Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://yogaworld.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

YOGA WORLD
Annons
Annons
Resor

Yoga i Palma

Fräscha yogastudios, hälsosam mat och härliga promenadstråk som bjuder in till reflektion gör Palma till en populär destination för yogis från hela Europa. En del åker på anordnade gruppretreater, men är du sugen på att utforska Palma på egen hand så kommer här Yoga Worlds Palma-guide för yogis.

Palma de Mallorca har sakta men säkert tvättat bort stämpeln som skränig partyö för charterturister och kvalar numera in som ett av Europas hetaste resmål för yogis, inte minst tack vare Malin Berghagen som flyttade hit för några år sedan och sedan dess sjungit öns lov. Men vad är det som gör Palma så speciellt? Det är inte bara en mysig spansk småstad med storstadskänsla där människor från alla världens hörn har valt att bosätta sig, nej det är också en stad med en vänlig och tolerant stämning där yogastudios, veganrestauranger och alternativa hälsokostbutiker har poppat upp som svampar ur jorden efter en regnig sommar på senare år.

Det område där de flesta yogis känner sig som mest hemma är Santa Catalina, en stadsdel med härlig bohemkänsla, belägen bara ett stenkast från den mäktiga katedralen som utgör Palmas kännetecken. Hjärtat i Santa Catalina är saluhallen, där allt från lokalproducerad frukt och grönsaker till kött, fisk, bakverk och vin finns att köpa. Har man inget ärende i saluhallen kan det ändå vara härligt att strosa omkring bland gångarna och försäljningsstånden och ta in dofterna och atmosfären med alla sinnen.

Rawfood på Ziva to Go.

MAT FÖR EN YOGI
I gränderna runt saluhallen finns det mängder av caféer och restauranger för alla smaker och plånböcker. Är du sugen på rawfood är Ziva to Go förstahandsvalet. Det rustika rawfoodcaféet ägs av svenska Petra Wigermo, som erbjuder sina gäster allt från fräscha rawfoodsallader och smoothies till mumsiga rawfoodkakor, allt ekologiskt och producerat av närodlade råvaror. Vid det stora communitybordet i caféets mitt är det inte ovanligt att träffa på andra svenskar som är på yogasemester. Har du tur kan du rent av få en skymt av Malin Berghagen, som bor i kvarteret, slurpandes på en grön supersmoothie.

Är du sugen på varm mat i mysig miljö ligger Simply Delicious by Ronen bara en bit bort. I de mysigt inredda lokalerna serveras tapas i  israelisk tappning av ägaren Ronen Levi – en vänlig, charmig, lättsam man som ibland även slänger med en varm healande kram som bonus på matbeställningen. Äter man inte kött är Simply Delicious det perfekta stället, då menyn innehåller ett stort antal rätter för veganer och vegetarianer. Ett annat populärt tillhåll för yogis är Santosha, en familjeägd restaurang som erbjuder många vegorätter, tillagade av ekologiska och Fairtrade-märkta råvaror. Missa heller inte Bon Lloc, Mallorcas första vegetariska restaurang som öppnade redan 1978 och som sedan dess specialiserar sig på hälsosam mat som köps in och tillagas med tanke på miljön.

Annons
Annons

Är du sugen på något sött och svalkande efter maten så bör du leta upp Cream Crew, en relativt nyöppnad glassbar känd för sin handgjorda veganglass tillverkad av ekologiska, växtbaserade råvaror med smaker efter säsong. Har du möjlighet att laga egen mat så är ett besök på matvarubutiken Lo Vegano ett hett tips. Här säljs enbart veganska produkter, varav cirka 80 procent är  ekologiska. Missa heller inte att titta in på Loveat!, en ekologisk butik med stort urval för veganer, vegetarianer och paleoanhängare.

Sandra Wijkman Donovan driver studion Earth Yoga.

STORT YOGAUTBUD
Den som inte åker på en arrangerad yogaretreat, vilka för det mesta hålls på lite mer avsides ställen i bergen eller på landsbygden, kan enkelt ordna en skön yogasemester på egen hand. I Palma finns flera bra ställen att yoga på. En favoritstudio bland såväl öbor som turister är Earth Yoga, som ägs och drivs av svenska Alexandra ”Sandra” Wijkman Donovan. Sandra bor på ön sedan flera år tillbaka med sina söner och sin amerikanske man Drew. Förutom klasser i bland annat vinyasa-, yin-, kundalini- och mamma-barnyoga så erbjuder Sandra och hennes välutbildade yogalärare meditation och workshops av olika slag, inte sällan med spännande gästlärare från hela världen.

Alldeles över gatan från Earth Yoga ligger Happy Body & Lucky Souls, även det ett svenskägt ställe som förutom ishtayoga och core/yinyoga erbjuder naprapatbehandlingar och rolfing, en kroppsterapeutisk metod som innebär en djupgående massage för att lösa upp kroppsliga, psykiska och känslomässiga spänningar. På samma gata som Earth Yoga och Happy Bodys & Lucky Souls ligger även Ra Ma Institute Mallorca, som riktar in sig på kundaliniyoga. Zunray Yoga är ytterligare ett ställe att utforska för den som är på yogasafari i Palma. Här håller bland annat Shirin ”Shape by Shirin” Djavidi klasser i hathaflow några gånger i veckan. För de yogis som utövar ashtanga rekommenderas Ashtanga Yoga Palma eller Mysore Mallorca Ashtanga Yoga.

Känns det lockande? Sätt dig ner med en god kopp te och Yoga Worlds yogaguide och planera in din alldeles egna retreat! Förutom att boka in yogapass och vätskestopp på Ziva to Go så får du inte glömma att ta en tidig morgonpromenad längs hamnen eller leta dig upp till Castell de Bellver genom den lummiga och rogivande Bellverskogen. Det är en prövande klättring men väl värd ansträngningen när du når borgen och kan blicka ut över hela Palmabukten.

Text Sofia Ekholm

LÄS OCKSÅ: Ett yogaliv utan regler på Mallorca

LÄS OCKSÅ: 5 platser jag gärna skulle besöka igen

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar