Yoga World
Annons
Annons
Möt

Yogobe-grundaren Peter Munteanu: “Utmattningen handlade inte bara om att jag hade ett högt tempo, utan också om mitt vad, hur och varför”

Många hittar till yoga när de blivit sjuka av stress eller för att förebygga ohälsa. När Peter Munteanu fann yogan var han mitt i sin utmattning. Inom ett par år fick hans liv en 180-graders vändning. Därefter grundade han yoga- och hälsoföretaget Yogobe för att sprida kunskap och verktyg inom hållbar hälsa till individer, företag och samhälle.

– Vi lever i en snabbt föränderlig tid och behöver lära oss att hantera det moderna samhället utan att bli sjuka, säger Peter Munteanu i ett samtal om stress, yoga, existentiell hälsa och vägar vidare från utmattning.

Yoga och meditation är två verktyg som har hjälpt honom att lyssna in och skapa förutsättningar för förändring.

– När man utövar yoga så lämnar man huvudet och går in i kroppen. Det skapar utrymme för tankar, känslor, reflektion och bjuder in till självmedkänsla och närvaro, vilket hjälper oss att leva inifrån och ut istället för utifrån och in som är vanligt i vårt moderna konsumtionssamhälle, fortsätter han.

Den här skiftningen från utifrån- till inifrånstyrt liv är också vad Peter upplevde när han gick från att ha levt ett prestationsinriktat liv där han jagade bekräftelse från andra, till att välja ett sätt att leva på som utgår från egna inre drivkrafter, värderingar och det han mår bra av.

Det hela började med en utmattning för tio år sedan.

– Det var 2008. Jag tappade känseln i mina ben och fick en kronisk bihåleinfektion. Jag hade ingen ork och värk i hela kroppen, berättar han.

När Peter var som sjukast gick han till en akupunktör och massageterapeut som tipsade honom om yoga. Han hade gått på en klass en gång många år tidigare men föreställningar och fördomar om yoga stod i vägen för att han skulle ta till sig praktiken. Han sa ”absolut inte!” till massörens rekommendation om att testa.

– I stället började vi stretcha för att minska värken i ryggen. Stretcha hade jag gjort på fotbollsträningarna som ung och tyckte var bra så det gick jag med på. Men det här var någonting annorlunda. Jag fick lära mig att stretcha inifrån med hjälp av andningsövningar och medger att jag faktiskt kände mig förbannad på fotbollstränaren för att vi aldrig gjort sådan här stretching, säger han med ett skratt.

Peter var först skeptiskt inställd till yogan, men till slut var det den som gjorde honom frisk.

LITE KAN GÖRA STOR SKILLNAD

Peter gjorde några andnings- och stretchövningar varje dag och det blev en vändpunkt. Han sov bättre, fick bättre återhämtning och hade mindre värk i hela kroppen. Så lite kan göra så stor skillnad.

Annons
Annons

– Efter en tid insåg jag att det ju var yoga jag höll på med och jag kunde inte ha några fördomar länge.

Han började utöva yoga regelbundet och läste mer om filosofin.

– Jag gick till en ayurvedaläkare och fick konkreta kost- och livsstilsråd som nästan direkt ökade mitt välmående. Därefter var jag iväg till ett ayurvedacenter och ett ayurvedasjukhus i Indien för ytterligare stöd. Jag gick också till en psykolog. Vi pratade om mina värderingar och hur jag ville leva mitt liv. Det ihop med yogan var verktyg som hjälpte mig att göra en 180-graders vändning av mitt liv på alla plan – fysiskt, psykiskt, socialt och själsligt, säger Peter.

Han insåg att han hade haft en låg självkänsla och försökte få värde i att prestera. Men jakten på yttre bekräftelse närde aldrig ända in till självvärdet utan gav bara kortvarig påfyllning.

– Jag var och är en person som brinner för det jag gör, som många med utmattning gör och det är någonting jag är glad för och älskar hos mig själv! Men jag har behövt rusta mig med verktyg för att reglera lågan till en hållbar nivå, säger Peter.

Han behövde ta reda på vad som skapade mening i hans liv, inte leva det liv han trodde att andra människor ville att han skulle leva.

– När vi accepterar dem vi är och är oss själva fullt ut i stället för att försöka vara någon annan, kommer vi att må bättre och  känna oss trygga. Ju längre ifrån oss själva vi kommer desto mer i obalans blir vi och då får vi ohälsa förr eller senare, säger han.

När han började styra om sitt liv utifrån sina egna värderingar ökade den existentiella, själsliga hälsan, som har med känslan av mening och sammanhang att göra.

– Det är en viktig del av hållbarheten. Utmattningen handlade inte bara om att jag hade ett högt tempo, utan också om mitt vad, hur och varför, säger Peter.

Idag är Peter noga med att ge sig själv det han behöver för att må bra.

KVARTSAMTAL MED SIG SJÄLV

Hållbarheten i hälsan är ingenting man finner en dag och så är den där, utan något vi behöver underhålla genom livet. Peter tar regelbundna kvartsamtal med sig själv för att lyssna in och stämma av hur han mår och vad han behöver i stunden.

– Förändringar tar tid. Om det tog 26 år av mönster som ledde till utmattning får man ha tålamod med sig själv, sätta upp realistiska mål och räkna med att det kan ta några år att ställa om och att det är helt okej, säger han.

Under de år han ställde om sitt liv från grunden var han trygg med de verktyg han hade fått av personer han litade på, även fast det ibland gick ett steg fram och två bakåt.

– Det har för mig varit en stor del av lösningen, att möta mig själv där jag är, acceptera situationen, ha tillit till processen och visa medkänsla med mig själv längs med vägen, säger Peter.

Han framhåller vikten av att ta stöd av experter för att få guidning, nya perspektiv och inte tro att man ska kunna allt själv eller ha alla svar på en gång.

– Vi behöver vara ödmjuka med oss själva i att vi inte kan allt på en gång och kan ta hjälp av dem som har kunskap och mer erfarenhet av livet. ”Attract your tribe” kan man ju ofta höra i yogan. Man blir som man umgås, så välj ditt umgänge väl. I dag har jag ett rikt liv genom att jag umgås med människor jag håller av och gör sådant jag mår bra av.

När Peter märkte vilken förändring hans liv hade fått ville han ge vidare insikter och verktyg till andra. Han startade Yogobe, en digital tjänst inom yoga, träning, vård och hälsa, tillsammans med medgrundaren Anna Reynold. Till sin hjälp har de flera av Nordens mest framstående yogalärare och träningsexperter, men också fysioterapeuter och psykologer. De riktar sig även till företag och organisationer för att arbeta hälsofrämjande.

– Vi behöver jobba från båda håll – egenansvar och företagaransvar. På samma sätt som vi som individer har ett ansvar för vår hälsa genom att lyssna inåt och se vad vi har för behov och värderingar har arbetsgivare ansvar för att lyssna på sina medarbetare och sträva mot att vara en organisation där man verkar i linje med sina värderingar, säger Peter.

En hundraprocentig hållbarhet är ingenting han tror är möjligt varken för individ eller samhälle, utan det handlar om att skapa de förutsättningar man kan och därtill kunna hantera livets olika skiftningar.

– Negativ stress och svårigheter är en del av livet så det är viktigt att vi inte lever i någon villfarelse om att det inte kan, inte ska eller inte får existera. Däremot kan vi göra vårt bästa som individer, organisationer och samhälle i vår strävan mot hållbarhet, avslutar Peter.

Text: Elina Sundström Foto: Julia Glutz

LÄS OCKSÅ: Vad är en lagom livsstil? 
LÄS OCKSÅ: Hantera stressen – 5 bästa tipsen för en hållbar intensiv jobbperiod

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.