Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Åk på yogaretreat – hemma!

Sugen på yogaretreat men har inte lust/råd/ork? Varför inte fixa din alldeles egen yogaretreat på hemmaplan med dessa enkla tips?

1. Städa bort all röra
Ett rörigt hem stjäl din uppmärksamhet, energi och tid så innan du förvandlar ditt hem till den perfekta platsen för en yogaretreat bör du städa upp litegrann. Ta hand om smutstvätten, betala räkningarna, byt sängkläder och tänd några doftljus. Ett rent hem kommer ge dig massvis med energi och inte distrahera dig på din retreat.

2. Rensa schemat
Se till att barnen har barnvakt (om de inte vill vara med…), att din partner vet om läget, att kompisarna har koll på att du är upptagen i helgen och att du absolut inte (under inga omständigheter!) kommer arbeta. Passa på att förvarna mamma och pappa att de inte behöver oroa sig om du inte svarar i mobilen. Schemat ska vara tomt, helt enkelt.

3. Planera måltiderna
Förbered dig för framgång genom att planera dina måltider. Fundera över vad du vill få ut av maten. Vill du äta rawfood, göra smoothies och juicer, äta veganskt eller passa på att prova något nytt? Bestäm varje måltid i förväg och göra alla dina inköp inför yogaretreaten på en och samma gång så att allt är klart när du väl drar igång.

Annons
Annons

4. Slå av all elektronik
Bland det häftigaste som retreaten har att erbjuda sker faktiskt när man slår av mobilen, paddan, datorn och teven – livet tycks sakta ner. När man inte måste vara uppkopplad och ständigt kontaktbar får man plötsligt en massa tid över till att känna av kopplingen till sig själv, och fundera över saker och ting på ett helt annat sätt. Det är dessutom ganska skönt att inte se vad Martin har gillat, Tore har kommenterat på eller vad Ulla åt till middag i sociala medier.

5. Praktisera och prioritera tystnad
Vi människor pratar konstant, men ibland kan det vara hög tid att lyssna också. Inåt. Prova att tillbringa delar av dagen i tystnad så att du kan ta dig tid till att lyssna och åter känner kopplingen till hur kraftfull roll orden har i ditt liv – det är ju genom orden vi skapar. När du sedan pratar igen kommer du vara mer medveten om den kreativa kraft som faktiskt flödar från din mun. Här kan du läsa om när Vevve testade på viapassana – tyst meditation.

6. Yoga och meditera all damn day
Ingen yogaretreat är fulländad utan en massa yoga och meditation på schemat. Det betyder för den skull inte att du behöver köra två tunga vinyasasekvenser om dagen. Lek runt med olika positioner, svårighetsgrader och tekniker. Utforska något nytt och blanda fysiskt utmanande yogastilar med mer återhämtande varianter. Om du är van att yoga inomhus kanske du kan prova yoga utomhus? Prova något nytt varje gång du yogar. Utforska hur olika variationer av hastighet, positioner, temperatur och stämning påverkar din praktik. Blicka inåt med hjälp av meditation och släpp alla dina måsten – försök landa i nuet.

7. Skäm bort dig själv
En yogaretreat ska ju pigga upp dig på alla sätt och vis, så ta dig tid till att verkligen skämma bort kroppen. Det är ju trots allt där din själ bor. Ta ett varmt bad, gör en ansiktsbehandling eller be någon massera dig om du tillbringar din retreat tillsammans med någon. Du kan även tända ljus, rökelser och varför inte slappna av till doften av lavendelolja? Glöm inte bort att sova heller. Försök gå och lägga dig en eller två timmar tidigare än vanligt, det kommer göra underverk.

8. Läs något inspirerande
En yogaretreat är också ett ypperligt tillfälle för att släppa taget om allt det som inte är till någon nytta, för att skapa utrymme för det som gör dig väl. Se till att du fyller din tid med saker som gör att du mår bra, som exempelvis en bra bok tillsammans med en varm kopp te och en mysig filt i ljusskenet.

Njut av kvalitetstid med dig själv!

LÄS MER: 5 meditationstips för nybörjaren
LÄS MER:  5 tips: fixa egen hemmastudio

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.