Yoga World
Annons
Annons
Meditation

Finn din mening med en vision quest – så gör du

Hitta din sanning med hjälp av en daglig övergångsritual. 

Vision quests, eller övergångs-ritualer, är hjälpmedel för att hitta spirituell rådgivning och mening i ens liv. De tros ha sitt ursprung i Amerika, men vision quests utövas på många platser jorden runt idag. En traditionell vision quest består av att man tillbringar flera dagar ensam ute i naturen, långt från civilisationen, utan mat, vatten eller sömn. Innan ritualen renas deltagaren i en sweat lodge, tills dennes sprituella vägledare anser att de är färdiga och redo att ge sig ut på sin resa.

Under sin tid i isolering, långt från vardagens behov och önskningar sägs vandraren få starka visioner. Efter utförd vision quest tolkas dessa visioner för att ge vägledning och mening.

Annons
Annons

För många är vision quests utmanande rent logistiskt. Att hitta en plats i närområdet som är isolerad och tillräckligt långt från civilisationen är näst intill omöjligt. Och om att ta ledigt från jobbet, eller vara borta från familjen inte är en del av visionen kan den svåraste biten vara att hitta en lärare att guida en genom processen.

Även om du kanske inte kan uppleva en komplett, äkta vision quest finns det saker du kan göra för att försöka hitta din sanna mening. Sufi-poeten Rumi  skrev en gång: ”När du börjar gå, uppenbarar sig vägen framför dig.” Allt du behöver göra är alltså att ta första steget. Den här meditiationsövningen kan hjälpa dig att ställa in din interna kompass och hitta vägen – utan att behöva lämna hemmet för att göra det.

Gör det nu
Sitt eller ligg ner i en avslappnad position, helt fri från distraktioner. Börja med att lugna ner andetagen tills du andas så långsamt du bara kan, utan att det känns obehagligt. Att behålla en låg andningstakt kräver koncentration. För att hjälpa dig att hålla fokus och att hitta din inre kompass repeterar du tyst, under inandning, följande mantra: ”Jag är öppen för alla möjligheter.” När du andas ut upprepar du mantrat ”Jag litar på att universum visar mig vägen.” Upprepa i minst fem minuter.

Därefter, vid högsta punkten av varje inandning och mantrarepetition, pausar du några sekunder innan du andas ut. Vid slutet av varje utandning och mantrarepetition pausar du igen i några sekunder innan du andas in. Det är under de stilla ögonblicken mellan varje andetag som de stora insikterna kommer. Var uppmärksam.

Öva den här meditationen så länge som behövs, närhelst du känner att du behöver en ny vision i ditt liv.

Text: Jill Lawson

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.