Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Yoga utanför boxen

Du kanske är van att få specifika beskrivningar om placering av fot, vinkel i knä och avstånd mellan händerna. Nu uppmanar vi dig att glömma allt det och placera kroppen på ett sätt som känns bra istället.

Vi säger att yoga handlar om att observera vad som pågår i nuet och träna på acceptans. Samtidigt tillbringar vi stor del av vår praktik med att försöka ändra på våra kroppar och nästan tvinga in oss i former. Yogaasana (asana = position) har en förkärlek för symmetri och geometri, samt en tradition som kommer från gymnastik och kringresande sällskap med människor som kunde slå knut på sina kroppar. Det finns även en tanke om att ditt kroppsliga tillstånd påverkar din förmåga att bli upplyst. Detta har såklart satt spår i hur positioner lärs ut. Jag fick själv lära mig när jag först utbildade mig att höften skulle vara parallell med mattans kortsida i krigare A, och främre knät skulle vara i 90 grader i krigare B. Det var vad vi visste då, idag har mycket förändrats och stora delar av yogasfären bryter linjeringen och bjuder in alla yogis att måla utanför linjerna och göra det som känns bra.

Så hur ska du göra då? Om du tycker att det känns rätt i dig att förhålla dig till räta linjer och vinklar – kör på! Men om du har upplevt att det känns begränsande, trångt och inte alls rätt i dig, våga lita på att din kropp är smart och försöker säga dig något. När du tittar på bilder eller får instruktioner av din lärare, se dem som riktlinjer för hur du ska placera dig, men låt din kropp avgöra vad som är rätt och behövs. Flytta på fötter och händer, vrid på höften och backa ur djupa vinklar så att du kan andas. Hitta en känsla av flöde och frihet i din kropp. Här får du några förslag på variationer du kan prova, det finns oändligt många fler alternativ så se dem som inspiration och utforska sedan ännu fler asanas och förändringar. Det här handlar inte om att det du alltid har gjort är fel, eller att vi ska förkasta alla de riktningsinstruktioner vi är vana vid. Det viktiga är att vi varierar hur vi rör oss för att se vad som faktiskt passar vår form just nu. Kanske är det något du vill leka med ibland, kanske hittar du nya sätt att göra gamla favoriter.

Yoga utanför boxen – 4 övningar

Krigare 2

KRIGARE 2

Grova riktlinjer: Främre foten pekar fram, främre knät är böjt, bakre benet är sträckt, bakre foten pekar åt mattans långsida, bröstet är ovanför höften och armarna ut åt sidorna.

Utmanande områden: Höft, knä och anklar.

Bryt dina mönster: Ställ dig med ett kortare avstånd mellan främre och bakre foten, kom inte lika djupt ner i främre knät, vrid den bakre foten så den pekar snett framåt istället för ut mot mattans långsida. Titta dit det känns mest avslappnat i nacken, håll armarna högre upp eller kanske i kors över bröstet. Om det känns som att det tar stopp i bakre ankeln kanske det kan hjälpa att lyfta hälen eller lägga en filt under.

Högt utfall – här har Veronica vridit in främre foten vilket är helt okej så länge du inte kollapsar i knä eller höft.

HÖGT UTFALL

Grova riktlinjer: Fötterna på räls, främre knät ovanför främre ankeln, knät pekar i samma riktning som tårna, kom upp på tå med bakre foten, låt bakre benet vara rakt, håll armarna vid öronen.

Utmanande områden: Höft, knä, axlar och tår.

Annons
Annons

Bryt dina mönster: Ställ fötterna ännu bredare isär: Du flyttar alltså höger fot åt höger och vänster fot åt vänster – inte den ena längre fram och den andra längre bak. Låt bakre benet vara lätt böjt så du kan hitta frihet i höften. Håll armarna brett isär så dina axlar får utrymme. Om det gör ont i bakre fotens tår, kom ner så du står mer på trampdynan och mindre på tårna.

Nedåttittande hund

NEDÅTTITTANDE HUND

Grova riktlinjer: Händer och fötter i golvet, rumpan upp och ryggen så rak som möjligt.

Utmanande områden: Händer, handleder, axlar, anklar, baksida lår och rygg.

Bryt dina mönster: Bredda mellan händerna och rotera så pekfingret pekar framåt. Kom upp på tå, böj knäna och lek med längdavstånden mellan fötter och händer.

Uppåttittande hund

UPPÅTTITTANDE HUND

Grova riktlinjer: Händer och fotryggar i golvet, raka ben, raka armar, bakåtböjning i bröstet.

Utmanande områden: Handleder, axlar, rygg och anklar.

Bryt dina mönster: Bredda mellan händerna eller kom längre fram med dem, böj armarna, svanka mindre och luta dig fram, kanske till och med lägg i benen men behåll dem aktiva. Lägg något under fotryggarna om du inte kan ha dem i golvet.

Text: Veronica “Vevve” Jäderlund Foto: Johanna Alvin

LÄS OCKSÅ: Yogalärarjobbet i fokus – att vara lärare och entreprenör
LÄS OCKSÅ: Måste man yoga varje dag?

 

 

 

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.