Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://yogaworld.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Yoga World
Annons
Annons
Annons
Yogaliv

Yogaanatomi: Höftstabilitet vs höftrörlighet

Öppnare höfter är det många som strävar efter. Men vad innebär det att öppna höfterna? Och är det verkligen bara bra? Här tar vi en titt på skillnaden och samarbetet mellan höftstabilitet och höftrörlighet.

Vi har tidigare förklarat varför du behöver jobba med både styrka och rörlighet för att få gladare axlar. Att vi är så rörliga kring axlarna är på bekostnad av stabilitet, vilket gör att vi inte kan ta lika mycket belastning här som kring höfterna. Nu zoomar vi in på höfterna, deras huvudsyfte är att bära vikt och fördela den när vi rör på oss. Precis som med axlar, som med hela kroppen, ger för lite stabilitet svaghet, och för mycket stabilitet ger stelhet. Så hur ska du hitta den gyllene medelvägen?

”Jag vill bli vig nu”
Höftleden, höftböjarmuskler, sätesmuskler, bäcken och lårmuskler utgör det vi kallar höft. Tillsammans möjliggör dessa kroppsdelar rörelse i höften såsom inåtrotation, utåtrotation, men även att böja och sträcka ut höften, föra benet ut från mittlinjen och in mot mittlinjen. Det är en vanlig missuppfattning att ”mest lyckad yogi” är den som kan ta ut dessa rörelser i störst omfång. Det är totalt oviktigt. Och tro mig, som gammal fotbollsspelare med noll predisposition för rörlighet vet jag hur irriterande det är att läsa ”yoga handlar inte om att nudda tårna” från en yogalärare samtidigt som hen har foten bakom huvudet. Lätt för den att säga!

Du får såklart vilja praktisera den fysiska aspekten av yoga för att stärka kroppen eller bli mer rörlig. Men var smart när du gör det för att nå ditt mål och hålla det hållbart. Det är en samlad kompott av skelett, muskler, fascia, nerver, fett, hud och andra vävnader som bygger upp vår kropp. De har alla olika mycket rörlighet och tar alla olika tid på sig att ändras. För att alla vävnader ska hinna med att bli starkare och hänga med i ett ökat rörlelseomfång behöver du låta det ta tid när du arbetar mot en starkare och mer rörlig kropp.

Annons
Annons

När vi tvingar in kroppen i lägen den inte är redo för, lägen som vissa vävnader är för tighta eller svaga för, ökar risken för skador. När vi pressar kroppen att prestera utöver vad höftens rörlighet och styrka tillåter kan knän, rygg, fötter och andra delar utöver själva höften skadas. Då kan jag garantera dig att du inte kommer nudda tårna, du kommer ha fullt upp med att ha ont.

LÄS MER: En yogasekvens för glada höfter

Stabilitet i samspel med rörlighet
För att nudda tårna, kunna gå ner i spagat, eller ha en hälsosam kropp som gör att du kan spontanhjula på gräsmattan i sommarsolen gäller det att hitta samspelet i din kropp. Ingen annan kan säga hur din form ska se ut, det måste du uppleva inom dig. Några nycklar du kan ta med dig i din praktik är att tillåta kroppen att arbeta i alla riktningar. Vi blir starka där vi tränar, så när vi upprepar samma övningar hela tiden faller vissa delar i glömska och blir svaga. Du vill sträva efter balans i kroppen och fokusera på att aktivera de muskler som oftast blir utmanövrerade. Ett exempel som rör de flesta är att arbeta på att koppla på rumpa och baksida lår för att balansera framsida lår som ständigt är påkopplat. Ett annat är att aktivera insida lår som hjälp att hitta bäckenbotten. Eller stärk sidorumpan för att avbelasta höftböjaren.

När det kommer till rörligheten vill du inte kollapsa eller hänga i några leder. Rör på kroppen i alla vinklar, och plan samt jobba med närvaro även i ändlägen. Men var följsam och noga med att ha fortsatt muskeltonus. Alltså inte 100 % spänd, men inte heller 100 % avslappnad. Musklerna ska vara aktiverade, det gör att du har kontroll hela vägen och minskar risken för skador.

Olika sätt att arbeta med rörlighet är bland annat dynamisk rörlighet, när du inte står still och stretchar utan pulserar, flödar, extenderar och kontraherar. Du kan också träna din rörlighet under belastning, att du exempelvis använder dig av en vikt för att sträcka ut samtidigt som den externa vikten gör att du får muskeltonus. Ett mer passivt sätt att arbeta på din rörlighet är med hjälp av yinyoga. Viktigt att komma ihåg är att när du rör dig och belastar ska musklerna vara aktiverade, i yinyoga ska du slappna av helt.

Text: Veronica Jäderlund Foto: Martin Carlsson

LÄS MER: Därför sätter sig känslor i höfterna
LÄS MER: Så öppnar du höfterna med upavistha konasana

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar