Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

Att vara grundad – så funkar det

Att ta sig tid till att grunda sig i nuet kan ha en positiv inverkan på alla aspekter av livet.

Att ”grunda sig” är något som ofta nämns på yogaklassen i samband med alla aktiviteter som hjälper oss att känna av nuet. Men vad betyder det egentligen? Vilka egenskaper och fysiska attribut gör det till en viktig del av vår praktik?

Att inte känna sig grundad i livet innebär en känsla av att man inte riktigt är helt närvarande. Det betyder att man fysiskt sett inte känner sig helt med, att tankarna är på annat håll och att man till och med kan känna att man ”är på en annan planet”. Den här känslan av att inte vara närvarande kan även skapa en känsla av separation huvud och kropp sinsemellan – att man känner sig kluven. Det här tillståndet har även förknippats med så kallade ”utomkroppsliga upplevelser” som anses vara spirituella, men som ofta har sina rötter i traumatiska upplevelser. Inom yoga gäller det att ha stabila rötter för att kunna nå högre höjder; att fostra en bra grund i sina lägre chakran (vid bäcken och mage) för att uppnå finessen i kroppens högre chakran, upp mot huvudet.

Att grunda sig handlar i det stora hela om var vi befinner oss på en fysisk nivå här och nu, i just det här ögonblicket. Så det handlar mycket om känslor, om hur det känns på insidan – interoception av kroppens form, storlek och proportioner så som den är just i denna stund.

Så om vi exempelvis ligger ner i savasana i slutet av klassen, eller i början av klassen för att landa, kan vi ibland känna att vissa kroppsdelar känns större eller mindre. Kanske känns fötterna jättestora eller jättesmå, eller så känner vi dem knappt alls. Att grunda sig innebär att känna av nuet fullt ut, vår plats på jorden i just det här ögonblicket. Vi kan utveckla det här genom våra sinnen och med hjälp av andningen – till och med genom att röra på händer och fötter och rulla hela huvudets vikt fram och tillbaka längs med golvet för att verkligen känna att vi är här; att vi finns.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Att känna sig grundad

BLI MEDVETEN OM HÄR OCH NU

Genom att grunda oss får vi en känsla av var vi befinner oss i förhållande till världen omkring oss, så att vi kan förtydliga att vi inte är vilse någon annanstans och därmed känna äkta trygghet. Det är inte möjligt att känna sig grundad när man är stressad, överväldigad och reaktiv. Det är däremot möjligt att känna sig grundad när man är upprymd eller snabbt måste reagera på en viss situation – om vi har utvecklat en medvetenhet i kroppen och klarar av att inte bli överväldigade och få panik när vi utsätts för stress.

När vi inte känner den där kopplingen till våra kroppar som vi får genom att grunda oss kan vi hitta tillbaka dit genom den fysiska yogapraktiken. Ordet yoga betyder ”förening”, vilket kan betyda en typ av harmonisering mellan jaget och omvärlden. Så att grunda sig är viktigt för hur vi rör oss i vårt utrymme när vi går in i starka och stående positioner – hur vi känner av våra kroppar i relation till världen runt om oss. Det här kallas proprioception och innebär en registrering av kroppens rörelser och läge – hur vi rör oss från en plats till en annan. Genom att vara grundade kan vi röra oss graciöst och flödande.

Stående positioner definieras genom sensorisk input från fötterna, upp längs med benens insidor, via bäckenbotten, ryggraden, upp genom gommen via halsen och slutligen ända upp till toppen av huvudet. Att verkligen vara i kroppen och känna kopplingen till underlaget i stående positioner kan göra stor skillnad i vår yogapraktik. På så vis kan vår praktik antingen vara medveten eller obalanserad, tankspridd och helt utan koordination. Att ägna tid åt att stå med fötterna på marken – stabilt och höftbrett isär – och känna förändringarna som sker när man skiftar vikten framåt och bakåt, från sida till sida och i cirklar ger goda förutsättningar för att utveckla både yogapraktiken och hur vi går och rör oss genom livet.

VIDEO: Core Explore

FOKUS ELLER FLYKT

När det kommer till yoga är det vart vår uppmärksamhet går som kan avgöra om vår yogapraktik faktiskt är till nytta för oss, eller om den bara är ännu ett sätt att fly från det som är jobbigt i livet. Genom att ägna tid åt att känna varje andetag, i varje del av kroppen, var det befinner sig i utrymmet i just denna stund, och fysiskt känna det med våra händer är kärnan i praktiken och även relevant för livet som helhet.

Efter en fysisk praktik är känslan av att vara grundad, centrerad och lugn några av de positiva effekterna vi kan ta med oss i resten av livet. Känner vi oss uppspelta, tankspridda och entusiastiska kan det innebära att vi inte legat tillräckligt länge i en grundande savasana, där vi låter saker och ting sjunka in, tas upp och sammanställas inombords. Yoga handlar om en koppling, och att utforska detta bortom det fysiska börjar här och nu.

Text Charlotte Watts

LÄS OCKSÅ: Mitt smultronställe i yogavärlden

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.