Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Yoga för nyblivna mammor

Nybliven mamma? Yogan kan hjälpa dig att hitta tillbaka till din hållning igen och ge dig mer energi.

Grattis! Bebisen är ute och det är nu livet som förälder börjar! Antagligen väcker denna första tid massvis med känslor – kanske känner du dig lättad, orolig, förväntansfull eller (vilket nog är troligast) helt utmattad! Eller allt på en gång. Magen är inte kvar, men du har insett att det kommer dröja innan kroppen börjar kännas som vanligt igen. Du är inte längre densamma som du var, varken fysiskt eller känslomässigt. Under nio månader har du fokuserat på att ta hand om dig själv och barnet som växte i magen. Om du just fått ditt första barn hade du antagligen mer tid att ”skämma bort” dig själv och avsätta stunder för egentid, än om det är ditt andra, tredje eller kanske till och med fjärde.

Tänk vad snabbt det gick för allt fokus att förflyttas från dig och din växande mage till bebisen efter förlossningen! Inte undra på att du känner dig trött – först nio månader med bebis i magen och diverse mindre trevliga gravidkrämpor och så en förlossning på det!

Många kvinnor känner inte riktigt igen sig själva efter en graviditet, rent fysiskt har kroppen förändrats och om du betraktar din spegelbild framifrån och från sidan är det mycket som är annorlunda (en del tycker att detta är jättejobbigt och att förändringen är till det sämre, medan en del mest förundras och är stolta över vad kroppen har klarat av). Låt oss bortse från eventuella extrakilon – dels är det något som du kommer kunna gå ner på sikt om du vill, dels ska inte en viktnedgång ses som främsta anledning till att du som nybliven mamma vill komma igång med träningen. Däremot bör du fokusera på din hållning. Betrakta din kropp från sidan i spegeln: bäckenet är lite framåtlutat, rumpan sticker ut och magen faller framåt.

Stämmer det? I så fall beror det på att du under lång tid svankat med ländryggen, och det mer och mer i takt med att barnet växt och blivit tyngre att bära. Bebisen är inte kvar i magen, men bukmusklerna har blivit uttänjda och musklerna i ländryggen förkortats. Höftmusklerna utsätts för större belastning än tidigare, eftersom du nu främst använder dessa när du går. Om du inte tränar för att motverka detta uppstår lätt obalans, som kan leda till ryggvärk och klämda nerver, och du kan få svårare att stärka bäckenbotten igen.

Annons
Annons

Undvik spänningshuvudvärk

Kroppen är smart på det sättet att den alltid försöker motverka obalanser som uppstår, och i detta fall kommer din haka att dra sig ner mot bröstet. Detta är inte en neutral position för huvudet, vilket ökar belastningen på musklerna i nacken och övre delen av ryggen. Dessutom kan det orsaka spänning i käken och ge huvudvärk. Axlarna åker fram och bröstkorgen sjunker ihop, framförallt på grund av huvudets position, men även på grund av tyngden från brösten som är större nu när du ammar.

Axlarna tenderar även att åka fram när du sitter ner med bebisen i famnen och när du ammar, vilket är ungefär varannan eller var tredje timme dygnet runt! Människans ryggrad är unik bland däggdjuren. Den har två kyfoser (kurvor som vetter bakåt). Dessa finns i övre delen av ryggen och i länddelen (svanskotan). Den har också två lordoser (kurvor som vetter framåt). Dessa finns i nacken respektive nedre delen av ryggen.

Ryggraden utgör ett stöd för huvudet och skyddar även ryggmärgen, och det är tack vare att ryggraden har kurvor som den kan fördela kroppsvikten jämnt. Men i den nyförlösta kvinnans kropp är den här balansen rubbad – ytterligare en anledning till att du är fysiskt utmattad och knappt klarar att hålla huvudet upprätt alltså! Enkelt förklarat skulle man kunna säga att ryggraden har blivit extra kurvig på grund av tyngden från bebisen, framförallt i nacken, övre delen av ryggen och ländryggen, och att detta nu gett dig sämre hållning. Men tappa inte modet nu, det är inte så illa som det låter.

Yoga är ett fantastiskt verktyg för att komma tillbaka efter en graviditet.

Fokusera på positioner som på ett skonsamt sätt sträcker ut bröstet, ländryggen och höfterna, och stärker de muskler i magen och i bäckenbotten som blivit försvagade. Målet är att du ska kunna träna dig till en lika fin hållning som du hade innan du blev gravid. Positioner som öppnar upp kroppen och bröstkorgen så att nytt syre kan flöda in i kroppen och upp till hjärnan gör att du känner dig piggare och alertare – perfekt under en tid i livet som denna då den där egentiden som vi alla behöver kanske inte alltid går att få till.

Text: Veronica Greene

LÄS MER: Helhetstänk för blivande mammor
LÄS MER: Mammamageträning – vad, varför, hur?

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.