Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://yogaworld.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Yoga World
Annons
Annons
Annons
Möt

Yogan hjälpte Malin acceptera sin MS

Malin Schulz fick diagnosen multipel skleros som 29-åring. Hon bestämde sig direkt för att ta det som en vägvisare och valde att börja leva livet fullt ut. Med hjälp av yoga, träning och fokus på nuet tog hon kontroll över situationen istället för att låta sig bli nedslagen av sjukdomen.

En regnruskig kväll satte jag mig ner med Malin Schulz, personlig tränare, gruppträningsinstruktör och yogalärare, för att prata om sjukdomen multipel skleros (MS). En allvarlig sjukdom som skulle kunna lett till bitterhet och således en tung intervju, men det är inte så Malin förhåller sig till det efter snart 15 år med diagnosen. När hon fick diagnosen arbetade Malin inom telekombranschen och det var IT-bubbla. Tempot var högt, arbetsbelastningen hög och hennes andningshål var gruppträningspassen hon höll på fritiden. En gnistrande vinterdag 2002 i slutet på februari var hon ute och promenerade då kroppen började bete sig underligt.

– Mitt under promenaden fick jag rubbad syn på vänster öga. Jag viftade bort det med att jag sovit för lite eller att solen störde, men det ville inte försvinna. Detta var på helgen, och när jag kom in till jobbet på måndagen skickade min kollega mig till S:t Eriks Ögonsjukhus. De hittade inget fel på min syn men jag blev remitterad till magnetröntgen några veckor senare innan jag skickades hem. Men redan efter några dagar blev det märkbart värre så jag blev akutinlagd och den 1 mars fick jag diagnosen MS.

Diagnosen blev vändpunkten

Redan 1997 hade Malin varit inne på sjukhuset med känslobortfall i hela framsidan av kroppen. Då var det ingen läkare som ville sätta en diagnos, något som Malin kände sig tacksam för.

– Jag fick fem år till då jag levde ovetandes om att jag hade MS, och slapp under de åren tyngas ner av vetskapen att ha en kronisk sjukdom. När jag fick diagnosen hade jag legat på sjukhus i två dygn och hunnit börjat fundera och bli rädd för att de skulle skära i mitt huvud, att jag hade en tumör. Så när läkaren gav mig beskedet om MS blev jag faktiskt lättad. Jag fattade inte så mycket och läkaren var inte särskilt pedagogisk så jag fick ingen information om vad det innebar.

Under den här veckan fyllde också Malin år så hon fick ”helgpermis” och kunde åka hem, byta kläder och fira med sina vänner. Tankarna letade sig upp till ytan och hon tog för sig att ta reda på mer information om tillståndet på egen hand. I uppslagsverket hon använde sig av möttes hon av texten: ”En kronisk sjukdom i centrala nervsystemet som oftast leder till totalförlamning”.

Annons
Annons

– Då blev det väldigt svart. Jag var 29 år och det var inte vad jag förväntade mig av livet. När jag kom tillbaka till sjukhuset satte de in behandlingen och där och då bestämde jag mig för att ta ansvar för att leva så bra som möjligt. För skulle jag leva med den där lilla djävulen, som skulle stöka runt i min kropp, var jag tvungen att göra det bästa jag kunde.

Ett av besluten som följde var att avsluta relationen hon var i just då. Ett annat var att utöka gruppträningsinstruktörs-biten, hennes ”andningshål”, som då bestod mest av spinning och core.

– Jag har extremt mycket att tacka min MS för, så jag kan inte gå runt och vara arg på den hela tiden. Även om det såklart också händer. Tack vare sjukdomen fick jag upp ögonen och lämnade ett osunt förhållande. Dessutom kom jag igång med yogan efter att bara ha testat det någon enstaka gång tidigare. Men i samband med att jag letade information om MS hittade jag en artikel om Erik Small, en yogalärare som själv hade MS och utifrån det delade sina erfarenheter vilket väckte min nyfikenhet.

Yogan hjälpte till att acceptera nuet

Med tidigare träningserfarenhet var Malin van att arbeta med kroppen, men yogan gav henne möjlighet att kombinera det fysiska med andningen och kroppsmedvetenheten. Yogan blev hennes egen träning och med ett ökat publikt intresse kom förfrågan från gymmet att även instruera i det. Efter ett initialt motstånd började hon hålla yogaklasser och märkte att hon brann för att dela med sig av sin resa. Redan på sjukhuset valde Malin inställning och det genomsyrar också allt hon förmedlar. MS är en påfrestande sjukdom, men hon ser ingen anledning att låta sig bli helt nerslagen av det. Det kan vara bra att dela med sig av alla olika aspekter, men för den sakens skull inte klaga varje gång det är tungt. Det gör det inte lättare.

– Jag har sådana kolsvarta dagar ibland, där jag bara stänger av fullständigt. Orkar inte ens prata med folk. Men det kanske är tio procent av min tid som är så. Man måste tillåta sig själv att ha de dagarna också. Måste vara sann mot sig själv. Jag tror att jag som grundperson är glad vilket har hjälpt mig att möta mitt öde, och i kombination med min MS uppskattar jag idag livet på ett helt annat sätt. Det är så mycket som förändrats i hur jag tänker. Innan hände allt i framtiden. Idag kan jag inte planera för långt fram, jag måste leva nu.

Det är i mörkret ljuset kan växa. Även om Malin vissa dagar har sådana kraftiga skov att hon inte orkar hålla klass eller träna, är träningen någon hon lyfter fram som en räddning i allt. Något som hjälpt henne att hantera situationen och må bättre. När hon fick diagnosen var rådet att inte röra på sig, nu är det andra direktiv.

– En av mina största funktionsnedsättningar är hjärntrötthet och där har pranayama, andning, och fysisk träning hjälpt mig oerhört. När jag fick diagnosen frågade jag om jag kunde träna, och läkaren rekommenderade mig att ta det lugnt. Idag ger de helt motsatta råd.

Som föreläsare delar Malin ibland scen med överläkaren från Sahlgrenskas neurologiska avdelning när hon berättar om sin resa och just hur yogan kan hjälpa dem som fått MS. Att träning ger energi och motverkar hjärntrötthet. Hon förklarar att andetaget är den största vinsten, med det kan alla yoga när som helst.

– Yogan har såklart även hjälpt mig mentalt, den har gjort mig lugnare. Jag är fortfarande sprallig och fylld av energi. Men nu kan jag känna att jag är bra som jag är och bryta trenden när jag märker att jag trycker ner mig själv i tankarna.


MULTIPEL SKLEROS I KORTHET

MS drabbar det centrala nervsystemet (CNS) som omfattas av hjärnan och ryggmärgen. Namnet betyder ”många ärr” och syftar till att sjukdomen gör att det bildas ärr i nervgångarna. Nervbanorna blir attackerade av det egna immunförsvaret som skadar myelinet runt nervsignalerna och då bryter signalerna helt eller gör att de går mycket långsammare och hackigt. Detta kan antingen ske i en stadig försämring eller i skov då man insjuknar periodvis. Några av symptomen är domningar, balanssvårigheter, minnesförlust, nervsmärtor, skakningar, kraftlöshet, förlamning, problem med blåsa och tarm, depressioner, extrem hjärntrötthet, problem med talet med mera.


Text: Veronica Jäderlund Foto: Juliana Wiklund

LÄS MER: Sam Rudra Swartz: Låt inget störa din inre frid
LÄS MER: 7 vetenskapligt bevisade fördelar med yoga

Lämna en kommentar