Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

Våga ha roligt med din yoga!

När gick du sist in i Lolasana (hänget), Pasasana (snaran) eller Simhasana (lejonet)?

Jag blir grymt imponerad om svaret är ”igår”! Du utforskar uppenbarligen gränserna för ditt yogautövande på ett kreativt sätt, vilket man knappast kan säga om min egen praktik för tillfället. När jag bläddrar igenom anteckningarna för mina senaste lektioner blir det tydligt att jag varierar mellan kanske 10 välbeprövade positioner (hunden, kattstretch, plankan, sittande rotation) vecka efter vecka. Synd och skam, eftersom det bokstavligen finns hundratals asanas att välja bland. Exakt hur många är svårt att säga. BKS Iyengar listar 200 i sin bok Light on Yoga. Dharma Mittra, en annan legendarisk lärare, talar om 608. Självklart utvecklas nya positioner hela tiden.

Jag är ganska säker på att ”Bananasana” inte finns med på Iyengars lista, men den ryggliggande, böjda yinpositionen är en av mina favoriter. ”Cowboy Negotiation Pose”, en slags låg, hängande sidosquat med attityd, är en annan favorit.

Yogaläraren Bob Insley, som håller workshops på temat ”Vart har alla positioner tagit vägen?”, vill att lärare och utövare ska bli ”lite modigare”. Det är alldeles för lätt att hålla sig till en handfull säkra positioner och köra igenom dem på autopilot. Hans teori går ut på att, med lite planering, så kan till och med nybörjare få åtminstone en känsla för en avancerad position. En del av det roliga är också att försöka komma dit.

– Jag vill lyfta fram det faktum att själva resan mot en utmanande asana är till för alla, förklarar han.

Annons
Annons

En av positionerna som Insley lär ut är Astavakrasana (åtta böjningar). Googlar man upp den så inser man att det inte är något för mesar. Tänk ”avancerad sidokråka” och så lite benpress på det. Ler modellerna på bilderna, eller är det grimaser? Jag är inte säker. Den instinktiva reaktionen hos många lärare och elever skulle vara ”tack, men nej tack”, men Insley insisterar på att den här utmanande asanan är till för alla om dock med lite försiktighet.

För att få in alla sina elever i positionen har Insley skapat 16 steg.

– Alla elever ska oavsett förmåga kunna nå nivå 11, annars har jag misslyckats, slår han fast.

Fantastiskt. Jag tror minsann att jag har kommit fram till ett nytt motto. ”Våga yoga”. Det finns hundratals galna och underbara positioner som bara väntar på att återupptäckas. Eller hitta på dina egna. Så låt oss nu alla utforska yogans underbara värld tillsammans!

Text: Lexie Williamson

LÄS MER: Att våga testa
LÄS MER: Vikten av att våga vara operfekt

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.