12 burgare
Konserverad tonfisk är inte alltid så kul, åtminstone är det ganska lätt att tröttna på i längden. Men eftersom tonfisk både är nyttigt, kalorisnålt och proteinrikt kom matbloggaren och yogafantasten Ann-Catrin Mattsson på idén att göra smaskiga burgare, smaksatta med fetaost och oliver – de är inte raw, men äts med fördel tillsammans med massvis av råa grönsaker.
Tonfiskburgare
3 burkar tonfisk i vatten eller olja
4 ägg
150 gram fetaost
1 ½ dl soltorkade tomater, hackade
1 ½ dl urkärnade oliver
½ kruka färsk timjan
1 msk fiberhusk
Salt och citronpeppar
Tomatchutney
250 g tomater
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven ingefära
1 finhackad röd chili
2 tsk olivolja
1 tsk kanel
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk honung (valfritt)
Salt och peppar
Till servering
Stora kål- eller salladsblad
Valfria grönsaker
1 Lägg ingredienserna till burgarna i en matberedare och kör till en färs (ibland kan man behöva dela upp blandningen i två omgångar). Forma färsen till små burgare och stek i olivolja eller smör på medelhög värme.
2 Skär tomaterna i bitar. Stek tomater, vitlök, ingefära och chili i olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt vinäger, kanel, honung, salt och peppar och låt koka ihop i 10 minuter. Låt chutneyn svalna innan du häller upp den i en väl rengjord glasburk.
3 Servera burgarna i ett stort sallads- eller kålblad tillsammans med chutneyn och valfria färska grönsaker.
Är du kanske ute efter ett frukostrecept istället? Testa då denna goda yoghurt på quinoa och kokosmjölk!