Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

Det är i de svettiga flödena jag upplever bliss

Har du valt att börja yoga för att det ska vara kul och enkelt så har du nog valt fel, yoga går mycket djupare än så. ”Vadå, du brukar ju säga att yoga ska vara glädjefyllt?” Jo absolut, låt mig förklara.

Jag började med yoga för att bli vig, utan en tanke på att det kunde ge biverkningar så som ökat lugn, mer kärlek och acceptans mot mig själv och andra, eller minskad irritation. När jag började var det inte sammankopplat med särskilt mycket glädje från mitt håll, mest prestation. Oavsett min ursprungliga intention, eller medvetna plan, kröp sig alla de där ”biverkningarna” på mig och efter ett tag var det faktiskt kul att ställa sig på mattan. Där och då förändrades något. Jag kunde motivera mig själv till att jobba mer disciplinerat när det behövdes, och backa eller slappna av när allt mitt ego ville var att köra fast kroppen behövde vila. När min yogapraktik blev glädjefylld lyftes den till en annan nivå. Samtidigt började jag också känna irritation, frustration, sorg och motstånd. Eftersom det är en helt naturlig och självklar del av livet, och då också av yoga.

När jag kopplade den fysiska praktiken till något kul, blev det att jag återvände oftare till mattan. I och med en mer regelbunden praktik blev det också fler tillfällen av reflektion och introspektion, där jag utan att värdera såg alla delar av det som jag definierade som JAG. I det hittade jag nyfikenhet och mod, två egenskaper som hjälpt mig att utmana mina gränser, min bekvämlighetszon. När jag klev utanför det säkra mötte jag motstånd i form av irritation och frustration. Äntligen, skulle jag vilja påstå. För så länge som jag tryckte ner det, gömde det längst in, glömde att det ens fanns, kunde jag inte växa, inte vara mitt fullständiga, autentiska, perfekta JAG.

För min del är den fysiska delen oerhört viktig i detta, och då även meditation. Men det var, och är fortfarande, när jag flödar genom riktigt svettiga, starka och utmanande flöden som jag upplever bliss, eller lycksalighet som det översätts till. Det är som att all skit, all rädsla, allt som någonsin hindrat mig lagrats mellan mina vävnader och när jag rör på mig släpper det och jag känner mig lite friare för varje gång. Men det är inte alltid kul 100 procent av tiden, och definitivt inte enkelt. Det kräver att jag stannar kvar på mattan och möter allt som kommer oavsett vad det handlar om. Vilket många inte orkar, och då väljer de att sluta yoga istället.

Det är när smekmånaden är över, när du vågat dig utanför det du alltid gjort, som du växer och får ta del av yogans storhet.

Annons
Annons

hjärtat

Att det finns så många olika yogastilar och yogalärare. Det öppnar upp för att fler hittar till yoga och väljer att utforska alla aspekter och fördelar som hela begreppet innefattar.

 

 

De som inte hittar något som håller dem kvar efter ”smekmånaden” och tror att yoga inte är för dem. Kanske är det en annan stil, eller lärare, du behöver. Fortsätt leta och fortsätt återvända till mattan!

 

 

 

Text: Veronica Jäderlund Foto: Sassa Asli

LÄS MER: Så hjälper hand- och fotlåset din praktik
LÄS MER: Vilken är din superkraft?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.