Yoga World
Annons
Annons
Resor

Yoga på kvinnornas ö

Isla Mujeres, kvinnornas ö vars namn hämtats från gudinnan Ixchel, i Mexiko är en liten paradisö med naturvit sand och turkosblått vatten. Hit kommer du med färja från Cancún på en kvart.

Svenska Lee Persson var ute och reste och kom till Isla Mujeres 2009. Hon förälskade sig i ön och kände sig hemma här. Planen var att stanna i två veckor, men det hann gå fyra månader innan Lee åkte tillbaka till Sverige. Efter en tid reste hon till Thailand, där hon utbildade sig till hathayogalärare och massör. Sedan bestämde Lee sig för att åka till Sverige igen för att sälja lägenheten, betala sina lån och flytta permanent. Därefter flyttade hon till Thailand och bodde där i två år, men längtade hela tiden efter Mexiko.

Lee flyttade till Isla Mujeres i november förra året, efter att ha besökt ön som turist sex gånger. Först började Lee ge massagebehandlingar och sedan utökade hon verksamheten med att även hålla yogaklasser.

Numera har hon omkring sex hathayogaklasser i veckan i det så kallade Treehouse (trädkojan) på strandens norra del.

Treehouse ligger flera meter över marknivå utan väggar, men med ett stabilt golv och skydd mot solen. Härifrån är utsikten mot havet och stranden fantastisk. Gör man yoga på kvällen kan man se solen gå ner, vilket är oslagbart.

Annons
Annons
Lee Persson hamnade på Isla Mujeres efter att först ha varit här som turist vid flera tillfällen.
Lee Persson hamnade på Isla Mujeres efter att först ha varit här som turist vid flera tillfällen.

Lee berättar att hathayogan hon delar med sig av är meditativ och har mer fokus på energier och chakran. Ett pass börjar först med uppvärmningsövningar, och fortsätter sedan med solhälsningar och asanas.

I Treehouse finns fyra yogalärare som håller hatha- och vinyasa flow-klasser. De hjälper varandra och delar med sig av de yogapass som finns. Lee ger oftast minst ett yogapass om dagen, det räcker bra för hennes kropp och själ. Hon tycker om att dela med sig av yogan och hjälpa andra att må bra, samtidigt som hon själv mår bra och trivs med det.

De flesta människor är öppna och passionerade här på Isla Mujeres. Lee känner sig trygg här. Eftersom hon bor i mitten av ön men har yogaklasser på norra sidan färdas hon med moped för att kunna ta sig fram på ett smidigt sätt.

– Det finns många möjligheter att snorkla och dyka i Isla Mujeres och Cozumel, som bara ligger två timmar härifrån, har ännu större förutsättningar för att dyka och snorkla om man vill det, berättar Lee.

Lee älskar värmen och märker att hennes kropp fungerar mycket bättre här. Saltvattnet renar och värmen gör gott för lederna. Hon rekommenderar alla att resa hit som har möjlighet till det, för att komma ut ur ”bubblan” och öppna sina sinnen, yoga och bara vara…

YOGA PÅ ISLA MUJERES

  • På Isla Mujeres norra strand ges olika yogapass i Treehouse (Trädhuset) året om. Avancerade som nybörjare är välkomna.
  • Ett yogapass kostar omkring 120 mexikanska pesos, vilket motsvarar cirka 65 svenska kronor.
  • Ving och Fritidsresor, bland annat, har charterresor till Cancún. Ving har även ett par hotell på själva Isla Mujeres.

Text: Maria Matsson/artflow.se Foto: Maria Matsson, Mel Herrman & Lee Persson

Läs om ännu ett soligt och yogiskt resmål här:
Yoga i soliga Florida

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.