Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

Vad händer om du stannar upp och omfamnar det obekväma?

De flesta av oss har lärt oss att sträva efter ett behagligt liv. Fyllt av glädje, kärlek och ljus, fritt från ilska, sorg och rädsla. Men vad händer om du inte stöter bort, utan istället stannar upp och omfamnar det obekväma?

Vill du hellre läsa artikeln i tidningen? Beställ den på tidningardirekt.se

Jag tror det ligger i vår natur att söka ett smidigt tillstånd, vanligare kallat flow. Omedvetna handlingar i vårt inre väsen leder oss till den enklaste vägen för att inte slösa med energi i onödan. I grunden är vi programmerade att minnas rädsla och misslyckande för att överleva, för att inte fortsätta bli uppätna av lejon eller dö av giftiga bär. Idag är de parametrarna inte en del av vår livsekvation men vi lever fortfarande utifrån devisen att undvika allt som är läskigt eller obehagligt. Oavsett om det är att hoppa fallskärm eller undvika konfrontation med någon för att slippa hantera den andra personens reaktion.

Eller att våga känna den där klumpen i magen som säger åt dig att du ska göra slut eller säga upp dig.

Vi dövar, puttar undan, undviker. Men vad skulle hända om du tog tag i det? Vad är det värsta som kan hända?

Annons
Annons

”BE A LOBSTER”

För något år sedan såg jag en video på Facebook som jag sparat och ser när livet blir obekvämt. Det är rabbin Dr. Abraham Twerski som berättar en anekdot om humrar för att dra paralleller till hur vi människor reagerar på stress:

Han berättar att humrarna har en mjuk kropp under det hårda yttre skalet. Kroppen kan växa och ändra form men inte skalet. Allt eftersom hummerns kropp växer blir den obekväm i sitt allt trängre skal. Den letar då upp ett gömställe och tar av sig det för lilla skalet så det kan växa ett nytt som passar den. Efter ett tag kommer det skalet bli för litet och obehagligt så processen måste upprepas.

Det som initierar hummern att växa, att göra något åt sin situation, är att den är obekväm. Utan värderande tankar så registrerar den att ”yup, nu blev det obekvämt, dags att göra något åt det”. Twerskis, och den här krönikans, slutpoäng är: Om vi slutar försöka döva och tvinga bort det obekväma, för att istället ta tillfällena i akt, kommer vi bli mindre stressade av vår stress eller obekväma situationer och istället lära oss att växa med hjälp av dem.

Text: Veronica Jäderlund 

P.S. Förutom Dr. Abraham Twerskis video om att vara en hummer, se Kelly McGonigals TED Talk Hur du gör stressen till din vän:

LÄS MER 3 övningar för mindre stress
LÄS MER Karin Björkegren Jones: Så lever du ett stressfritt liv

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.