Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Yoga som hjälp vid förlossningsdepression

Förlossningsdepression är en typ av depression som många kvinnor drabbas av efter en förlossning. Oftast märks det inom de första sex veckorna efter förlossningen, men ibland dröjer det mer än ett halvår innan depressionen upptäcks. Några vanliga symptom på förlossningsdepression är att man lättare blir irriterad, att man känner sig på dåligt humör ofta, ångest och känslor av hopplöshet.

Många får ingen behandling för sin förlossningsdepression alls eftersom det är vanligt att nyblivna mammor skäms och tycker det är jobbigt att de är deppiga och mår dåligt när de borde vara överlyckliga för sin lilla bebis. Men det är viktigt att ta symptomen på allvar och att söka professionell hjälp. Det finns också saker du kan göra på egen hand och här kan yoga spela en viktig roll eftersom det kan göra dig mer medveten om dina tankar, vad du gör och hur du känner. Då kan du ta bättre hand om dig själv och återhämtningen kan gå mycket enklare och snabbare.

Yoga kan vara ett sätt att ta hand om sig själv och i samband med förlossningsdepression kan följande positioner verka lindrande:

1. Höftsvängningar och cirklar

Stå höftbrett isär med armarna hängande fritt. Andas samtidigt som du börjar svänga höfterna från sida till sida. Hitta din kropps naturliga rytm. Gör sedan höftcirklar genom att röra dem fram och tillbaka och i formen av en åtta. Slappna av i axlarna och rör ryggraden försiktigt medan du svänger på höfterna. Gör det här i fem till tio minuter och fokusera på andningen. Det går bra att hålla din bebis i famnen samtidigt.

Affirmation: “Jag har full rörelsefrihet och lätt för att andas” (andas in/andas ut)

Annons
Annons

2. Liggande rotation (Supta Matsyendrasana)

Ligg på rygg med benen utsträckta. Andas in och lyft höger ben, håll det med vänster hand. Andas ut och rotera försiktigt knäet åt vänster. Placera höger arm ungefär i axelhöjd på golvet och vänd huvudet mot den. Håll det högra benet mot vänster sida under tre andetag. Andas in och kom tillbaka med benet till mitten, andas ut och sätt ner det mot golvet igen. Repetera med vänster ben och upprepa två gånger per sida.

Affirmation: “Jag känner mig lugn i varje ögonblick och i varje rörelse” (andas in/andas ut)

Avsluta med följande meditation: Muladhara och Swadhistana

Sitt med rak ryggrad, eller ligg ner. Fokusera på din andning under ett par andetag och förflytta sedan uppmärksamheten till ryggraden. Tänk dig en klar, röd energi som strålar från ryggraden. Låt den energin resagenom dina ben och tillbaka till ryggraden, och känn hur energin stärker alla ben i din kropp. Visualisera sedan en orange energi runt din livmoder och de nedre organen. Känn hur den energin balanserar energin i livmodern och hur den helar organen. Håll dig kvar i de tankarna ett tag. Kom sedan långsamt och försiktigt tillbaka till nuet när du känner dig redo.

Kosten spelar roll

Gör proteinsmoothies baserade på grönsaker och nyttiga fetter som avokado och kokosmjölk för att hålla energin uppe.
Gör proteinsmoothies baserade på grönsaker och nyttiga fetter som avokado och kokosmjölk för att hålla energin uppe.

Det är viktigt att du håller din energinivå uppe under den här perioden. Men att gå runt och äta sötsaker och choklad hela dagarna kommer troligen bara leda till en störd hormonbalans och ojämna blodsockernivåer. Ät istället proteinrik mat som hampa, nötter och frön. Gör proteinsmoothies baserade på grönsaker och nyttiga fetter som avokado och kokosmjölk, då kommer din energi vara längre. Drick mycket vatten, upp till tre liter om dagen om du ammar. Ta multivitamintillskott för att få i dig alla vitaminer och mineraler du behöver.

Vad säger din kropp?

Symptomen är ofta kopplade till dina hormoner och dina energinivåer, så du måste få dessa i balans för att kunna hjälpa dig själv att må bättre. Försök få en stund för dig själv då och då. Gör någonting bra för dig själv varje dag och sluta sätta dig själv i sista rummet. Börja meditera i vardagen – du kan göra det när du matar bebisen, medan du byter blöja och när du gör dina vardagliga sysslor. Kom ihåg att yoga kan hjälpa till att lindra förlossningsdepression, men glöm inte att också ta kontakt med en läkare eller psykolog om situationen känns övermäktig.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS MER: Yogaterapi mot ilska
LÄS MER: Yoga – botemedel mot depression?

 

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.