Yoga World
Annons
Annons
PlusYogaliv

Behövs särskild yoga för män?

Tjugo män i ett rum. I träningskläder. Laddade, lite spända, lite nervösa. På tå. Redo. Testosteronet får luften att darra och den fräna doften av svett hänger som en osynlig dimma runt deras kroppar. Ok, då kör vi! ”Och så börjar vi med Solhälsning A. Ekam, andas in sträcker upp. Dve, andas ut, fäller fram…”

En workshop i yoga för män är ganska långt från ett pass på gymmet, en wod eller en fotbollsträning, kan man säga. Det finns för all del både spänning, nervositet och laddning i luften, men av en helt annan sort än den man vanligtvis förknippar med män och träning. För istället för testosteron och jävlaranamma är det nyfikenhet och utforskarlusta som är mest framträdande här och för en gångs skull handlar det ju faktiskt inte om att vinna eller framhäva sig själv – utan om att se inåt och att faktiskt vara bra som man är.

Inspiration från starka kvinnor
Johan Lundback från Stark Yoga i Ljusdal är i Växjö för att hålla workshop i Yoga för män – som är precis vad det låter som. Johan har en bakgrund inom kampsport, men upptäckte yogan för några år sedan när han förälskade sig i välrenommerade yogaläraren Camilla Silver. Och han minns väldigt väl sitt allra första ashtanga vinyasa-yogapass.

Annons
Annons

– Jag var ensam man bland tjugotalet kvinnor, säger han med ett leende. Jag tyckte jag var hyfsat vältränad, men upptäckte snabbt att tjejerna var både starkare och smidigare än mig. Efteråt låg jag som en blöt fläck, helt utpumpad, medan de var lika pigga som innan passet. Så på många sätt är det alla starka kvinnor som inspirerat mig till mitt liv med yoga.

– Jag tror att det finns en gammal föreställning om yoga bland många män där man förknippar det med att sitta i lotusställning och meditera. Många inser ju inte hur utmanande och fysiskt krävande det faktiskt kan vara och blir positivt överraskade. I mina Yoga för män-pass har jag medvetet valt att göra det lite mer utmanande rent styrkemässigt, just för att visa hur mångsidig yogan är och för att ge en väg in i yogan som jag tror passar män. Anledningen till att jag tror att klasser enbart för män är bra är att det ger en sorts trygghet i den manliga ”gemenskapen”; man kan ha lite samma jargong som inom lagidrotten, där man kan garva och säga ”fan, vad stel jag är” (skratt). Men det här är ju en introduktionskurs och mitt mål är att männen ska våga ge sig in i blandade klasser.

Självklar del av livet
Enligt Johan har intresset för yoga bland män fullständigt exploderat den senaste tiden. Framför allt tror han att det är den fysiska biten som lockar, men han ser också ett vaknande intresse för den andliga aspekten.
– Det fina med yoga är ju att man inte behöver göra någon del till hundra procent, utan kan välja vad man vill fokusera på. Man kan se det som en livsstil, eller så kan man koncentrera sig på stretchövningar som ett komplement till styrketräning. Andligheten finns ju där om man vill ha den. Den manliga energin förutsätter att vi ska vara utåtriktade, det är så samhället fungerar. Men jag tror det är viktigare än någonsin att vi män också börjar blicka inåt i oss själva och göra någonting utan att tävla eller prestera. En tredjedel av de som var med på dagens pass hade aldrig provat tidigare och det är också ett väldigt positivt trendbrott; att killar faktiskt vågar prova idag.

För Johan och Camilla är yoga en självklar del av livet och den genomsyrar allt de gör. Som ayurvedisk hälsorådgivare arbetar Johan med att befrämja människors livsglädje och hälsa och att leva i samklang med sitt innersta väsen och att dela med sig av yogans och ayurvedans filosofi och visdom är en självklarhet, menar han.
– Yoga och ayurveda har förändrat mitt liv och naturligtvis vill jag förmedla det jag lärt mig och kanske på så sätt kunna hjälpa andra som behöver det, säger han. Och det gäller självklart både män och kvinnor.

Text: Ola Karlsson Foto: Camilla Silver

LÄS MER: Möt yogabonden – bland kor och meditation
LÄS MER: Yoga och prostatacancer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.