Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Yoga World testar barnyoga

Precis som för vuxna får yoga barnen att må bra, både i kropp och själ, och erbjuder dem en lekfull och kreativ miljö helt utan tävlingsmoment och prestation. Men hur fungerar det i praktiken? För ett tag sedan testade Ola på Yoga World barnyoga – här har ni resultatet.

Den femårige sonen tycker inte att yoga är något speciellt märkvärdigt. Genom åren har han sett mamma och pappa vissa kvällar tända ljus som luktar lite skumt, sätta på musik med en gubbe som sjunger på ett konstigt språk, rulla ut någon sorts matta och på den försöka vända ut och in på sig själva, under stönanden och i vissa fall svärandes. Men han har också upplevt att föräldrarna helt plötsligt bara ligger platt på rygg och vilar på samma matta och hur de efteråt reser sig med leenden på läpparna och resten av kvällen kanske känns ännu lite mer närvarande och uppmärksamma än vanligt. Vid vissa tillfällen har han kommit smygande och försiktigt gjort några rörelser tillsammans med oss. Och när jag satt i soffan en kväll och skummade igenom Petri Räisänens bok Kraften bakom yoga märkte jag hur han stod bredvid mig och härmade samtliga positioner i solhälsning 1.

När vi fick hem Isse Magnussons fina bok Barnyogans värld blev han än mer intresserad. Teckningarna och beskrivningarna om positionerna triggade hans fantasi och när jag ett par dagar senare föreslog att vi skulle gå på en barnyogaklass gjorde han på ett lite nonchalant och tonårsaktigt vis tummen upp.

Lek och stoj

Dans- och yogastudion Move It i Växjö är precis så mysig och hemtrevlig som man kan önska och det dröjer inte länge innan sonen hittat en kompis. Det är inte yoga de leker direkt – de springer runt som bara femåringar kan och skriker och leker datten. Jag försöker utan framgång få dem att lugna sig och i takt med att allt fler föräldrar och barn ansluter sig, blir leken mer högljudd och vild och fortsätter inne i den nu öppna yogasalen.

Annons
Annons

När Move Its ägare Ingrid Andrén, som ska hålla i passet, dyker upp lugnar det lyckligtvis ner sig och de tio barnen – i åldrarna fem till tio – slår sig ner på sina mattor. Ingrid (som är inne på sista fasen på sin barnyogautbildning via www.barnyoga.com, som drivs av Angelica Henriksson) inleder med att berätta att det finns med en vuxen på klassen idag, en gubbe som ska skriva om yogan i en tidning, och att vuxna faktiskt måste göra precis samma sak som barnen. Ungarna sneglar nyfiket på mig och jag försöker le utan att skrämma dem alltför mycket. Det verkar lyckas och Ingrid smyger igång passet.

Ett spännande äventyr

Barnen får dra med sitt magiska finger runt mattans kant för att markera att detta är deras plats under den närmsta stunden och att det är där de måsta vara – det är ju vatten och lava runt omkring! Någon påpekar att de ska äta pizza senare på kvällen och två tvillingar är involverade i något som ser ut som en brottningsmatch. Annars är det ganska lugnt. Ingrid håller upp en bunt kort som barnen får dra en och en. På korten finns positioner som är kopplade till djur och jag imponeras av ungarnas engagemang och hur naturligt de tar sig an ställningarna.

Efter ett tag börjar det dock bli ganska stimmigt och flera av barnen, sonen inkluderad, börjar prata om allt mellan himmel och jord och glömmer bort lavan som omger mattan. Ingrid tar det hela med stoiskt lugn – hon ler och säger med mjuk röst att det är dags att göra yogasagan. Det lugnar ner det hela lite och snart är vi inne i en spännande och ganska fysiskt ansträngande resa till Yogi Zoo, där massor av djur döljer sig. Efter det är det dags för avslappning, något som de flesta verkar se fram emot mest av allt. Barnen lägger sig ner medan Ingrid lägger filtar över dem och frågar om de vill ha olja. ”Jag vill ha!” skriks det över hela lokalen och alla ligger stilla medan Ingrid smörjer olja på deras tredje öga. Den enda som har lite svårt att komma till ro och nekar olja är den egna avkomman, som tydligen tagit tillfället i akt att anamma förmaningen om att man inte ska ta emot okända substanser från främlingar.

Slocknar i soffan

Klassen är över och jag känner mig märkligt upprymd. Sonen drar iväg med sina nya kamrater, samtidigt som Ingrid kommer fram till mig och slår ut med armarna.

– Det var lite stimmigt idag, säger hon och ler. Jag tror det var för att det var en vuxen med. Det gör att barnen blir lite uppspelta och har svårt att koncentrera sig. Annars kan det faktiskt vara helt magisk stämning här inne.

Jag säger att jag tror henne. På vägen ut frågar jag sonen om han tyckte det var roligt. Han nickar, men är ovanligt tyst på vägen hem. Väl hemma går han direkt in till soffan, medan vi lagar mat. Jag frågar om allt är okej och han nickar och meddelar att han ”är lite trött”. När jag fem minuter senare tittar till honom har han slocknat. Yoga kan göra det med dig, tänker jag och bestämmer mig för att anmäla oss till nästa termins barnyogakurs.

Av Ola Karlsson

LÄS MER: Malou Lejon brinner för barnyoga
LÄS MER: 5 yogiska sätt att slappna av i helgen

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.