Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

Vilket mantra väljer du?

Ju mer vi praktiserar närvaro desto mer medvetna blir vi. Inte bara om våra handlingar, utan även om hur vi pratar med oss själva. De ord du använder gör skillnad. Så välj dem med omsorg.

Trots att jag arbetar med ord tog det ett bra tag innan jag insåg vilken påverkan de faktiskt har. Det var under en period då jag var skadad och inte kunde röra mig under mina klasser utan var tvungen att sitta på min matta och förmedla hela klassen verbalt. Jag observerade eleverna och hur det jag sagt landade hos dem. Då började jag märka hur mina formuleringar påverkade dem på olika sätt.

Ordens magi är inget nytt inom yoga, varken att säga dem eller sjunga dem. Första gången jag provade kirtan (mantrasång i grupp) förstod jag varför folk lämnar allt och blir munkar. Den kärlek och hängivelse, bhakti, som spred sig som värme inom mig var totalt överväldigande. Jag blev fysiskt påverkad av att taktfast repetera orden. En känsla jag snuddat vid när jag skrålat med Helen Sjöholm i ”Du måste finnas” på väg hem i bilen. Eller wailat med Toni Braxton i köket när jag diskat. Men som totalt tog över mig mellan det fjärde och femte varvet av mantrat ”Hanuman Bolo”.

LÄS MER: Kärlek till kirtan

Annons
Annons

Den egna rösten arbetar verkligen på en djup nivå inom oss själva och hjälper oss ta plats när vi använder den. Vågar tala vår egen sanning, vågar säga vad vi tycker. Står upp för oss själva. Testa att säga följande ord till dig själv i spegeln: ”Jag är snygg, tillräcklig och fucking fabulous.” Gör det fem gånger varje morgon och kväll i en vecka och se hur du mår. Säg sedan ”jag är misslyckad, usel och ett skämt” en gång och märk hur det känns.

Oavsett om du tycker om att skriva, sjunga för glatta livet eller använda orden i sin mest vardagliga kommunikation – ta med dig att ord sagda tillräckligt många gånger blir till ett mantra. Och mantran upprepade tillräckligt många gånger sätter sig i kroppen, påverkar livet, lämnar spår.

Så. Vilket mantra väljer du?

Text: Veronica Jäderlund Foto: Sassa Asli 

LÄS MER: Vilket är ditt mantra?

LÄS MER: Mantra för frihet och glädje

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.