Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

Yoga är ingen lek …

Men det finns samtidigt ingen anledning till att inte leka mer och dessutom ha kul under resans gång!

Nyligen blev jag inbjuden till yogaworkshopen ”Power of Play Bootcamp”. De flesta av oss tänker nog inte särskilt mycket på hur viktigt det är att leka, såväl på yogamattan som i livet i övrigt. Vi är ofta så fokuserade på våra mål – oavsett om det handlar om nästa steg i vår karriär, om vi kan göra ett huvudstående utan att falla på näsan eller något så banalt som vad vi ska äta till middag – att det helt enkelt inte finns tid för lek på schemat. Ändå vet vi alla att barn leker intuitivt, utan att bli tillsagda hur eller varför.

Lek är viktigt för att vi ska utvecklas som människor. Så varför tenderar lekandet att ebba ut när vi blir vuxna? Kanske känner vi att tiden inte finns i en kultur som värderar produktivitet och effektivitet. Jag har en ändlös ”att göra-lista” som jag konstant strävar efter att bocka av – och lek känns kontraproduktivt i denna strävan. Kanske känner vi att livet helt enkelt är för allvarligt för att bry oss om såna barnsligheter som … lek.

LÄS OCKSÅ: “Lek lek lek”

VAD ÄR LEK?

USA:s nationella lekinstitut (ja, det finns faktiskt ett sådant!) definierar ”lek” som en aktivitet som görs för sin egen skull. Det är frivilligt, angenämt och erbjuder en känsla av engagemang oavsett vad det är du fördjupar dig i. Det behöver inte finnas någon annan poäng med det mer än att ha kul: leken i sig är viktigare än resultatet, om den ens leder till något resultat. Och även om själva leken är viktigare än resultatet för det enskilda lektillfället så kan det finnas betydligt större frukter att skörda på sikt. Lek är mycket mer produktivt än vad du kanske föreställer dig. Att leka som vuxen har många fördelar, som till exempel att välbefinnandet ökar och du blir på gott humör, men leken kan också göra dig mer kreativ och hjälpa dig jobba effektivare.

Vi har alla hört talas om Google och Apple och andra företag i framkant som skapar speciella lekområden på sina arbetsplatser, med allt från rutschbanor till fotbollsspel och bordtennisbord. Att ha kul på jobbet ger nöjda medarbetare och ökar produktiviteten – nyligen besökte jag ett kreativt IT-företag vars kontor kan stoltsera med världens största Transformers-samling. Barnsliga nördar med för mycket pengar? Eller ett galet kreativt gäng som studsar av glädje varje gång de går till jobbet? Lek har även en fin stressmotverkande effekt: ju mer vi leker desto mindre stressar vi. Med mindre stress i livet blir vi mindre mottagliga för de negativa effekterna av kronisk stress. Dessa har kopplats till en mängd olika fysiska och psykiska hälsoproblem, allt från depression och hjärtsjukdom till Alzheimers sjukdom och cancer.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: 5 mindfulness-tips för hela familjen

SÅ HUR ÄR DET MED YOGA?

Att yoga är ett viktigt redskap i kampen mot stressen är ett välkänt faktum. Hur många av oss ser inte fram emot de tio sista minuterna av en klass när vi kan slappna av i savasana och fokusera på vår andning, släppa alla plikter och bara smälta ner i mattan? Tillsammans med lek, är yoga definitivt en effektiv stressbekämpare. Och om vi går tillbaka till den definition av lek som det nämnda amerikanska institutet försåg oss med, så passar yoga bra in på det. Frivilligt? Njutbart? En känsla av engagemang? Allt stämmer. I sin bok Awakening the Spine tipsar Vanda Scaravelli oss om att ”anta en vänlig approach” till vår kropp. ”Betrakta den, lyssna på den… och ha kul. Lek med den som barn gör.”

Om du någonsin har iakttagit en bebis upptäcka sina fötter så vet du vad hon menar. Lek är en väsentlig del av en Scaravelli-influerad praktik men, vilket inbjudan till workshopen ”Power of Play Bootcamp” visar på, så kan leken vara till nytta för alla yogisar, oavsett vilken yogaform de utövar. Att leka är att engagera sig i en process av kreativitet och upptäckande. Genom leken kan vi upptäcka vad våra kroppar verkligen är kapabla till. Den kopplar bort vår autopilot och tar oss bort från förutbestämda sätt att röra oss i, eller tänka kring, en position. Jag brukar gå på Scaravelli-influerade yogaklasser där min lärare Caroline Reid uppmuntrar oss att ”leka” oavsett vilken position vi befinner oss i. Ofta är formerna vi gör med våra kroppar helt oigenkännliga jämfört med de som Iyengar själv demonstrerade.

LÄS OCKSÅ: 5 yogiska sätt att slappna av i helgen

HUR OCH VARFÖR

”När vi leker utforskar vi saker och ting helt för nöjes skull”, säger Caroline. ”Den här lekfullheten gör att vi kan släppa på förväntningarna och istället öppna upp för nya möjligheter.” Och om du vill göra det på ett sätt som är spontant på riktigt, kan detta faktiskt bli svårare än du tänker dig. Ja, vi kan alla göra en nedåtgående hund och justera våra händer och fötter och kanske tippa bäckenet. Men när Caroline instruerade oss att krypa runt på ett golv täckt av mattor och på en given signal komma in i en nedåtgående hund med händer och fötter positionerade hur som helst, ja då var det förbluffande svårt att inte omedelbart börja justera oss in i det vi kände var den ”korrekta” positionen.

Det krävdes att vi byggde hinder i form av sittsäckar, block och hoprullade filtar för att skapa en ojämn terräng och att vi fick instruktionen att mer rulla än krypa runt innan vi till sist kunde släppa våra inkörda föreställningar om hur en yogapraktik ska se ut. Helt klart finns det tröst och säkerhet att hämta i det som känns välbekant, och undermedvetet tar vi det här hela vägen till vår yogapraktik. Att rulla runt i ojämn terräng må vara ett extremt exempel – det här är knappast något vi gör varje lektion. Nyckeln till att föra in en lekfullhet i vår yogapraktik är snarare att praktisera medvetet och fokusera på de rörelser vi gör istället för att bara gå igenom dem på autopilot.

Testa att göra små justeringar oavsett vilken position du befinner dig i och se hur de känns. Tänk inte på positionen som en destination utan som en njutbar resa. ”Ta den vackraste vägen”, som Caroline säger. Att leka på det sättet gör att du blir medveten om vilka attityder och vanor du tar med dig till en viss position eller livssituation, och sådana är alltid bra att utmana, oavsett om du gör det på yogamattan eller i livet som sådant.

LÄS OCKSÅ: Roterande kusiner – så kan du variera dina twistar

FASTNAT I EN RUTIN?

Känner du att du inte kommer någon vart i din yogapraktik eller har kört fast i en viss position kanske det kan öppna för nya möjligheter att börja utforska de mer subtila aspekterna av den. På samma sätt som att det ibland kan krävas att man leker fram kreativa lösningar på ett problem på jobbet, kan samma lekfulla kreativitet ta dig vidare på mattan. Under våra experimenterande Scaravelli-influerade klasser, oavsett hur själva positionerna ser ut, blir vi ofta belönade med att det släpper efter i en ömmande axel eller att vi rätt som det är har bra mycket öppnare höfter än vi kom in med. Med andra ord så tror jag fullt och fast på att det lönar sig att vara kreativ på yogamattan och leka sig in i de olika positionerna.

Däremot kanske det krävs lite övertalning innan jag ger mig på den där bootcampen. Det låter trots allt lite för seriöst för att kännas riktigt kul.

Text: Monika Maurer 

LÄS OCKSÅ: Öppna upp ditt hjärta med urdhva dhanurasana
LÄS OCKSÅ: Det kan vi lära oss av djurpositionerna

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.