Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Vem är du som yogalärare?

Så finner du lärarrösten som verkligen är din egen.

Som de flesta nyblivna yogalärare inledde jag min karriär med att gå på ändlösa auditions för att få hoppa in som vikarie med målet att så småningom få knipa en ordinarie klass på schemat. Den som varit i samma sits känner säkert igen det här trista kretsloppet: Det går inte att komma in och hålla klasser på studios utan erfarenhet, och det går inte att skaffa sig erfarenhet om man aldrig får chansen. På en audition för ett ledande gym fick jag höra att jag verkade genomgå en personlighetsförändring när jag ställde mig på mattan. Jag var en person när jag gick in i rummet och en annan när jag ställde mig längst fram och började undervisa. För mig blev det här en tuff feedback att få höra och inget som vi ens snuddat vid under yogalärarutbildningen. Vi hade gått igenom allt om hur man undervisar rent praktiskt, men inte utforskat hur man går till väga för att skapa sig en personlig undervisningsstil. Jag insåg att ”mitt” sätt att undervisa bara var en blek kopia av min (betydligt mer erfarna) lärare. Jag behövde komma ut ur hens skugga och finna min egen autentiska stil för att bli den lärare jag ville vara. Så jag inledde mitt sökande efter min egen personliga lärarröst. Här är några saker jag lärde mig på vägen:

5 FINN DIG SJÄLV-TIPS

• Var klar över vad du vill dela med dig av. Framförallt nyblivna yogalärare har en tendens att ge vika för vad eleverna vill ha istället för vad de själva vill lära ut. Släpp det och se istället till att källan för din undervisning är helt igenom äkta så att du kan vara sann mot dig själv.

• Lita på dig själv. Du har förmågan och kapaciteten att lära ut det som finns inom dig. Självförtroende är nyckeln och det bästa sättet att skaffa sig mer av den varan är att undervisa så mycket du bara kan. Håll klasser för vänner, familjen, kollegorna – gå inte runt och vänta på att din favoritstudio ska ringa och be dig vikariera.

Annons
Annons

• Egenpraktik är ett måste. Det är utanför klasserna du får en chans att utforska yogan mer på djupet, så ställ dig på mattan och lek loss. Det är en sak att förklara och en helt annan att uppleva. När du fysiskt behärskar en position utan och innan kan du verbalisera den här kunskapen på ett helt annat sätt jämfört med om du bara upprepar en skriftlig beskrivning.

• Självförtroende kommer inifrån. Att meditera kan därför vara ett sätt att koppla upp oss mot vårt högre jag så att vi kan få svar på våra frågor, upptäcka vilka vi verkligen är och vad vi vill dela med oss av till resten av världen.

• Var ditt eget varumärke. Ägna tid åt att få ner din profil och biografi på pränt, eller varför inte blogga för att på så vis kunna visa vem du är och vill vara som yogalärare. Ju mer jobb du lägger ner på det här, desto mindre blir risken att du faller i fällan av att bara leverera sådant som du tror kommer att gå hem, snarare än vad du själv verkligen tror på.

Vår egen praktik och relation med yogan visar sig i sättet som vi håller våra klasser på. Om vi är sanna mot oss själva och fortsätter vår egen yogaresa med en utforskares öppna sinne så ökar chansen att vi når in till vår egen röst och kan leverera våra klasser med passion och äkthet.

Text: Erika Shapiro

LÄS OCKSÅ: Att jobba med yoga – hur försörja sig som yogalärare?
LÄS OCKSÅ: 7 tips för dig som vill jobba som yogalärare

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.