Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

5 tacksamhetstips för ett magiskt liv

Är tacksamheten den ingrediens som saknas för att skapa ett magiskt liv?

För några år sedan skrev författaren Victoria Moran en bok som hette Creating a Charmed Life. När jag hörde henne prata om boken inspirerades jag väldigt mycket av det hon berättade om att hitta vår ”fria ruta”, eller den där gåvan som på naturlig väg kommer och ger oss de resultat vi vill ha, utan att vi ens försökt uppnå dem.

Jag funderade i ett helt år över vad min gåva var och till slut hittade jag några som man skulle kunna säga var mina ”fria rutor”. Men gåvorna gav mig ändå inte de resultat jag ville ha. Med tiden började jag inse att jag bara fokuserade på varför jag inte kunde uppnå de resultat jag ville; på varför magin inte skedde. Jag upptäckte att man behöver en särskild ingrediens för att kunna skapa denna magi: tacksamhet.

När vi känner tacksamhet gentemot livet eller något som finns i våra liv öppnar vi oss för nya möjligheter och kan vända något negativt till något positivt. Men hur kommer vi dit? Hur ska vi kunna känna oss nöjda utan att jobba för det och utan att fokusera på det negativa?

5 tacksamhetstips

1. Vakna upp till en påminnelse
Det är lätt att leva livet på autopilot och gå från en uppgift till en annan utan att ens tänka på vad man gör. Problemet med det beteendet är att vi inte lever i stunden – vi bara gör saker i just den stunden. För att ändra på det och leva mer i nuet, och känna en tacksamhet för nuet, kan du skriva en påminnelse som du ser så fort du vaknar på morgonen. Innan du går och lägger dig skriver du en lapp; en påminnelse om vad du är tacksam för i just det ögonblicket. Placera lappen där du vet att du kommer se den dagen därpå, till exempel på nattduksbordet eller på badrumsspegeln. Läs sedan lappen det första du gör på morgonen, så att du kan inleda dagen med tacksamhet för de saker och människor som finns med dig i ditt liv just nu.

Annons
Annons

2. Hitta dina styrkor
Det är mycket lättare att vara tacksam för livet vi lever när vi ser konkreta resultat. Detta blir oftast svårt när vi fokuserar på våra svagheter istället för våra starka sidor. Påminn dig själv om vad dina styrkor är – vilka är dina ”fria rutor”? Du kanske kommer på en direkt? Fokusera då på denna till en början, och gör sedan en lista med saker du kan åstadkomma med hjälp av dina styrkor. Genom att göra detta och se positiva resultat – vilket du kommer få – kommer du känna tacksamhet gentemot din gåva och livet, och tacksamheten kommer kännas naturlig för dig.

LÄS MER: 6 steg mot en bättre livsbalans

3. Vänd på det negativa
Tyvärr drabbas alla av negativa upplevelser och känslor. Oftast är vi inte redo för dem, och när de väl kommer känns det som att en tsunami av känslor tar över. Vi tappar kontrollen och drunknar ofta i känslorna. Men tänk om vi skulle kunna vända på det negativa och göra något positivt av det? Tacksamheten är nyckeln till att få detta att ske. Föreställ dig tacksamheten som en surfbräda, som hjälper dig att rida på vågorna och hindrar dig från att sjunka och istället får dig att se vattnet från ovan. Plötsligt känns inte vågen så hemsk längre och när vi ser den från ovan kan vi lättare välja den positiva utvägen. Försök fokusera på hur du kan vända något negativt till något positivt genom att ta en titt på vad som går bra i just ditt liv, och hur det kan överskugga det negativa. Man kan inte trolla bort det negativa, men vi har möjligheten att hantera det rationellt och med tacksamhet istället för med rädsla.

4. Älska dig själv
Att älska sig själv stärker tacksamheten. Vi människor är ofta självkritiska och destruktiva, vilket ibland leder till att den där negativitetstsunamin sveper över oss. Men kärleken övervinner verkligen allt. Genom att ge oss tillåtelse till att hitta kärleken till oss själva gör vi oss öppna för att hitta våra gåvor; våra positiva sidor. Allt hör samman och vi kan göra en stor skillnad bara genom att ändra våra tankemönster. Man kommer långt på att vara tacksam över sig själv.

5. Sluta döma
Vi stänger ofta ute tacksamheten när vi kritiserar våra egna tankar och handlingar. Att döma ut saker och ting är ofta vår första instinkt, och genom att göra detta stänger vi dörrarna för att vara accepterande och observanta. Om vi istället slutar döma och visar tacksamhet för varje upplevelse kan vi lära oss av dem. Även om det gör ont för stunden så kommer tacksamheten lära oss saker som kan lindra smärtan och läka alla sår. Vi förstår att även om vi gjorde något dåligt så är vi inte dåliga människor, vi gjorde bara ett misstag, och nästa gång kommer vi göra det annorlunda eftersom vi har lärt oss något: vi har utvecklats, växt och blivit mer tacksamma genom det vi har upplevt.

Precis som med allt som betyder något så krävs det lite jobb på att ändra sitt beteende och känna tacksamhet. Tacksamheten är limmet som håller allt samman och har förmågan att förändra ett vanligt liv till ett magiskt sådant.

Av Chantal di Donato

LÄS MER: Test: Vilken typ av yogi är du?

Tags : tacksamhet

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.