Yoga World
Annons
Annons
Aktuellt

Yogis2Go tar med yogan dit den behövs

De packar yogamattor i bilen och åker dit de behövs. Med Yogis2Go vill Cissila Adeyemi och Elaine Sjöstrand nå ut med yogan till fler än de som traditionellt går på yogaklasser på studios och gym.

– Yoga har blivit en klassfråga, för de som har råd. Vi vill ta bort hela den biten och få in att det handlar om andligheten och att ta hand om sig själv, säger Cissila Adeyemi.

Hon och Elaine Sjöstrand driver företaget Yogis2Go sedan ett år tillbaka. För några år sedan utbildade de sig till yogalärare i Indien. Då hade Cissila Adeyemi en bakgrund som dansare men för Elaine Sjöstrand var yoga nytt, hon hade knappt tränat alls innan hon bestämde sig för att hänga med på en ashtangayogalärarutbildning.

– Det var tur att jag inte läst något om det innan, hade jag gjort det så hade jag inte åkt, säger Elaine Sjöstrand.

Under tiden i Indien började de fundera kring hur tillgänglig yogan är och vilka det är som utövar yoga på studios och gym.

– Kollar man på sociala medier så är det mycket en viss typ av tjej som håller på med yoga. Vi vill bryta det lite, säger Cissila Adeyemi.

När de kom hem startade de Yogis2Go, med syftet att göra yoga och meditation tillgängligt för alla. När de bokat in en klass tar de med sig yogamattorna och sätter sig i bilen och åker. Hittills har de hållit yogaklasser bland annat på en födelsedagsfest i Jönköping och på en fritidsgård i Stockholm. Och de ska även ha en klass på ett skyddat boende för kvinnor.

– Det känns otroligt viktigt, för de kvinnorna har inte möjligheten att ta sig till en studio, säger Cissila Adeyemi.

För att nå ut till alla, även de som inte har råd att gå på gym, vill de att klasserna blir individuellt prissatta och ofta är deras klasser donationsbaserade.

– Yogan har ett universellt ursprung, och att sätta ett pris på hur man får utforska sin kropp bara för att man går in i en viss sal känns fel. Att ta hand om sin kropp ska inte vara en klassfråga, säger Elaine Sjöstrand.

Annons
Annons
Med Yogis2Go vill Cissila och Elaine göra yoga och meditation tillgängligt för alla.

PÅVERKADE AV UPPVÄXTEN

Elaine Sjöstrand och Cissila Adeyemi lärde känna varandra i tonåren, när de båda gick på samma gymnasium. Sedan dess har de följts åt på många sätt, även om de båda har gjort egna grejer. Cissila Adeyemi är utbildad förskollärare men har mest jobbat som  dansare och Elaine Sjöstrand är sångerska och har också hon jobbat på förskola. Båda två har vuxit upp med ensamstående mammor där familjen gick på socialbidrag under stor del av uppväxten. Det tror de har påverkat deras syn på sig själva och varför de vill jobba med yogan på det sätt de gör idag.

– Det som påverkade mig mest med min uppväxt var att jag inte förstod min egen kapacitet och saknade tron på mig själv. Först när jag var vuxen insåg jag att jag inte behöver göra de val jag är uppvuxen med. När jag förstod det öppnades hela världen och jag insåg vad jag är kapabel till, säger Elaine Sjöstrand.

Cissila Adeyemi nickar, hon känner igen sig i vad Elaine säger.

– Det är självkänslan som har tagit tid. Att inte få med sig den självtryggheten med uppväxten och bli medveten om det.

Med hjälp av yogan har de byggt upp en annan relation till sig själva och sina kroppar. Cissila Adeyemi har jobbat som dansare i många år. Det är en bransch där mycket fokus ligger på prestation och utsida och hon hade länge en destruktiv relation till kroppen. Hon började yoga för att bli vigare och lyckas ännu bättre som dansare, men snart insåg hon att det fanns mer att hämta i yogan.

– När jag började förstå kopplingen till andningen slutade jag att kolla på alla andra, och till slut låg jag en hel klass i barnets position.

För Elaine Sjöstrand kom en liknande upplevelse under yogalärarutbildningen i Indien. Hon hade studerat filosofi i tio år men hade aldrig testat yoga förut. Hon berättar att hennes resa började under utbildningen.

– Det var en lärare som sa åt oss: ”Sluta titta runt i rummet, du är inte bättre för att du kan stå på huvudet.” Då förstod jag att alla börjar sin resa någonstans, och där började jag min.

Under utbildningen började hon koppla ihop filosofin med den fysiska yogan. Hon omvärderade sin kropp och började uppskatta den på ett sätt hon inte gjort tidigare.

– Jag började för första gången tycka om min kropp. Från att alltid ha tyckt illa om mig själv var det verkligen livsförändrande, säger hon.

“Att ta hand om sin kropp ska inte vara en klassfråga.”

KOMPLETTERAR VARANDRA

Eftersom de båda har olika bakgrunder och kunskaper tar de hjälp av varandra och utformar sina klasser utifrån sina styrkor. Cissila Adeyemi leder ett yogapass med samma intention som Elaine Sjöstrand har börjat klassen med samtal, meditation och visualiseringar.

– Den fysiska yogan är härlig, men för mig är det stora det som händer runtomkring, säger hon. Vi vill få människor att fundera kring hur det går att göra livet meditativt och inte bara på våra klasser.

Cissila Adeyemi menar att många blir sjuka av det höga tempot i samhället och önskar att fler tog sig tid för meditation varje dag.

– Vi vill ju att saker ska hända här och nu, och vi lever med den stressen hela tiden. Vi mår inte bra av det.

Elaine Sjöstrand träffar ofta människor som är rädda för att dela med sig av sina drömmar. De flesta kan inte svara på frågan vad de drömmer om, men de vet vad de skulle göra om de får tio miljoner, berättar hon.

– Jag skulle önska att folk verkligen vågar följa sina drömmar, innerst inne vet vi alltid vad vi vill göra, säger hon.

Hon tror att människor som följer sina drömmar mår bättre och tar bättre hand om sig själva.

– Det är som med träning, vi må bra av att träna, då borde vi göra det oftare. Inte bara när vi redan mår bra.

Text: Emma Thorell Stårsta Foto: Linton Kennegård, Andreas Gärdnert 

LÄS MER: #yogaeverydamnday – så får du till det!
LÄS MER: 5 meditationstips för nybörjaren

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.