Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Japansk wellness på Yasuragi

LUGN är den känsla som möter mig när jag glider in genom Yasuragis portar, och jag blir inte förvånad över att få reda på att Yasuragi står för lugn och ro i japansk anda. Jag är här för att testa världsnyheten Wellness Massage Air, en upplevelse som jag senare kommer att beskriva som att krypa in i ett litet gömställe och aldrig vilja komma ut. Den meditativa och djupt avslappnande behandlingen, där man antingen sitter eller ligger tyngdlös i luften med hjälp av ett rött tyg som fästs med rep i taket, fungerar som stressdämpande balsam för pressade själar.

Den effektiva återhämtningen uppnås genom massage, guidad meditation och andningsövningar. Min massageterapeut visar hur jag ska ta mig an den röda tyggungan och jag sätter mig till rätta medan hon börjar bearbeta min rygg med yogainspirerade rörelser genom tyget. Att sitta rätt upp och ner med blicken riktad framåt känns plötsligt ovant på grund av allt stirrande på mobilskärmar – hädanefter får det vara slut med det!

I behandlingen ingår en skön fotmassage, följt av avkopplande massage av händer, nacke och huvud. Ryggen får en lugnande airmassage, både när jag sitter och ligger vilandes i tyggungan.

Den välkända wellnessexperten Annette Lefterow, som utvecklat Wellness Massage Air, har 30 års erfarenhet som utvecklare av olika koncept inom spa, behandlingar och träning. Min massageterapeut berättar att Annette nu även jobbar för att ta fram en variant av Wellness Massage Air som riktar sig till barn. Min tanke går direkt till hyperaktiva barn som har svårt att varva ner – det här måste ju vara perfekt för dem! Det är svårt att tänka sig att någon inte skulle känna sig avslappnad efter 50 eller 80 minuter i gungan.

Jag känner instinktivt att behandlingen är BRA för mig, både kroppsligt och själsligt. Kopplingen till yoga känns tydlig, då andningen spelar en framträdande roll. Pekfinger och tumme förs samman till en mudra, och ögonen är slutna under hela behandlingen. Jag kan dock inte låta bli att kika lite då och då, bara för att känslan av att sitta insvept i det röda tyget är så fantastisk.

Efter att min massageterapeut först har visat hur man gör får jag även testa på att likt inom Anti-Gravity Yoga och YogalatesAir (den sistnämnda är också Annette Lefterows skapelse) vända upp och ner på mig genom att hålla fast med fötter och knän om tyget och sätta fingertopparna i golvet. Wow! Det känns som om jag skulle kunna hänga så här för alltid.

Den absolut skönaste delen av behandlingen är den tredje och avslutande när jag får lägga mig raklång i savasana med händerna korsade över bröstet. Massageterapeuten masserar ben och rygg genom tyget med fjäderlätta rörelser och jag får känslan av att ligga i en hängmatta utomhus på sommaren, fast innesluten i det röda tyget som både bär upp och omfamnar.

Annons
Annons

Yasuragi-21

Oasen Yasuragi
Spahotellet Yasuragi, som ligger ute på Hasseludden cirka 20 minuters bilavstånd från Stockholms innerstad, är en oas där svensk skärgårdsnatur möter japanska influenser. Det japanska badet med tvagning och heta källor både ute och inne är Yasuragis hjärta, men här finns även avslappnande massage och behandlingar såväl som energigivande aktiviteter.

Som alltid när man besöker ett spa för första gången är det bra att vara med på en badintroduktion. Yasuragi-introduktionen inleds genom att spavärdinnan slår på en klangskål och därefter berättar om hur japansk tvagning går till enligt konstens alla regler.

Min favorit på Yasuragi blir snabbt de fem varma utekällorna som ligger i terrasser i tallskogen med utsikt över vattnet – närmare Japan än så kommer man nog inte i Sverige.

För den som vill stanna över natten finns 191 hotellrum och sviter i japansk stil att välja på, och äter gör man på någon av de två Japaninspirerade restaurangerna. Restaurang Tokyo, där jag avnjuter en smörmjuk torskkind, har utsikt över Stockholms skärgård där Finlandsbåtarna sakta glider förbi. Som av en händelse sitter jag ett par veckor senare på just en Finlandsbåt och drabbas av en akut längta-tillbaka-känsla i samma ögonblick som jag får syn på Yasuragi från havssidan.

Yasuragi-2

Yasuragi ⁄ yoga
Yogafantaster som checkar in på Yasuragi blir inte besvikna. Varje morgon erbjuds Sauna Yoga, eller bastuyoga, med enkla yogaövningar som utförs sittande i en bastu som håller en ungefärlig temperatur på 50-55 grader. Positionerna stärker bålen och nedre delen av kroppen samt ger mer flexibilitet i ryggrad, höfter och säte. Övningarna och den milda värmen från bastun hjälper kroppens ämnesomsättning och reducerar stress.

Lunch och kvällstid hålls klasser i Yasuragiyoga, med övningar för kroppens stora energiområden ben, höfter, coreparti och rygg. Grundövningarna är hämtade från hathayogan. Yasuragiyoga innefattar även meditation och mindfulnessövningar och fokus ligger på att öka känslan av medveten närvaro.

Den lugna miljön på Yasuragi inbjuder förstås till meditation, och det har man tagit fasta på genom att hålla klasser i Heart Chakra Meditation, som är en rörlig meditation till musik. Rörelserna görs i de fyra väderstrecken, men du står hela tiden på samma plats. Den rytmiska musiken hjälper kroppen och sinnet att finna vila i rörelsen – något som många stressade människor kan finna ett värde i att öva på.

Du kan även välja att följa med på en klangresa i form av en guidad meditation ackompanjerad av tibetanska klangskålar. Du ligger på en madrass på golvet med en filt över dig och bara låter dig svepas med av tonerna. Klangresan knyter an till gamla läror om klangens läkande verkan. Även zenmeditation, en övning i att iaktta det som är, står på schemat. Du får lära dig i vilken ställning du ska sitta och hur du gör för att komma till ro och bli mer närvarande med det som är. Fokus ligger på andning och hållning. Du får även tips på hur du kan meditera hemma.

Text: Sara Valfridsson

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.