Yoga World
Annons
Annons
HälsaPlus

Yogisk andning kan lindra depressioner

En andningsbaserad meditativ praktik vid namn sudarshan kriyayoga har visats vara effektiv mot allvarliga fall av depressioner hos patienter som inte svarat på antidepressiva tabletter, enligt en studie som publicerats i Journal of Clinical Psychiatry.

Till grund för studien ligger det faktum att över hälften av alla de amerikaner som drabbas av depression och får läkemedel utskrivet inte svarar på medicinen.

– Med så många patienter som inte svarar på antidepressiva läkemedel är det viktigt att vi hittar andra vägar som fungerar mot depression, säger forskaren Anup Sharma.

Tidigare studier föreslår att yoga och andra kontrollerade andningstekniker kan justera nervsystemet och därmed minska antalet stresshormoner i kroppen, men trots det ökade intresset av yoga och meditation saknas det välutformade studier som kan utvärdera fördelarna med dessa studier. Därför krävs fler studier inom området.

Annons
Annons

I den här studien deltog 25 patienter som trots att de behandlats med läkemedel i åtta veckor fortfarande led av depression. Ena delen av gruppen fick delta i andningsstudien, medan den andra hamnade på en ”väntelista” (dessa patienter erbjöds behandlingen efter studiens slut). Första veckan fick studiedeltagarna prova på sudarshan kriyayoga, yoga, sittande meditation och stressutbildning. Under vecka två till åtta i studien gick deltagarna på veckovisa klasser i sudarshan kriyayoga och praktiserade andningstekniken på egen hand i hemmet.

Meditationen som deltagarna praktiserade inkluderade en serie rytmspecifik andning där patienterna gick in ett djupt och avkopplande meditativt tillstånd, med långsamma och lugna andetag växlat med snabba och stimulerande andetag.

Deltagarna som yogat och mediterat som en del av studien visade efter studiens slut en tydlig förbättring jämfört med patienterna på väntelistan, som inte visat någon förbättring alls under dessa två månader.

– Nästa steg är att utvärdera hur den här tekniken påverkar hjärnstrukturen och -funktionen hos patienter som lider av depression, meddelar Sharma.

Källa

LÄS MER: 7 vetenskapligt bevisade fördelar med yoga
LÄS MER: 3 yogiska steg som lättar din ångest

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.