YOGA WORLD
Annons
MötYogaliv

Zillah – buktaleri och yoga

Hon slog igenom 2007, när hon som 18-åring tillsammans med sin partner, apan Totte, vann TV4:s Talang och gjorde buktaleri coolt igen. Sedan dess har hon och Totte, tack vare turnéer och otaliga TV-program kommit att bli folkkära. Det de flesta dock inte vet är att Zillah, nu aktuell i Hela Kändis-Sverige Bakar och ett matlagningsprogram för barn på YouTube, även är en hängiven yogini, som satsar stenhårt på att utveckla sina färdigheter inom yogan.

Zillah har hållit på med Ashtanga Yoga i tio år och har det senaste året satsat fullt ut på sin träning. Hon går upp tidigt varje morgon sex dagar i veckan för att praktisera yoga, och är dessutom med och justerar på klasserna i shalan i Vasastan. Hon har gått instruktörskurs under Manju Jois, Ashtanga Yogans grundares son och satsar allt mer av sin tid på yoga. När Yoga World får tag på Zillah är hon passande nog mitt uppe i en yogakurs, under ledning av amerikanen Chuck Miller, som redan på 1980-talet började träna för Ashtanga Yogans grundare Sri Pattabhi Jois.

Du är ingen nybörjare direkt, du har hållit på i tio år. Hur kom du in på yoga till att börja med?

–Det är faktiskt tack vare min mamma, som drog med hela familjen på ett pass när jag var 15. Jag fastnade för det direkt, men både mamma, pappa och brorsan har slutat, haha. Nu kör jag enligt den indiska traditionen, sex dagar i veckan med vila på lördagar. Jag har som rutin att yoga på morgonen. Det är en väldigt bra start på dagen.

Innan jag började hade jag ärligt talat en del förutfattade meningar om yoga, om att det skulle vara något flummigt och abstrakt. Hur var det för din del?

–Jag hade turen att hamna hos en fantastisk lärare redan från början som jag fortfarande går för, och hon är allt annat än flummig. Det handlar nog mycket om vem som introducerar dig för yoga. I grund och botten är det timmarna du tillbringar på mattan som är det viktiga.

Satsar du på att själv bli lärare och att göra en ändring i karriären?

Annons

–Min lärare utbildar mig lite just nu, och det vore absolut roligt att få jobba med yoga vid sidan om buktaleriet i framtiden. Jag lär mig så mycket av att hjälpa andra. Och jag gillar ju att stå inför publik, haha. Men jag tycker inte att drömmen om att vara lärare ska vara den drivande faktorn till varför man utövar yoga.

zillah3

Handlar yoga om ren träning för din del, eller är du intresserad av den andliga biten?

–När jag började var det träningen som lockade. Jag var ganska rörlig redan från början så det kändes som en passande fysisk aktivitet för mig. Det inre är svårare att ta på, men för min del handlar det framför allt om att jag har hittat ett helt annat lugn i livet. I början hade jag till exempel väldigt svårt för savasana. När jag hade legat en minut fick jag myror i kroppen och ville bara hoppa upp igen. Men jag har lärt mig att slappna av, och nu njuter jag verkligen av den positionen. Och jag är övertygad om att det andliga följer det fysiska. Som Sri Pattabhi Jois sa: Do your practice and all is coming.

Brukar du sätta upp några mål för din yoga?

–Nej, hur skulle man göra det? För mig handlar det bara om att dagligen ställa mig på mattan, och som en följd av det utvecklas och bli bättre. Konstigt att man blir bättre på något ju mer man tränar, eller hur? Yogan har hjälpt mig inse att man genom ihärdighet kan lyckas med nästan vad som helst. Till exempel trodde jag aldrig att jag skulle kunna ställa mig upp från brygga, något som jag nu gör varje morgon.

På vilket sätt har yogan förändrat ditt liv?

–Väldigt mycket i mitt liv kretsar kring yoga just nu. Jag har blivit väldigt intresserad av kroppen, av anatomi och att ta hand om mig själv. Jag har insett att jag fått kroppen som ett hus att leva i och det har gett mig en helt ny respekt för den. Hade jag varit riktigt renlärig hade jag bara ätit från växtriket, men det gör jag inte. Jag vill egentligen, men jag har en kille som älskar kött och han brukar säga: ”du får absolut inte bli vegetarian!” (skratt).

Har du användning för din träning i ditt jobb på något sätt, tycker du?

–Spännande fråga. Det har jag inte funderat på, men visst har jag nytta av andningsövningarna när jag sjunger på scen med Totte, framför allt när det gäller magstödet. Dessutom är jag ännu mer tacksam nu för alla som kommer och tittar på showerna. Det är ytterligare en positiv effekt av yogan.

Vad tycker Totte om det här yogatjafset?

–Han är inte imponerad. Han är ju rätt vig själv, han slänger upp benen bakom nacken utan att blinka, så han tycker inte att jag kommit så långt. Jag har en bra bit kvar till hans nivå, menar han.

zillah2

Av Ola Karlsson Foto: William Ustav

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga