Denna klassiska street food-macka, med kryddstarka grönsaker och barbecuesås, passar perfekt till lunch. Istället för pulled pork används jackfrukt – en populär ingrediens i asiatisk matlagning.
2 portioner
Förberedelser: 20 minuter
+ 1 timmes tillagningstid
+ 12 timmars marinering
INGREDIENSER
1 burk jackfrukt (560 g) i vatten eller saltlake
Annons
Annons
2 msk olivolja
Havssalt
2 vitlöksklyftor
150 g vegansk barbecuesås,
plus extra till smörgåsen
Färskmalen svartpeppar
4 brödskivor
4 salladsblad
1 tomat, skivad
1 liten rödlök, fint skivad
Kvällen före:
- Låt jackfrukten rinna av i ett durkslag, skölj den under kallt vatten och låt den rinna av igen. Dela sönder den i bitar med fingrarna.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och sautera frukten i 3–4 minuter på medelhög värme. Salta. Skala, pressa och tillsätt vitlöksklyftorna.
- Tillsätt barbecuesåsen, rör om, täck med lock och låt sjuda på låg värme i en timme. Rör om då och då, och tillsätt lite vatten om det skulle vara nödvändigt. Salta och peppra efter smak, lyft av från spisen och låt smakerna sätta sig i kylskåpet över natten.
På morgonen:
- Rosta brödskivorna lätt och bred på lite barbecuesås på varje. Toppa två av skivorna med varsitt salladsblad. Lägg sedan på tomat, lök och fooled pork, och ringla över barbecuesås.
- Toppa med de kvarvarande salladsbladen och de två sista brödskivorna. Slå in mackorna i plastfolie och lägg dem i lunchlådan.
Foto: Brigitte Sporrer/DK Verlag