En regnbåge av grönsaker i kombination med värmande kryddor gör gott för både kropp och själ.
4 personer
• 1 msk olivolja
• 2 rödlökar, skalade och fint skivade
• 4 vitlöksklyftor, skalade och fint skivade
• 125 g haricots verts, ändarna avskurna och skivade på längden
• 1 liten röd paprika, urkärnad och skivad
• 1 liten gul paprika, urkärnad och skivad
• 150 g (drygt 2 dl) frysta ärtor
• 1 msk pasta eller creme av soltorkade tomater, t.ex. Zeta
• 1 tsk rökt paprikapulver
• 2 lagerblad
• 1/2 tsk chiliflakes (valfritt)
• 250 g avorioris
• 5 dl grönsaksbuljong
• Havssalt och svartpeppar (efter smak)
• 175 g (drygt 2 dl) körsbärstomater, halverade
• 175 g (drygt 2 dl) oliver, urkärnade
• 3 msk färsk persilja, hackad
• 8 citronklyftor, till servering
GÖR SÅ HÄR
1. Hetta upp oljan i en stor panna och fräs lök och vitlök mjuka. Tillsätt resten av grönsakerna och bryn dem i ett par minuter.
2. Tillsätt tomatcreme, paprikapulver, lagerblad och ris (samt chili om du vill) i pannan och rör om så att allt ris täcks av olja.
3. Häll över buljongen och tillsätt sedan körsbärstomater, oliver, salt och peppar. Blanda runt försiktigt och låt sjuda i 12 minuter på medelvärme utan omrörning.
4. Smaka av riset så att det är genomkokt (det ska fortfarande kännas fast och inte vara överkokt). Rör ner den hackade persiljan.
5. Servera direkt från pannan och garnera med citronklyftor. Servera gärna med en grönsallad.
LÄS MER: Varför jag äter vego
LÄS MER: Tips på enkel snabblunch