Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Varför ska man yoga egentligen?

I 25 år har Estelle Nordenfalk yogat och sedan 2006 har hon även jobbat med yoga. Trots det är fortfarande en av de jobbigaste frågorna hon kan få den om varför man ska yoga. Den är så enkel och rak, och ändå så svår att svara på. Här förklarar hon varför.

Först och främst måste vi lyfta blicken och förstå en sak om oss själva. Vi lever i ett samhälle och i en kultur där vi bara tror på det vi redan vet. Vi tror bara på saker som vi redan kan något om eller saker som vi har hört från någon auktoritet eller instans som vi litar på. Vi tror bara på saker som vi får till oss utifrån, information vi hämtar utanför oss själva. Att du har upplevt något, känt något eller har läst av en signal hos dig själv, att du märker skillnad i energinivåer, att du kan uppleva andra förhållningssätt och perspektiv av det mänskliga, ja allt detta har oerhört låg status i vårt samhälle, nästintill att det inte är av någon vikt alls – kanske finns det inte ens. Vi svenskar är dessutom extrema i det här sättet att se på världen, det tycker jag är viktigt att förstå. Yoga handlar mycket om utveckling. Men hur ska du kunna utvecklas om du bara håller fast vid det du redan vet och kan? Om du inte är beredd att utmana dina uppfattningar?

Det är här det blir svårt när du ska svara på den enkla frågan: Varför ska jag börja yoga? Du ska alltså förklara något för någon, som de inte redan vet något om. Något helt nytt! Att yoga har funnits i tusentals år och har visat på oerhört mycket empiriska vetenskapliga effekter är inget vi imponeras av. Som tur är kommer det ju nu mer och mer forskning på yogans positiva effekter gjord av oss i västvärlden, det vill säga en instans som vi litar på, och när den säger att yoga är bra, ja, då tror vi på det. Men yogavärlden har redan hittat sitt sätt att svara på frågan om varför du ska yoga. Den väljer att svara så som vi vill, det vill säga med något som vi redan vet. Vi vet vad träning är, vi vet vad stretching är och vi vet vad snygga yogakläder är. Därför marknadsförs yoga idag huvudsakligen med just dessa budskap. Inga konstigheter, inget vi inte redan känner till som vi då omedelbart skulle ställa oss skeptiska till och avfärda som flum och humbug. Utan helt ofarligt med glada färger, smala människor som verkar just träna mycket, 5 bästa yogaställningarna som ger platt mage till sommaren, matcha din yogamatta med coola yogapants, med snygga människor som sitter och mediterar i solnedgången på en härlig strand.

Undrar hur många som hade stått kvar om jag svarade mitt riktiga svar:

• För att du ska få verktyg så att du kan ha en armlängds avstånd till all prestation som finns runtomkring dig.

• För att du vill hitta ett andrum där du är helt dig själv och där din självkänsla kan växa.

Annons
Annons

• För att du vill skapa ett utrymme mellan känsla och reaktion så att du slipper göra så många saker som du ångrar.

• För att du vill kunna känna större medkänsla med andra människor.

• För att du ska ha verktyg för att få kontroll på stress.

• För att du vill öka din självrespekt.

• För att du vill öka din kunskap om livet och hur du kan leva mer hälsosamt för dig själv, dina medmänniskor och vår planet.

Text: Estelle Nordenfalk Foto: Tomas Engström

Estelle, tidigare VD för Kajak Television som hon drev tillsammans med Renée Nyberg, är idag delägare och styrelseordförande för Yogayama. Hon är flitig krönikör och uppskattad föreläsare inom hälsa- och livsstilsfrågor. 2006 började hon arbetet med att bygga Yogayama till Skandinaviens ledande yogaskola. “Min tanke var att jobba med yoga i några år för att sedan gå tillbaka till ‘min bransch’ som är media. 13 år senare kan jag konstatera att jag är kvar och brinner för det jag gör mer än någonsin. Det finns så mycket kunskap om oss själva, hur vi fungerar och hur vi kan optimera vårt eget system. Att få arbeta med att sprida det är både roligt och meningsfullt. Så det här är numera min bransch.”

LÄS OCKSÅ: Tony – från gäng till yoga
LÄS OCKSÅ: Så hittar du tillbaka till yogan när motivationen tryter

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.