Yoga World
Annons
Annons
Resor

Yogalyx på Upper House

Högst upp i Gothia Towers mittersta torn, i en ”champagnepool” med glasbotten, kan du svalka av dig efter yogapasset och kanske låta pirret börja sprida sig när du låter blicken vila på Lisebergs karuseller på andra sidan gatan.

Upper House är ett femstjärnigt hotell med allt vad det innebär av komfortabel lyx, men det är inte alla lyxhotells spaavdelningar som även kan stoltsera med ett väl genomtänkt yogautbud. Den yogaform man har valt att profilera sig med är ISHTA, som egentligen handlar mer om en approach till yogan än en viss yogastil.

– Tanken har varit att skapa en liten oas här uppe, berättar Karin Paulsdotter som ansvarar för träning och medlemskap på Upper House Spa.

Karin Paulsdotter ansvarar för träning och medlemskap på Upper House.

EXKLUSIV MEDLEMSKLUBB 
Lyxhotellet Upper House öppnade 2013 högst upp i Gothia Towers mittersta torn, med bland annat Liseberg och Scandinavium runt hörnet. Inför verksamhetens fjärde år kände man att det var dags att ge gästerna någonting mer, och det är här yogan kommer in i bilden.

– Vi ville få dem att landa lite, förklarar Karin och berättar att en konferensdel  fick ge vika och istället lämna plats för en yogasal med utsikt över hela stan.

I mars i år stod bygget klart, och nu kan Upper House stoltsera med 10 yogalärare varav de flesta är utbildade inom ISHTA. Idag erbjuder man 24 yogaklasser i veckan i form av olika hathaflöden, yin, restorative och yoga nidra. På yogapassen blandas hotellgäster från världens alla hörn med göteborgare som valt att investera i sig själva och skaffat det exklusiva medlemskapet som erbjuder fri tillgång till spa, gym och yogapass.

– Vår tanke är att man här ska kunna ta hand om kroppen på flera sätt, menar Karin och berättar att den bild man från början hade om hur den typiske Upper House-medlemmen skulle komma att se ut inte riktigt stämde med verkligheten.

– Det kan lika gärna röra sig om en 25-årig kille som en kvinna i 50-årsåldern. Många är egenföretagare som satsat hårt på jobbet under lång tid och nu vill ta chansen att hitta tillbaka till sig själva. Medlemmarna blir som vår familj och det  alla har gemensamt är att de gillar lugnet, att det är rent, tyst och stilla.

Annons
Annons
Utsikten från glaspoolen är svårslagen.

FAMILJÄR KÄNSLA
Mycket tid för gästerna är något av det man förväntar sig av personalen på ett femstjärnigt hotell. På Upper House löser man det genom att bland annat bara släppa in 10 personer varje hel- och halvtimme på spaavdelningen.

– Vi vill kunna ta hand om alla och att det ska vara en familjär känsla, berättar Karin och förklarar att det är ett medvetet val att inte låta medlemsklubben växa sig allt för stor.

Varje yogapass anpassas efter deltagarna, då det kan skilja sig väldigt mycket vilka som är med från klass till klass.

– Vi delar inte in klasserna i kategorier som ”avancerad” och ”nybörjare”. Det här ställer större krav på läraren, men eftersom vi har en gräns på max 14 deltagare hinner man se deltagarna som individer och kan möta dem där de är just då.

Eftersom det på mattan jämte dig kan finnas någon som kommer från andra sidan jorden hålls klasserna på engelska. Det här bäddar för spännande möten och diskussioner mellan olika världar.

– Vi har valt att hålla yogasalen symbolfri för att det ska kunna bli ett andningshål oavsett vilken bakgrund man kommer från, förklarar Karin.

Yinyoga har blivit en av de populäraste yogaformerna på senare år, och på Upper House gillar man att använda props på sina yinklasser. Man har valt att samarbeta med Yogagrossisten och deras eget märke Yogiraj som nyligen fått en ny design med nordisk känsla.

– Vi assisterar också mycket på yinklasserna, berättar Karin och tillägger att även restorative yoga har blivit väldigt populärt.

Helt i linje med den lugna och sköna inriktningen man valt alltså – att någon ligger och slumrar i relaxen och att snarkningar hörs här och där är goda tecken.

– Vilan är viktig, menar Karin och visar de stenar som man jobbar med i massagebehandlingarna. Massage med varma stenar möjliggör en djupare massage där spänningarna i musklerna verkligen får en chans att släppa.

– Vi har även tagit fram en skräddarsydd produktserie i samarbete med Grazette där vi jobbar med nordiska ingredienser. Skrubbkornen i kroppsskrubben består till exempel av kärnor från smultron.

Skön massage i samband med yinklass.

ROMANTIK I VÄNTANS TIDER
Upper House har blivit utsett till Sveriges mest romantiska hotell i Tripadvisors undersökning, och under Yoga Worlds besök på Upper House Spa hinner vi se flera gravida par. Karin berättar att många passar på att unna sig ett besök här innan bebisen kommer.

– Vi har en speciell mammakudde så att den blivande mamman också ska kunna få massage och känna sig ompysslad. Vi anordnar även kurser i gravidyoga där man kommer som par de första gångerna. I höst kommer vi även att satsa hårdare på att på allvar få även männen till yogamattan.

Text: Sara Valfridsson Foto: Upper House, Sara Valfridsson  

LÄS MER: Studio Flow i Göteborg

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.