Yoga World
Annons
Annons
Träning

Så gör du yogapositionen supta virasana/vilande hjälte

 

Supta Virasana eller Vilande hjälte är en position som går att variera på fantastiskt många sätt. Eftersom du ligger böjd bakåt kan du få en djup stretch i baksida lår, höftböjare, mage och bröst. Med båda benen böjda under kroppen får du en naturlig och progressiv böj i ländryggen, vilket är perfekt om du exempelvis förbereder dig på att stå i brygga. Du öppnar också upp bindväven för annars svåråtkomliga ligament och senor i bäcken och överkropp.

Annons
Annons

Många hakar upp sig på att man ska luta sig hela vägen ner mot golvet och tror att det är det allra viktigaste. Men det är lätt att göra illa sig om man lutar sig för mycket och för fort. Då riskerar man att skada ligamenten runt knäna. Det finns också en risk för skador om du lägger allt för mycket belastning på ländryggen.

Ländryggen mår visserligen ofta bra av en rejäl stretch, men det måste ske medvetet och med stor försiktighet.

För att skydda lederna i knät är det viktigt att inte börja med knäna för tätt ihop i början och att undvika att sitta mellan hälarna utan stöd för bäckenet. I den traditionella Supta-positionen har du visserligen knäna tätt ihop, men du måste känna efter hur det känns i dina ben och leder innan. Experimentera försiktigt för att hitta den rätta ställningen för din kropp.

  • Testa hur bredbent du vill ligga, och känn efter hur det känns i knäna, om du behöver byta position. För de flesta är det bekvämast att börja med knäna bredare isär och med hälarna på sittbenen.
  • Om du känner att det blir för mycket tryck på ländryggen kan du lägga en dyna eller en filt under den. Gör det tills du känner att du har koll på positionen och är medveten om effekterna på din kropp.
  • Om du känner dig bekväm med att sitta mellan hälarna så kan du göra det så länge dina knän inte säger ifrån.
  • Du kan också välja att lägga något stöd under sittbenen när du sitter på hälarna. Det passar bättre för många och kan vara säkrare för lederna i början.
  • Om dina vrister gör ont så kan du använda en filt eller en dyna under smalbenen för att det ska bli mjukare.

LÄS MER: Vighetsmyten – farorna med att stretcha för mycket
LÄS MER: 7 saker att tänka på när du stretchar 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.