Yoga World
Annons
Annons
Möt

Yoga och terapi i skön förening

”Vad är mer meningsfullt än att stötta andra människor?” Så går funderingarna hos Urban OM:s grundare Isa och Neo, som till hösten lanserar nästa generations yogaterapeututbildning.

Vi befinner oss i en tidsålder av urban överbelastning, där vi ständigt bombarderas av stimulans utifrån som kräver vår uppmärksamhet. Det här leder till att vi blir stressade och att vi kan känna oss isolerade och frånkopplade, trots att vi samtidigt är mer uppkopplade än någonsin. Vi matas med tankar om omöjlig perfektion: att vi borde se ut, bete oss och vara på ett visst sätt. Det här har fått Isa och Neo Moreton, som driver yoga- och meditationscentret Urban OM i centrala Stockholm, att börja fundera – och lansera en banbrytande 800 h teacher training i yogaterapi.

– Vi tror att människor behöver bli mänskliga igen och att det kan ske först när vi verkligen möter varandra med medkänsla. I det här förändringsarbetet tror vi att yogalärare har en viktig roll att spela – under förutsättning att de får rätt verktyg att jobba med. Eftersom vi lever i våra kroppar hela vårt liv och upplever livet genom vår kropp så lagras känslor, minnen, trauman och tankar som erfarenheter i kroppen.

– Så det är ganska logiskt att när du börjar känna in kroppen, vilket sker naturligt när du praktiserar yoga, så börjar du komma åt de här erfarenheterna. Yoga blir då en naturlig startpunkt till läkning på djupet, menar Isa och Neo och förklarar att yogaterapi i Urban OM:s tappning går ut på att fördjupa den öppning av kroppen som sker genom det fysiska utövandet av asanas med hjälp av terapi, och på så vis komma fram till djupa personliga insikter.

Träningen är integrerad med Baravaras (kursgård i Dalarna som erbjuder kurser i självkännedom och meditation med kursledare från hela världen, reds. anm.) program:

– Om man med integritet ska kunna jobba terapeutiskt med människor så behöver man först möta sig själv, och då utbildningen i mycket bygger på samma principer som de på Baravara så vill vi att man går deras Dörröppnare-kurser (flerdagarskurser i tre steg för dig som längtar efter att öppna dörren till ditt inre).

Vad är yogaterapi? The International Association of Yoga Therapists definierar yogaterapi som ”processen av att med yogans hjälp göra det möjligt för individer att förbättra sin hälsa och öka sitt välbefinnande”. Mer specifikt använder yogaterapi sig av yogapositioner, andningsövningar, rådgivning och självreflektion för att uppmuntra och underlätta föreningen av sinne, kropp och själ.

TRE GRUNDLÄGGANDE NYCKLAR

Urban OM:s yogaterapeututbildning bygger på tre nycklar eller grundpelare, där den första nyckeln ”Being in the body” handlar om att verkligen vara i kroppen och börja bli vän med de olika aspekterna av att vara människa.

– Vi tror att man behöver komma åt både kropp och känslor för att verklig förändring ska ske. Att vara i kroppen är motgiftet som kan bota den känsla av att leva utanför sin kropp som så många känner idag, säger Isa och Neo och förklarar att man i Urban OM:s yogaterapeututbildning lägger mycket vikt vid att öva upp en känslighet för såväl den fysiska som den subtila kroppen och våra känslor.

I utbildningen ingår därför tekniker för stressreducering och eleverna får även öva upp sin förmåga att tolka inre signaler om kroppsliga behov.

– Vi jobbar med en evidensbaserad yogapraktik som hämtar inspiration från Krishnamacharya med inslag av tantra- och kundaliniyoga. Här får både kropp och sinne en chans att stärkas och läka med hjälp av de terapeutiska kvaliteterna hos olika positioner, andningsövningar och avslappningstekniker.

Yogaterapeututbildningens andra grundpelare ”Being real” handlar om att vara sann mot sig själv. Här är syftet att väcka en nyfikenhet för jaget och att hjälpa individen komma närmare sin äkta sanning. Självreflektion, att ärligt ställa sig frågan ”vem är jag?” är en praktik som utövas inom i princip alla spirituella traditioner, och på Urban OM får de blivande yogaterapeuterna lära sig tekniker för rådgivning i såväl enskild form som i grupp.

– Att våga bryta igenom alla tankar om vad vi måste, borde och förväntas göra hjälper oss att börja se bortom illusionen av våra idéer och sann transformation kan då ske. Eftersom våra inlärda beteenden är lika gamla som vi själva kan de vara svåra att se och bryta igenom på egen hand. Värdet av terapi är att få stöd att gå bortom det som begränsar oss, det som inte fungerar och lära nya sätt. Being real handlar om att vara redo att tillfullo ta ansvar för sitt liv, förklarar Isa och Neo.

Den tredje och sista grundpelaren eller nyckeln ”Being together” handlar om att vara tillsammans.

Annons
Annons

– Med vår mix av förkroppsligad (somatisk) terapi och österländsk filosofi vill vi att de yogaterapeuter vi utbildar ska ha förmågan att skapa en säker plats där kropp och sinne får smälta samman så att det finns utrymme att våga leva livet mer äkta, mer expansivt, säger Isa och Neo och förklarar att man jobbar med såväl aktiva som mer kontemplativa meditationstekniker som hämtar sin visdom hos exempelvis Vedanta och Osho.

– Allt handlar om att finna en djup kontakt med sitt inre och våga leva sin sanning.

LÄS OCKSÅ: På Urban OM får man vara sig själv

PAR I YOGA OCH TERAPI

Isa och Neo är livspartners och deras väg till varandra är vacker om än inte helt spikrak …

Isa växte upp med en mamma som var deprimerad och fick redan som 17-åring en inblick i de alternativa terapiernas värld efter ett besök på den omtalade kursgården Mullingstorp. Isas mammas väg korsades vid denna tid av Lars Knutssons, vilket blev startskottet  för kursgården Baravara, där även Isa är engagerad idag.

– När jag kom in i den här världen så visste jag instinktivt att det här var viktigt och något jag behövde, berättar Isa och förklarar att något hände i henne på djupet.

– Det var som att skruva upp en hårt åtdragen kran, så mycket känslor som var uppdämda. Befrielsen av att få känna och vara i min kropp var total och det fanns ingen väg tillbaka efter den upplevelsen.

Isa gick vidare och tog en fil.kand. i psykologi vid Stockholms universitet och började leda grupper i personlig utveckling i såväl Sverige som övriga Europa. Första gången som Isas och Neos vägar korsades var 2003. Hon var 25 och hade redan ägnat närmare tio år åt att djupdyka ner i terapins värld. Men det fanns en utmanande process som lockade: Path of Love.

Neo i sin tur mötte yogan redan under tiden han studerade juridik. Men det var först efter att han fått hela sin värld och den karriär inom dotcom-branschen han var inne i omskakad som yogan fick en väsentlig roll i hans liv. Han var menad att flyga från San Fransisco till New York samma dag som 11 september-attackerna – det blev ett uppvaknande och han reflekterade över vad han faktiskt ville göra i sitt liv. Svaret som kom var yoga. Han flyttade till dåtidens yogamecka: Byron Bay i Australien. Efter ett år i form av en 1200 h teacher training – ”jag yogade mellan sex och åtta timmar varje dag och gick ner 25 kilo” – bestämde sig Neo för att bosätta sig i spanska Marbella där han började hålla yogaklasser i ett tält som envisades med att blåsa bort så fort det blev storm. Det här var före Instagram och sociala mediers tid, men trots det lyckades han bygga upp en följarskara efter att bland annat ha medverkat i Yoga Journal och presenterat på stora yogakonvent i USA.

Mest av en slump hamnade han på samma Path of Love-kurs som Isa i Tyskland. ”Är du rädd?” hann hon fråga den då ständigt vitklädde och renrakade Neo som relativt ovetande om vilken krävande process som väntade svarade ”NEJ”– innan han rasade rakt in i mötet med sig själv inför en grupp på 60 personer.

Men, som Neo säger: ”livet har en tendens att röra sig i sjuårscykler”, och det skulle dröja ytterligare sju år innan hans och Isas vägar korsades på nytt.

Den omskakande upplevelsen i Tyskland hade satt igång något i Neo, och han gick vidare och utbildade sig till terapeut.

– Jag hade byggt upp en karriär inom yoga och kunde leva på att göra det jag älskade, men jag hade börjat känna mig desillusionerad och tom inombords.

När allt kändes som mest innehållslöst – det fanns ingen väg tillbaka till att jobba med yoga på samma sätt som tidigare, men inte heller någon klar väg framåt – fick han en ”uppenbarelse” i form av en Morgan Freeman-liknande röst som sa: ”Now you need to be of service.” Den upplevelsen ledde honom till New York där han fann ett sätt att börja kombinera yoga och terapi på barnhem i karibiska Grenada genom välgörenhetsorganisationen Reach Within som han grundade.

Men tillbaka till det där avgörande mötet mellan, skulle det visa sig, två tvillingsjälar. När det väl var dags så skedde det med besked – Neo och Isa stötte ihop på flygplatsen i Mumbai sju(!) år senare och har funnits vid varandras sida sedan dess. Och på ett liknade sätt som Isas mamma Gayan mötte kärleken i Lars Vedam Knutsson och grundade Baravara så ledde mötet mellan Isa och Neo till att Urban OM såg dagens ljus 2012.

Och nu 2019, sju(!) år senare, är det så återigen dags för ett nytt projekt att födas: en omfattande och nydanande utbildning i yogaterapi.

LÄS OCKSÅ: “Mitt mål är att yoga ska bli lika vanligt som löpning”

EN PASSIONSBASERAD YOGAKARRIÄR

Yogaterapeututbildningen riktar sig till alla som är dedikerade till personlig förändring på djupet och som vill jobba med människor på ett både fysiskt och terapibaserat sätt.

– Här får deltagarna chansen att bli guidade av experter och lära sig praktiska verktyg så att de i sin tur kan gå vidare till att guida andra, säger Isa och Neo som ser yogaterapeututbildningen som ett nästa steg i karriären för yogalärare som har en önskan om att jobba mer individuellt med sina elever på ett terapeutiskt, emotionellt och kommunikativt sätt, samt rent fysiskt med yogapositioner och andning.

– Utbildningen riktar sig såklart även till den som är intresserad av att få ta del av verktygen och lära sig mer om en hälsosam approach till ett mer tillfredsställande liv.

För att kunna söka utbildningen behöver du ha någon form av 200-timmars yogalärarutbildning i botten så att du har de grundläggande kunskaperna i yoga, positioner, andning och linjering med dig på vägen.

– Yogaterapeututbildningen kommer att bygga vidare med djupare kunskaper om andning, kroppens anatomi och nervsystem. De blivande yogaterapeuterna får djup personlig erfarenhet av att möta sina känslor samt lära sig hur man är med människor i ett emotionellt läge. De kommer även att lära sig hur vi kan öppna upp vår röst samt använda den på ett terapeutiskt sätt, till exempel med hjälp av mantran, säger Isa och Neo och förklarar att en viktig aspekt under utbildningen även är hur vi ska se på och jobba med kroppen på ett mer välfungerande och förkroppsligat sätt.

800 Hour Yoga Therapy Teacher Training i Urban OM:s tappning: Yogaterapeututbildningen riktar sig till personer som vill jobba med att stödja människor att kliva ut ur den begränsande personligheten och hitta modet att vara sanna. Utbildningen kombinerar modern anatomi, yogans visdomar, bioenergetik, österländsk filosofi och humanistisk psykologi. Yogaterapeututbildningen gör det möjligt för eleverna att verkligen förstå sina klienter på en fysisk, känslomässig och psykologisk nivå, läs mer på urbanom.se.

Text: Sara Valfridsson

LÄS OCKSÅ: 7 steg till rätt yogalärarutbildning
LÄS OCKSÅ: “En coach behöver en coach. En utbildare behöver utbildning.”

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.