Yoga World
Annons
Annons
Resor

Florida – en oväntad plats för yoga

Florida är inte bara nöjesparkernas huvudstad – här finns mer yoga än du kan drömma om.

När man tänker på USA:s solskensstat Florida är kanske inte yoga och hälsa den första tanken som dyker upp. Men yoga är minst lika hett här som i resten av landet – inklusive rivalen på västkusten, Kalifornien. Dessutom är det billigare att åka till Florida än till Kalifornien, och resan blir flera timmar kortare.

Florida är ett av de hetaste resmålen i USA, men de flesta turisterna åker antagligen hit för att roa sig i nöjesparkerna, spana efter alligatorer i Everglades eller uppleva Florida Keys – en ögrupp med ungefär 1700 öar som startar 24 kilometer söder om Miami och slutar vid Ernest Hemingways hemort, Key West. Med tanke på att solen skiner året runt där så är det kanske inte konstigt att Florida lockar nästan 90 miljoner besökare varje år.

Hälsa och välbefinnande

Men vad har det med yoga att göra, kanske du undrar nu. Faktum är att Florida, på grund av det varma klimatet, länge har varit känt som en delstat med mycket träning och hälsa bland amerikanerna (och bland kanadensarna, som kallas för ”snöfåglar” när de flyr dit för att komma undan sina kalla vintrar). I Florida finns också några av landets bästa stränder, som börjar i Miami, sträcker sig längs kusten och upp mot den mexikanska golfen.

Många turister som besöker Florida ser bara ytan med nöjesparker och snabbmat, men om man skrapar lite på den kan man hitta yoga överallt. Ofta kan du hitta en yogastudio rakt framför näsan – kanske ser du den inklämd mellan skyltarna för Home Depot och Subway i någon av de otaliga gallerior som lär komma i din väg?

Miami, Floridas näst största stad, är definitivt en av USA:s härligaste städer med en skön blandning av amerikansk och latinamerikansk kultur. Här finns alla typer av yoga i de oändligt många yogastudiorna.

Annons
Annons
Partneryoga på Floridas stränder.
Partneryoga på Floridas stränder.

SUP-yoga

Även om du skulle besöka Florida för nöjesparkernas skull så betyder det inte att du behöver ge upp din dagliga yoga. Det gäller bara att planera i förväg och att kolla lite extra noga för att hitta den där yogastudion som döljs av de lysande neonlamporna. Om du till exempel kör från Orlando till den närmaste beachresorten Cocoa Beach, så hittar du många yogadestinationer längs vägen. Du kommer för övrigt också passera Kennedy Space Center med massor av rymdfärjor och raketer, så bara det kan vara värt trippen.

På vägen dit kör du troligen förbi staden Titusville, där du kan hitta yogastudion Inverted Elephant. Här erbjuds både högenergiska och lugna klasser – allt från bikram- till yinyoga finns här. Studion ligger mindre än en timmes bilväg från Orlando, så det passar perfekt om du känner att du behöver ladda om batterierna en stund och fly undan Musse Pigg och hans vänner.

Cocoa Beach är dessutom Floridas surfinghuvudstad, och det här är därför ett perfekt tillfälle att testa på SUP-yoga. Det är en fantastisk typ av yoga som utförs på en bräda på vattnet, och den är populär bland både turister och lokalinvånare.

Så länge du vet vart du ska och planerar i förväg så går det utmärkt att äta nyttigt. Men om du ändå skulle hamna i en situation där de enda alternativen är hamburgerrestauranger så kan det vara bra att veta att det oftast går bra att beställa en sallad även där.

Fort Lauderdale

Om du besöker Miami så kan det vara väl värt att ta en tripp till grannstaden Fort Lauderdale. Staden är välbesökt av amerikanska turister, men det är inte så många internationella besökare som har hittat dit än. Här kan du inte bara njuta av fantastiska stränder och stora nätverk av floder och kanaler med stora – och svindyra – lyxyachter. Fort Lauderdale är också fullt av yogastudior i alla möjliga stilar.

Ta dig till SE 17th Street för att hitta massor av yoga och hälsosam mat. Du kan till exempel besöka The Yoga Joint, en studio med två yogasalar och en lekhörna för barnen. Om du är shoppingsugen kan du shoppa loss i deras stora butik, där du kan köpa allt från kläder till vattenflaskor och andra livsviktiga attiraljer.

På samma gata hittar du The Green Monkey Yoga, som är en del av en lokal kedja. Det är ett litet men trevligt ställe som erbjuder lite andrum från världen utanför. Går du lite längre ner på gatan hettar det till lite extra – där finner du nämligen Bikram Hot Yoga Studio. Så mycket yoga på ett enda ställe!

Amelia Island

Centred on Yoga på Fernandina Beach erbjuder allt från restorative till kripaluyoga.
Centred on Yoga på Fernandina Beach erbjuder allt från restorative till kripaluyoga.

Yoga är utan tvekan populärt i USA – och det fortsätter växa snabbt, med nya studior som poppar upp överallt hela tiden. Var du än befinner dig i Florida så kan du alltid vara säker på att det finns en yogastudio i närheten.

En av solskensstatens bäst bevarade hemligheter är Amelia Island, som ligger i nordöst nära Jacksonville. Det är en vacker och genuin plats, med en lång historia. Ön har en lugn stämning som är långt ifrån pulsen inne i städerna.

Här levs livet i lugnare takt, med mycket yoga på stränderna, och om du vill besöka en studio så kan du ta dig till Centred on Yoga på historiska Fernandina Beach. Där kan du hitta bland annat restorative, kundalini- och kripaluyoga. Men för dig som är på semester kanske Happy Power Hour passar bäst. Den består av en 90 minuter lång klass, som följs av en tripp till en av barerna på huvudgatan. Studion har även klasser på de vackra stränderna. Det går att finna lugn och ro även i USA:s största turiststat. Du måste bara veta var du ska kolla.

LÄS MER: Sätt ihop din egen yogaresa till Florida
LÄS MER: Att vara yogalärare i Ubud

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.