Yoga World
Annons
Annons
Möt

“Yogan ska vara en visdomslära, inte en perfekt yta”

Björn Natthiko Lindeblad och Navid Modiri bakom populära podden Björn & Navid har båda yoga och meditation som givna delar i sina liv och ibland yogar de tillsammans innan de börjar podda. Men det är inte alltid de är överens med yogan så som den ser ut idag. 

Vill du hellre läsa artikeln i tidningen? Beställ den på tidningardirekt.se

– Det faktum att jag ställde mig på en yogamatta i Göteborg 2007, för Johanna Andersson (Global Yoga, reds. anm.), var avgörande för mitt välmående på många sätt. Men också för att yogan var ingångsporten till många spirituella sammanhang och till meditation. Just det, det finns någonting mer! Sedan uppskattar jag fortfarande att det är jag och min lilla rektangel, säger Navid.

Björn flikar in att Navid kan blomma ut åt tusen håll, i yogan vet han vad som gäller.

– Jag gillar sådant som avgränsar utan att begränsa, säger Navid.

Annons
Annons

– Det är som poesi på meter, flikar Björn in.

– Haiku! utopar Navid.

– Man får skriva vad man vill men enligt en bestämd mall. Haiku, whiteboards, post-it-lappar, yoga: det är en avgränsad yta som inte begränsar utan förstärker och möjliggör: här gäller detta, säger Björn.

Svårt att relatera

Navid, som tidigare har haft svårt att relatera till sin kropp, ser yogan som ”det fysiska som en port till det spirituella”.

– Men den ständiga konflikten jag har när jag står på mattan, är den inre kritiska rösten: ”Vad gör du här, vad håller du på med?” Men genom att jag fortsätter hejdar den sig. Att gå in på ett bikrampass för mig är att ha Voldemort i huvudet. Till slut är jag så här ”ja okej, fuck it du har säkert rätt men jag kommer att vara kvar här”. Och så kan jag komma på att det har varit tyst ett tag. Då börjar det på igen, säger Navid med ett skratt.

– Yoga hjälper en att se och möta sina fysiska och mentala motstånd, instämmer Björn.

Både Björn och Navid är vana vid sammanhang med yoga och meditation. Även där, likt samhällsklimatet i stort, kan det framföras en ensidig bild av hälsa och ”hur man lever ett liv”. Känslor som inte är glädje, lycka och lätthet kan framstå som ett problem i behov av lösning, i stället för att omfamna alla sidor av att vara människa.

– Ibland undrar jag vad de gamla yogamästarna skulle tänka om de ser vad som har hänt med yogan i dag, och även inom meditation och mindfulnessrörelsen. Det har blivit så mycket att visa upp hur bra man har det och vilka fina platser man är på. Om man känner ångest tror man att man inte är en tillräckligt bra yogi. Yogan ska vara en visdomslära, inte en perfekt yta, säger Björn.

Han menar att det i västvärlden tycks som att man har glömt att yogan är en andlig praktik, där yogans rörelser skapats i syfte att kunna sitta i meditation längre för kontemplation.

– Det ligger mycket vikt vid hur det ser ut i stället för hur det känns i dag. De bästa yogalärarna jag vet säger mer hur det ska kännas inuti, säger Björn.

LÄS MER: “Med Navid behöver jag inte vara den där buddhistiska munken som bara ska vara kontemplativ”
LÄS MER: 5 anledningar att inte yoga (ja, du läste rätt)

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.