Sassa Asli är hälsocoachen och personliga tränaren som inspirerar flera tusen med sina härliga mat- och yogabilder. För några år sedan följde hon sin nyvunna kärlek till yogan och gick djupare in i sin egen praktik när hon utbildade sig till yogalärare, något som legat nära till hands med hennes holistiska syn på hälsa.
Du hjälper många att få ordning på kosten, vilket är det vanligaste felet många gör när det kommer till att få mer grönt på tallriken?
– Det mest återkommande som jag har sett under åren med mina klienter har varit att de har bestämt sig för att gå all-in och därmed abrupt uteslutit stora delar av kosten, samt svartlistat mat i hopp om att kunna addera mer grönt på tallriken. Det slutar med att de får i sig alldeles för lite, samt för få, viktiga näringsämnen. I starten på livsstilsförändringen brukar jag alltid tipsa om att lägga till mer grön mat och delvis ersätta med bättre näringskällor, istället
för att sålla bort allt på en gång.
Varför ska man äta mer grönt?
– Min erfarenhet är att mer grönt ger mer energi. Genom att ha spännande inslag av växtbaserade rätter i vardagen hjälper man bland annat matsmältningen på traven, man känner sig ofta piggare och upplever ett mer balanserat blodsocker. Inte minst kan man få mindre sug efter ”skräpmat”. Sedan inser många allt det goda som kan tillagas och det blir inte längre lika svårt att ersätta annan kost. Jag tror generellt på ett mer lustfyllt sätt att förhålla oss till maten vi äter, att vi äter mer hälsosamt i syfte att må bättre, få mer överskott och njuta mer av livet. En viktig pusselbit i den holistiska synen för en god hälsa. Sedan har det självklart många positiva effekter på miljön vilket också ligger väldigt rätt i tiden.
Måste man äta helt veganskt?
– Man måste absolut inte äta veganskt för att uppleva fördelar, små förändringar kan ge stora resultat både kort- och långsiktigt! Genom att testa nya måltider och kanske byta ut en rätt om dagen kan mycket förändras till det bättre. Om man skulle vilja byta ut ett mål, skulle frukost kunna vara ett gott alternativ att starta med. Istället för att sätta tänderna i den trötta ostmackan samt sippa på kaffet, skulle måltiden kunna bytas ut mot en proteinrik chiagröt och en stor mättande smoothie. Ofta påverkar kostvalet på morgonen resten av dagen och sätter lite standarden för de val man gör senare. Fler gröna alternativ redan i starten på dagen, menar jag ökar chanserna för att vidare upprätthålla det gröna kosttänket.
Vilka är dina bästa tips för att börja få till mer grönt på tallriken?
– Köp nya spännande kokböcker med fina bilder på vegetariska rätter, följ matbloggare, eller skaffa hjälp för att få motivationen till att laga samt handla mat som du tidigare inte prioriterat. Starta i mindre skala och utforska nya gröna måltider tillsammans med dina nära. Sist men inte minst skulle jag vilja rekommendera att skaffa bra köksredskap för att göra goda gröna smoothies, då får man i sig mycket grönt utan att nödvändigtvis känna den kanske ovana smaken av grönsakerna. Att helt enkelt ta fram sin nyfikna inställning som en av de viktigaste huvudingredienserna till ett mer långsiktigt grönt tänk i det egna köket!
Glutenfri kokos- och äppelgröt
1 portion
INGREDIENSER:
1-1 ½ dl glutenfri havre
3 ½ dl osötad mandelmjölk
½ rivet äpple
1 msk kokosflingor
½ msk kallpressad kokosolja
1 tsk kanel
1 tsk äkta vaniljpulver (mindre om du önskar)
Toppa med granatäpple, pumpafrön, kanel, stekta äppelskivor
GÖR SÅ HÄR:
Koka upp gröten på låg värme. Ta sedan kastrullen åt sidan och tillsätt de andra ingredienserna, rör om ordentligt och se till att kokosoljan smälter fint. Toppa med pumpafrön, granatäpple, äpple stekt i kokosolja och kanel. Tillsätt lite kokosmjölk på toppen och njut av din fantastiska frukost!
Vill du ha fler frukostrecept? Kolla in Karin Haglunds raw hallongröt – mums!