad om att yogan för många kan vara en väg till att finna balans och harmoni och på så sätt påverka de obalanser som många av dagens livsstilssjukdomar beror på. 

– För några år sedan träffade jag Johannes W. Rohen, en tysk fysiologi- och anatomiprofessor, känd för sin anatomiatlas. Han har skrivit många verk, bland annat en bok jag regelbundet återvänder till, Den mänskliga organismens morfologi. Där illustrerar han i text och bild kroppens form, uppbyggnad och funktion. Varje gång jag läser ett stycke ser jag kroppen med nya ögon. Boken har blivit min ”bibel”, säger Holger.

Han berättar hur de först diskuterade avsnitt ur hans böcker och ju längre samtalet varade kom in på pedagogik, politik och olika vardags- och livsstilsfrågor. Det fick honom att reflektera över sitt sätt att arbeta.

– Efter mötet kände jag nyfikenhet och förväntan att ifrågasätta mitt eget sätt att arbeta. Frågor som; ”vem är personen bakom symtomen och sjukdomen, kan förändringar i levnadsvanor påverka barnets eller ungdomens besvär?” väcktes, säger Holger och uttrycker en önskan om att i framtiden få mer tid för själva samtalet kring dessa frågor då det idag tyvärr ofta finns alldeles för lite tid avsatt för patientbesöket.

– Idag har vi inom sjuk- och hälsovård mer fokus på obalanser hos individen. Det finns tre saker vi kan göra för att förändra våra liv i grunden: Röra på oss, äta sunt och sova ordentligt. Det finns inget piller i världen som slår det. Lika viktigt är att vårda våra relationer och uppskatta möten med människor runt omkring oss.

Annons
Annons

“Hellre en hamburgare med vänner, än en grön drink ensam!”

Uppvuxen i en familj med stort intresse för antroposofi har Holgers intresse för kroppen, naturen och dess samspel med  andlighet varit naturlig, och vid en sjukdomsperiod under studietiden började han med meditation och andningsövningar.

– När jag flera år senare började med yoga var tanken att ge mina patienter ett verktyg för att få kontakt med andetaget och andas på ett bra sätt. Snabbt växte yogan till att bli något jag ville ägna mer tid till. Idag är yogan en viktig del av min vardag.

Den dynamiska ashtangayogan byttes ut mot en mer meditativ yogaform och efter lärarutbildningar i Medicinsk Yoga och Livsyoga startades en yogaverksamhet på Björkudden i Stallarholmen.

– Idag välkomnar vi varje vecka män och kvinnor i alla åldrar till klasser i vår fantastiska lokal med utsikt över Mälaren. Vi tycker det är kul att det är många män som funnit yogan hos oss.

Holgers patienter får “magiska” stenar vid besöken. Barnen får tre stenar med uppmaning att ge dem vidare. “Varje gång den som fått stenen tittar på den, tänker hen på barnet som gett den. På så vis blir den magisk. Även våra yogisar blir glada över en sten efter passet.”

Hur ser du på yogalärarrollen?

– Vi som jobbar här tänker inte att vi går hit som lärare, utan vi sätter ihop ett pass som vi sedan genomför tillsammans med våra deltagare. Vi kommer alla hit med olika sinnesstämning påverkade av allt som sker i våra liv, på så vis får var och en sin egen upplevelse av passen. Kroppens reaktion på yogan kan från gång till gång förändras. Jag hoppas kunna förmedla känslan av att uppleva kroppen som ett konstverk, att varje sinnesstämning ger en ny bild av dig. En medveten närvaro, en acceptans och tillit till livet kan hjälpa oss att finna en fysisk och mental balans.

Vad kan vi inom den västerländska medicinen lära oss av ayurvedisk medicin?

– I den västerländska medicinen står behandlingen av symtom och sjukdom i fokus medan man inom ayurvedisk behandling utgår från patientens fysiska och mentala obalanser. Många av dagens livsstilssjukdomar beror på obalanser som vi kan påverka. Genom att bli medveten om vår personlighet och livsstil kan vi förändra och skapa balans och harmoni i kroppen som i sin tur kan påverka symtom och sjukdom.

Finns det motsättningar mellan yoga och västerländsk medicin?

– Nej! Det är viktigt att understryka att yoga inte är en behandling utan ett sätt att finna ro och balans i kroppen. Jag ser yogan som en fysiologisk modell med många likheter med det västerländska sättet att se på kroppens uppbyggnad och funktion. Energiflöden och uppdelningen av chakran, kan jämföras med den fysiologiska uppdelningen av kroppen: hjärnans nerv- och sinnessystem, det rytmiska systemet genom hjärta och lungor samt magen och bäckenet med ämnesomsättning och fortplantning. Att känna till kroppens anatomi och fysiologi hjälper mig att förklara vad de olika övningarna kan påverka. Ta till exempel samspelet mellan andetag och hjärta, varje andetag omfamnar hjärtat.

HOLGER SEIDEL
YRKE: Barnläkare och yogalärare. Utbildad i Medicinsk Yoga av Göran Boll och Livsyoga av Tomas Frankell. Grundutbildning i ”Ayurveda som komplementär medicin för läkare” vid Europeiska akademin för Ayurveda, i samarbete med universitetssjukhuset Charité i Berlin.
BOR: Stallarholmen, där han också driver yogaverksamhet tillsammans med Birgit Ehn, Jeanette Johansson och Walter Kollarz.
MER INFO: www.yogaistallarholmen.se

Text: Erika Kits Gölevik Foto: Shay Peretz 

LÄS MER: Medicinsk yoga för hjärtat
LÄS MER: 7 vetenskapligt bevisade fördelar med yoga

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.