Yoga World
Annons
Annons
Studio i fokusYoga

Yogastugan i Kyrkbyn

Birgitta Norberg Wallström och Maria Marathon Sjöberg hyr in sig i den kanske mest underbara lilla yogastudio världen har skådat.

En liten bygata, omgiven av små röda stugor och så ett gulrött hus som liksom gömmer sig bakom en stor syrenbuske. Det är hit vi ska, till världsarvet Gammelstads kyrkstad utanför Luleå. Studion är inte stor, med lite god vilja får nio-tio mattor plats. I ett hörn kan man slå sig ner för en kopp yogi tea. Ljuslyktor brinner på en gammal vedspis. Mattorna som ligger utrullade när Yoga World får en inblick i studion är av den där ulliga typen som gör sig så bra på restorative- och yinyogaklasser. Lugnet sprider sig i kroppen och det enda man vill är att slå sig ner på en matta, sluta ögonen och släppa på det som behöver komma ut. Väljer man istället att rikta blicken ut genom fönstret väntar ängar med betande får som med sitt bräkande hjälper till att tona in under klasserna.

Men en plats är ju bara en plats tills den fylls på med (kvinno)kraften från Maria och Birgitta som håller klasser här, och en hängiven skara yogisar som kommer från alla samhällsklasser och ålderskategorier. Män är det dock lite tunnsått med.

– Ja, det blir mycket kvinnor, säger Birgitta, som anordnar kvinnocirklar med inriktning på shakti, den feminina energin.

Hon integrerar även chakrasystemet och ayurveda i klasserna och jobbar även med egenvårdsråd som anpassas efter årstiden.

– Shakti är grundtemat i allt jag gör så det blir ju lite som att ”som man ropar får man svar”. På mina renodlade örtkurser är det däremot en mer blandad deltagarskara.

Yoga ute i naturen och skogsbad är också något som Birgitta brinner för, och tillsammans med andra hälsoföretagare samskapar hon ofta event ute i naturen.

– Kundaliniyoga, örter och en vacker plats är verkligen en fantastisk kombination!

Med undantag för sina företagsklasser ”En stilla stund – ny energi till din ledningsgrupp” jobbar även Maria mycket med kvinnor, både genom yogaworkshops med olika teman och i sitt sex månader långa yogacoachningsprogram, ”Mitt nya härliga liv”.

– Jag brinner för att så frön hos människor genom att förse dem med tekniker som de kan använda sig av i vardagen för att på så vis genomföra förändringar i sina liv. Just förändring verkar vara den gemensamma nämnaren för många av mina kunder. De vill byta jobb, bli friska efter sjukdom eller satsa mer på sådant som de brinner för och får stöd av de yogiska teknikerna för att genomföra dessa förändringar.

Växelvis andning och ”Egoförstöraren” är två exempel på konkreta övningar som Maria jobbar med i sin coachning, men hennes viktigaste roll är att peppa och stötta. ”Mitt nya härliga liv” är också namnet på hennes onlinekurs där hon inspirerar deltagarna till nya hållbara vanor med yoga, mindfulness och nya perspektiv.

– Här bidrar deltagarna i gruppen mycket till varandra också och delar sina framsteg och utmaningar. Det handlar om att börja smått, kanske med en yogaövning eller en meditation, säger Maria och förklarar att det får en avgörande transformerande verkan att kunna känna att det duger, att det räcker.

– Det blir en liten vana som kan byggas på efterhand. Det viktiga är att du har satt en rutin och känner lusten och glädjen, förklarar Maria och menar att det går att följa hjärtats längtan och att sätta upp små mål på vägen dit.

– Det handlar om att vara snäll mot sig själv, att jobba med självkärlek och acceptans. Alla känslor är okej. Med andetaget som ankare blir det lättare att hantera svängningarna och också landa i att vi inte är våra känslor.

Birgitta Norberg Wallström och Maria Marathon Sjöberg håller klasser i yogastugan i Kyrkbyn.

MEDVETENHETENS YOGA

Maria och Birgitta beskriver sig själva som två goda vänner som gick en yogautbildning ihop, och på den vägen är det. Att det blev just kundaliniyoga beror till stor del på att det är en så effektiv yogaform där man jobbar mycket med medvetandet för att skapa en inre transformation och få nya perspektiv på tillvaron – en medvetenhetens yoga helt enkelt.

– Jag hade aldrig vågat driva företag om inte kundaliniyogan hjälpt mig rensa bort gamla rädslor, säger Birgitta som för tio år sedan aldrig hade trott att den här sortens företagande var en möjlig framtid. Idag ser hon det som att hon bara kliver vidare på sin väg.

– Kundaliniyogan hjälper en att se att det finns en vila inuti en själv, yogan håller en helt enkelt och ser till att vi orkar hålla varandra, fyller Maria i och tillägger att man alltid yogar utifrån sina egna villkor och att den viktigaste läraren är vars och ens inre vägledning, som yogan hjälper oss få allt starkare kontakt med.

– Yogi Bhajan (som var den som introducerade kundaliniyoga i västvärlden, reds. anm.) kallade kundaliniyoga för ”hushållsyoga” eftersom här finns något för alla och för att alla i hushållet klarar av den. Här sitter man inte på någon bergstopp utan tanken är att man ska kunna ta med sig kundaliniyogan i vardagslivet.

Annons
Annons

– Det är viktigt och transformerande med retreater, men sedan är det i vardagen som vi lever och integrerar yogan, säger Birgitta.

Idag driver de båda vännerna varsitt företag men strålar samman för att hålla klasser i ”gularöda villan” som den kallas. Maria driver företaget Heart Song med fokus på yoga, föreläsningar och coachning, Birgittas företag Glittra Hälsovägledning fokuserar på yoga, ayurveda och örter. Det är mycket kunskap som finns samlad i respektive företag.

– Jag har jobbat på det här fältet i någon form i närmare 20 år, säger Birgitta som innan hon startade företag bland annat varit anställd hos Lola Svedenbäck som är rektor för Ayurvedaskolan Human Health i Luleå. Idag driver hon sin ayurvediska klinik nere vid älven i Gammelstad och 2014 blev hon färdig kundaliniyogalärare.

– Naturen och ett hållbarhetstänk är viktigt för mig. Att yoga i naturen är underbart! säger Birgitta som även tar med grupper ut i naturen för att skogsbada.

Maria å sin sida är radiojournalisten som var en typisk duktig flicka och prestationsprinsessa som aldrig var nöjd med sig själv. 1998 blev hon utbränd, och eftersom utbrändhet inte var något man talade om då upplevde hon det först som en skam att behöva vara sjukskriven. Samtidigt gav det en möjlighet till en ny inriktning i livet.

– Jag köpte en yogamanual och började yoga hemma. Sedan gick jag en terapeututbildning. När jag sen gick in i väggen en andra gång två år senare och hamnade i en djup livskris, kan man nog säga att yogan räddade livet på mig.

Därefter yogade Maria till och från, gick på ett pass här och ett där. 2013 fick hon möjlighet att gå på en väns elevklasser och då var det som att yogan gick rätt in i hjärtat.

– Jag gick på en enskild session för att få hjälp med mina axelproblem och fick rådet att göra två yogaövningar dagligen, säger Maria som vid den här tiden var småbarnsmamma med en bebis och en femåring.

– Det var korta övningar, 10 minuter om dagen för att jag skulle få in yogan i vardagen, säger Maria och berättar att hon gick ner i källaren där hon hade röjt en liten plätt och skapat en oas till sig själv.

Effekten var magisk. Yogalärarutbildning följde, och sedan 2014 har Maria arbetat professionellt med meditation, coachning och kundaliniyoga.

På den gamla vedspisen glittrar ljus.

Men varför just kundaliniyoga?

– Det visade sig att den där manualen jag skaffade i början av min yogaresa var just kundalini, säger Maria som berättar att hon annars provat lite allt möjligt i yogaväg, men aldrig riktigt känt samma känsla som när hon yogat hemma.

– Så när jag fick möta kundaliniyoga igen i en klass, så kändes det så hemvant och rätt.

Birgitta gick på sin första kundaliniyogaklass i mitten av 90-talet när hon hade fått problem med en skuldra. Då tyckte hon mest det var jobbigt, och istället blev det ashtanga under många år. Men efter att ha fått två barn var det som att känslan för kundaliniyoga mognade fram och Birgitta var redo för den.

– Jag sjöng mycket mantran, vilket man gör i kundaliniyogan, och det var nog bland annat det som öppnade mig till förälskelse i kundalini, säger Birgitta och menar att mantrasång är som nektar för själen.

YOGA I UNIK MILJÖ

Tillbaka till världsarvet Gammelstads kyrkstad. När vi idag överöses av diverse produktpitchar hit och dit har ordet ”unik” förlorat lite av sin, eh, unika klang, men här går det verkligen att tala om en unik miljö. Enligt Wikipedia så utgörs världsarven av de kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten. Kyrkbyn i Gammelstad är en av de största och bäst bevarade kyrkstäderna i världen med fler än 400 kyrkstugor runt en medeltida stenkyrka. Här samlades förr i tiden långväga sockenfolk för att kunna gå i kyrkan. Det var här Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. Staden flyttades på 1600-talet, och det var då man i folkmun började kalla platsen för ”Gammelstad”. Idag är det ett pittoreskt turistmål dit folk reser för att strosa längs de smala gränderna för en dos lugn och harmoni. På sommaren lockar Lule skärgård med midnattssol och över tusen öar och på vintern förvandlas Kyrkbyn till en levande julkalender där en (fönster)lucka i taget öppnas traditionsenligt varje år. Julmarknaden som arrangeras i gammal anda är mycket populär.

Och så kommer man för att yoga förstås. Maria och Birgitta hade först förväntat sig att deltagarna bara skulle bli sådana som bodde i närheten. Istället kommer folk – unga som gamla, ur alla yrkesgrupper – körande från många delar av stan och de får ofta höra från klassdeltagare att de blir avslappnade och harmoniska så fort de kommer in i Kyrkbyn.

– Yogan gör ju såklart sitt till, men vi får god hjälp av miljön.

Att yogan hamnade just i Kyrkbyn föll sig ganska naturligt för de bägge vännerna.

– Maria bor här och det har jag också gjort tidigare. Vi har gått här med våra barnvagnar och visionerat om framtiden, berättar Birgitta.

Klasserna som erbjuds har tonvikten på kundaliniyoga (för nybörjare och fortsättare), men även restorative yoga, frigörande dans och fri rörelse dyker upp på schemat. Både Birgitta och Maria jobbar även individuellt med klienter som vill ha mer stöd. Birgitta genom individuella yogaprogram och ayurvediska behandlingar och Maria med yogacoachning, en coachningsmetod hon utvecklat, där de yogiska teknikerna används som stöd för den förändring kunden önskar genomföra.

Båda två jobbar mycket med Facebook för att synas, men även mun till mun-metoden är viktig. Maria bjuder på många tips på sin företagssida på Facebook, bland annat körde hon i julas en julkalender i form av korta filmer varje dag.

– Det här skapar intresse, människor som aldrig yogat blir nyfikna och kanske provar lite i smyg därhemma. Jag ser det som att jag sår frön som förhoppningsvis faller i god jord och ger en medvetenhet om att man kan börja smått i sin vardag. En del hittar sedan till mina kurser och coachningsprogram.

Yogastugan rymmer som sagt var max tio mattor, något som både Birgitta och Maria ser som en fördel då de hellre jobbar mer och kvalitativt med små grupper, snarare än att utöka själva yogastudion. För att bredda sina respektive verksamheter jobbar Maria mer online för att på så vis nå fler människor med sina coachningsprogram, medan Birgitta tar riktning mot resor och retreater med fokus på shakti i framtiden, och vidareutvecklar den spännande kombinationen skogsbad och kundaliniyoga.

– Att ”bada” i naturen med ett öppet sinne är en njutning som direkt leder till en djup avslappning. Det blir ofta en riktig aha-upplevelse för deltagarna, säger hon och förklarar att grupperna är ute i två och en halv timme och att avslappningseffekten som då skapas sitter i under flera dagar.

– Efter att ha varit med på ett skogsbad blir det sedan ofta enklare att ta sig ut i skogen även på egen hand för att fylla på med ny energi.

Retreats är något även Maria kommer att erbjuda då hon introducerar ”Mitt nya härliga liv” för internationella kunder framöver. Hon tror även mycket på konceptet ”En stilla stund” eftersom verklig förändring börjar med ledarna på arbetsplatsen. En önskan Maria har är även att få jobba med unga tjejer på mellanstadiet så att de redan där kan lära sig att älska sig själva med hjälp av enkla, konkreta verktyg.

– Om jag hade fått tillgång till den kunskapen i den åldern kanske jag inte hade behövt gå in i det där duktiga.

Birgitta och Maria får ofta höra från klassdeltagare att de blir avslappnade och harmoniska så fort de kommer in i Kyrkbyn.

VIKTEN AV EN EGEN PRAKTIK

För den som jobbar med yoga är det viktigt att hålla uppe en egen praktik, dels i form av de förberedelser man gör inför att hålla kurser eller klasser, men också den praktisering man gör helt och hållet för sin egen skull.

– Mycket handlar om disciplin, man måste ”committa” sig, menar Birgitta.

– Jag ser det lite om en kock som gör sig redo inför kvällens restaurangöppning, förbereder råvaror och vässar sina knivar. Jag behöver förbereda mig genom att yoga och meditera, förklarar Maria.

För att hämta ny inspiration passar Birgitta och Maria även på att gå på klasser, inte minst när olika gästlärare kommer till stan. Tack vare Luleås aktiva yogacommunity behöver man inte alltid åka långt för att få yoga med världsnamn; i november förra året var till exempel den världskända kundaliniyogaläraren Guru Dharam på plats för att hålla workshops.

Men nu till något lite pinsamt. Ända sedan jag först hörde talas om studion via ett tipsmejl till Yoga World har jag varit lite osäker på vad den faktiskt heter. Så här långt in i samtalet vågar jag knappt vädra min okunskap, men det visar sig att jag inte behöver.

– Studion har ju faktiskt inget namn, säger Maria. Vi kallar den helt enkelt för ”Yogastugan i Kyrkbyn”.

Jag tar det som ett bevis för att det man gör är viktigare än vad man heter.

Text: Sara Valfridsson Foto: Maria Marathon Sjöberg

EFTERLYSNING!

Vet du en yogastudio som är värd att lyftas fram lite extra? Mejla in ditt tips tillsammans med några rader om studion – skriv ”Studio i fokus” i ämnesraden.

LÄS MER Så hittar du rätt yogastudio och lärare
LÄS MER 5 tips: fixa egen hemmastudio

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.