Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Undervisa med självförtroende

Hemligheten till att känna sig säker som yogalärare står att finna i själva praktiken.

När du först söker dig till en yogalärarutbildning kanske du inte inser vilket äventyr det faktiskt är du har gett dig ut på. Även om dagens yogalärarutbildningar täcker in många områden så kan all kunskap som man behöver ta in göra att man känner sig osäker på om man verkligen kommer att klara av att ta steget till att börja undervisa. Det här blir lätt en ond cirkel – ju mer du tvivlar på dig själv, desto svårare blir det att ta steget. Det förlamande självtvivlet kan lätt växa sig ännu större om du surfar runt på sociala medier och blir knäckt av bilden av hur en yogalärare ”ska” vara. En annan anledning till att steget till att faktiskt börja undervisa blir långt är att man helt enkelt inte lägger ner den ansträngning som krävs för att bli en självsäker yogalärare. Så hur ska man egentligen gå tillväga, framförallt som nybliven yogalärare, för att skaffa sig självförtroende nog att börja undervisa? En enkel fråga att ställa, dock inte lika enkel att svara kortfattat på. Om jag själv ser tillbaka på mina hittills 20 år som yogalärare kan jag urskilja några saker som har bidragit till att göra mig säkrare i min undervisning. Om jag skulle bli tvungen att koka ner det till endast tre saker, skulle det vara:

1. Håll processen av att hela tiden undersöka, utforska och lära dig saker levande.

2. Värdesätt din egen praktik, erfarenhet och det du har att erbjuda.

3. Sätt en tydlig intention för din undervisning, en intention som bottnar i det just du vill bidra med till omvärlden.

För att nå framgång på dessa tre områden krävs en förmåga att studera, begrunda det man har lärt sig och därefter överföra kunskapen till andra liksom omsätta den i vardagen. En tydlig intention som bottnar i yogans innersta väsen kräver självstudier och en praktik som både utvecklas och är kontinuerlig. Lyckas du hålla din intention levande kommer den hjälpa dig på vägen och göra dig kreativ i din undervisning. Det du lär dig och utforskar idag, lägger grunden för resten av din yogalärarkarriär. I kallet att bli yogalärare ingår en vilja att utmana falska föreställningar så att yogan kan bli den förenande kraft som den är menad att vara, och för att kunna vara detta sanningens ljus krävs det att vi först rannsakar oss själva. Till en början kan det här vara en utmanande process eftersom det tar emot att erkänna, även för oss själva, var vi begränsar oss genom att hålla fast vid felaktiga uppfattningar.

Även den exponering det faktiskt innebär att börja undervisa i yoga kan vara obehaglig till en början. Samtidigt kan den här typen av obehag vara väldigt utvecklande då den tvingar oss att se sanningen i vitögat och ta tag i de problem som finns, så att vi kan komma ut som bättre yogalärare på andra sidan. I takt med att du kommer vidare i din yogalärarkarriär kommer du att få uppleva inte bara din egen förvandling utan även andras när du blir en del även av deras resa i yogavärlden. ”Bra lärare och verkliga experter vet att de själva befinner sig i en lärandeprocess. De är inga ledare. De får inte frön att gro. De är gödningen som vårdar jorden”, som den moderna fritänkaren Nora Bateson uttrycker det. Så ta med dig det här, både i din undervisning och i resten av livet, och lev på ett sätt som vårdar jorden och gör den bördig så att nya idéer och sätt att vara kan växa och frodas.

Annons
Annons

Text: Anna Ashby

LÄS OCKSÅ Hur mycket ska en yogalärare ha i lön egentligen?
LÄS OCKSÅ Yogamyt: Bli yogalärare i Indien är mer äkta

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.