En guide till supermaten – enligt de tre dosha-typerna.
Ayurveda betyder läran om livet (ayur = livet, veda = vetenskap, kunskap) och är det äldsta dokumenterade läkesystemet i världen. Det kallas ofta yogans systervetenskap, eftersom de båda härstammar från samma uråldriga texter.
Enligt ayurveda är nyckeln till en bra hälsa att veta vilken dosha-typ man är, för att kunna justera kost och rutiner därefter, och därmed förbättra sin livskvalitet. Det här kan vara viktigt när vi gör olika val i livet och till och med när det gäller att välja rätt superfoods och tillskott för vår specifika dosha.
Ayurveda beskriver tre grundläggande krafter som styr vår inre och yttre miljö: rörlighet, omvandling och uppbyggnad. På sanskrit kallas dessa vata (vind), pitta (eld) och kapha (jord). Dessa krafter, eller doshor, är ansvariga för viktiga egenskaper i vår själ och kropp.
Människor av typen vata är ofta smala med slanka ben och armar och har tunn och torr hy. Deras aptit varierar och de gillar salt, söt och sur mat och föredrar varma drycker. Vata-typen är kreativ, entusiastisk, aktiv, på alerten och rastlös.
Människor av typen pitta är ofta medelstora med en muskulös kropp och mjuk, varm hy med lyster. De har en snabb ämnesomsättning, god aptit och bra matsmältning. De äter ofta mycket och gillar bitter, söt, skarp och sammandragande mat. Pitta-typen är beslutsam, fokuserad, ambitiös och intelligent.
Människor av typen kapha är ofta lite större och har breda axlar samt lite ljusare mjuk och fet hy med lyster. De har normal aptit och något långsam matsmältning. De gillar stark, skarp, sammandragande och bitter mat och föredrar varma drycker. Kapha-typen är tålmodig, vårdande, stabil och stöttande.
Alla människor är en blandning av dessa tre doshor och de flesta har två stycken som är dominanta. Med hjälp av den här informationen kan man anpassa sin kost och sina rutiner för att skapa en bättre vardag för sig själv. Man kan även ta tillskott i form av örter vid sidan om en hälsosam kost.
Vissa indiska och västerländska kryddor är kända för den effekt de har på de olika kroppstyperna. Ta en titt på tabellen nedan för att se några av dem.
FÖR ALLA KROPPSTYPER
Moringa – moringa oleifera
RIK PÅ: Järn (känt som mirakelträdet för sina många hälsofördelar)
BRA FÖR: Allmänhälsan. En bra källa till proteiner, vitaminer, betakaroten, aminosyror och olika fenoler.
Arjuna – terminalia arjuna
RIK PÅ: Koenzym Q10
BRA FÖR: Stabil hjärtrytm. Stärker hjärtmuskeln och sänker LDL-kolesterolhalten.
VATA
Sammetsmalva – sida cordifolia
BRA FÖR: Sammetsmalva håller vatan i schack och lugnar uppspelta nerver.
Kanel – cinnamomum verum
RIK PÅ: Mangan, kalcium
BRA FÖR: Blodcirkulationen, rening av blodet, balansering av vata. Innehåller antioxidanter och är antiinflammatorisk.
Ingefära – zingiber officinale
RIK PÅ: Kalium, järn, magnesium, kalcium och fosfor
BRA FÖR: Blodsockernivån, matsmältning och rening. Bra för vata och kapha.
PITTA
Fänkål – foeniculum vulgare
RIK PÅ: C-vitamin och vitamin B3 (niacin), kalium, magnesium, mangan och järn
BRA FÖR: Söt och lite bitter och balanserar därför pitta. Bra för matsmältningen.
Amalaki – phyllanthus emblica
RIK PÅ: 100 g amalaki innehåller 445 mg C-vitamin
BRA FÖR: Mycket höga nivåer C-vitamin. Rik på proteiner och aminosyror. Även bra för vata.
KAPHA
Goji – lycium barbarum
RIK PÅ: Vitamin B2, C-vitamin, järn och en rad olika aminosyror
BRA FÖR: Uppfriskande och stärkande. Passar även vata i små mängder.
Långpeppar – piper longum
RIK PÅ: Kalium
BRA FÖR: Stimulerar matsmältningen och är bra för respirationssystemet och lungorna. Kan hjälpa till att minska lagrat fett i kroppen.
Läs mer om yogans systervetenskap i Fräsch i munnen med ayurveda.