Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Kokos – fortfarande en riktig kostvinnare

Man kan äta dem, dricka dem, till och med dela dem och använda som behå – hur kan man inte älska kokosnötter?

Yogis älskar kokosnötter. Strosa in på valfri yogastudio och det är högst troligt att du ser både utövare och lärare med flaskor med kokosvatten bredvid sina mattor, block och designerbyxor – flaskor som nu kan köpas inte bara i affären, utan även i själva studion.

Hemma lagar vi mat med kokosolja och blandar kokos i våra drinkar och smoothies. Vi tar det till och med i håret och på huden. Så vad handlar det om egentligen?

Katie Clare, nutritionist på inSpiral är inte förvånad att kokos blivit så populärt i yoga- och hälsokretsar nuförtiden.

”Kokosvatten kan faktiskt vara ett bättre alternativ än vanligt vatten eftersom det inte är så isotoniskt”, säger hon. ”Det betyder att det har en koncentration som liknar salt och socker för den mänskliga kroppen och detta kan göra att man både kan behålla den vätska man behöver och samtidigt föra ut det i cellerna.”

Och det är inte bara vattnet vi är galna i. Det finns massor av kokossnacks på marknaden som åker ner i folks yogaväskor när det behövs en snabb energikick.

”Kokosnötsbitar är ett superhälsosamt mellanmål”, tillägger Katie. ”De är 100 procent naturliga, innehåller lite kolhydrater och socker, men är samtidigt mättande.”

RÄTT PLATS, RÄTT TID

Annons
Annons

En del av framgången för den här nya matsensationen kan faktiskt tillskrivas andra hälsorelaterade mattrender.

Även om vi vetat om de positiva hälsoegenskaperna ett bra tag verkar det som om kokosnöten nu verkligen är på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Numera söker många människor sätt att reducera eller eliminera sitt intag av mjölkprodukter, gluten och till och med spannmål från sin kost, menar Clare. Det kan bero på många olika faktorer – de kanske är veganer, bara äter rawfood eller paleo, eller så är de intoleranta eller extra känsliga mot vissa typer av mat. ”Kokos fyller många av dessa tomrum – kokosyoghurt, kokosmjöl, kokosmjölk, kokosbröd – och gör att man kan vara mer kreativ i sin kost.”

HÄLSOFÖRDELAR

Katie Clare, näringsexpert på inSpiral (inspiral.co) förklarar de största hälso- och näringsfördelarna med kokos:

”Oljorna som finns i kokosnötter är fantastiska. De är mestadels medellånga fettsyror (MCFA), som är lättare att förbränna som energi och svårare att lagra som fett än långa fettsyror, som man hittar i de flesta andra oljor. Det är därför man forskar så mycket på kokosnötternas förmåga att stötta vid viktnedgång och förebyggande av diabetes. I synnerhet en medellång fettsyra – laurinsyra – är en riktig superingrediens. Den kännetecknas av sina bakteriedödande egenskaper. Kokosolja sägs vara milt för matsmältningen, vilket också är bra, eftersom många i dagens samhälle kämpar med magproblem. Det sägs också vara en bra olja när det gäller hjärthälsa och för kolesterolvärdet: den främjar det hälsosamma HDL-kolesterolet och inte det ohälsosamma LDL-kolesterolet.

Ytterligare en bonus är att kokosolja vid matlagning kan hettas upp till högre temperaturer utan att fettet förstörs (vegetabiliska oljor kan skadas vid höga temperaturer och på så sätt bli en källa till fria radikaler). Den enda negativa aspekten är väl att kokosnötter inte växer överallt utan behöver importeras från tropikerna!”

ALLA MÄTTADE FETTER ÄR INTE SKAPADE LIKA Hjärta-3

Under senare år har termerna ”bra fetter” och ”dåliga fetter” blivit vedertagna begrepp när man talar om hälsa. Men en ny studie utförd vid Hull University i Storbritannien visar att detta är en förenkling och att vissa ”dåliga fetter” faktiskt kan vara nyttiga.

Näringsfysiologer och dietister har ofta klassat fetter i bra och dåliga category, med mättade (och trans-) fetter, som återfinns i kött och mjölkprodukter, på den dåliga sidan och omättade fetter från nötter, frön och fet fisk på den goda sidan.

Det börjar emellertid visa sig att inte alla mättade fetter är dåliga och studien från Hull visar att de mättade fetter som återfinns i virgin kokosolja verkar vara betydligt bättre än de man hittar i mjölkprodukter.

Forskarna delade in testpersonerna i två grupper och gav dem shakes med hög fetthalt, gjorda antingen på mjölkprodukter eller virgin kokosolja, där båda shakesen innehöll liknande nivåer av mättat fett. Därefter fick båda testgrupperna ge sig ut och träna. En tredje ”kontrollgrupp” fick mjölkshaken, utan att träna.

Det upptäcktes att man i alla tre grupperna fick ökade nivåer av fett i blodet och att träning kunde sänka dessa nivåer. I den grupp som fick shakes baserade på mjölkprodukter sänkte man fettnivåerna i blodet med upp till 18 procent. Det mest överraskande var dock att när de som fått kokosshaken tränade sänktes nivåerna med upp till 34 procent jämfört med kontrollgruppen.

Detta pekar på att inte alla mättade fetter behandlas lika av kroppen och att de fetter som återfinns i virgin kokosolja används på ett mycket bättre sätt än de som återfinns i mjölkprodukter, vilka kan ligga bakom vissa problem som knyts till kardiovaskulära sjukdomar som inflammationer och blodproppar.

Det verkar således som om alla mättade fetter inte är skapta lika och att vi inte bör klassa fett som dåligt bara för att det är mättat.

Kan du inte få nog av kokos? Här kan du läsa om 8 sköna tips med kokosolja och overnight oats med kokos, banan och bär!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.