Yoga World
Annons
Annons
LivsstilMötPlus

Möt 100-åriga yogainstruktören och superkvinnan Tao Porchon-Lynch

Tao Porchon-Lynch är en av yogans mest inspirerande figurer och vid 100 års ålder håller denna superkvinna fortfarande klasser i New York. Hon är världens äldsta praktiserande yogainstruktör och har studerat med yogalegender som BKS Iyengar och Pattabhi Jois. Tao deltog även i det amerikanska TV-programmet America’s Got Talent där hon uppvisade sin danstalang på bästa sändningstid.

När började du med yoga?
– När jag var åtta år gammal. Jag såg några pojkar utöva yoga på stranden och hängde på. Jag såg hur glada pojkarna var och visste att yogan skulle ge mig och många andra en lektion i att leva.

Vem var din inspiration som ung flicka?
– Min morbror och den store poeten Aurobindo i Pondicherry, Indien.

Berätta mer om den yogastil du lär ut!
– Pattabhi Jois lärde mig hur man andas och BKS Iyengar lärde mig den korrekta balansen – de har båda inspirerat mig. Min personliga stil baseras på livets andetag, med extra fokus på våra chakran. Jag följer livskraftens energi uppför livets stege, platsen för chakraenergin.

Vilka yogastunder är dina absolut bästa?
– Jag har upplevt många runt om i världen. Speciellt när jag arbetar med barn.

Vad gör du när du inte yogar?
– Jag älskar pardans och tävlar internationellt.

Annons
Annons

Hur gör du för att hitta tid för all yoga?
– För mig är yogan en dans för det inre och herren och skaparen inom oss. Pardans är champagnen och livsenergin som bubblar och glittrar på ytan.

Vad har du för hopp om framtiden?
– Min dröm är att förena yoga och fred runt om i världen.

Varför tycker du att man ska yoga?
– Ur ett rent hälsoperspektiv kan yogautövande i princip förebygga de flesta hälsoproblem.

Hur har du sett yoga förändra världen?
– Internationellt sett har det blivit populärt att yoga för en bättre hälsa för både män, kvinnor och barn.

Tror du att yogan har hållit dig ung längre?
– Yogan och dansen har gjort mig mer medveten om livsenergin i min kropp.

Har du något personligt motto som inspirerar dig?
– Inget är omöjligt. Det finns ingenting som man inte kan göra. När du vaknar på morgonen ska du ha inställningen att det kommer bli den bästa dagen i ditt liv.

Har du något du vill säga till yngre lärare och elever?
– Både lärare och elever måste veta att ingenting är omöjligt. De måste ha en positiv inställning till livet och inte låta negativa tankar leta sig in i huvudet. Vi kan åstadkomma vad som helst.

Något annat?
– Låt naturens skönhet inspirera dig. En fantastisk soluppgång är ett löfte om en vacker dag. Förmedla enigheten i ett vackert leende, så kommer världen ta emot dig som sådan och se det goda i mänskligheten.

Läs om 7 skäl att yoga efter 50.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.