Yoga World
Annons
Annons
AktuelltStudio i fokus

Till Yoga Kendra i Malmö är alla välkomna

För Jenny Viktorsson och Sasha Veldman Wolf är yoga så mycket mer än övningar på mattan. De vill därför skapa en plats för acceptans, utveckling och reflektion – en oas mitt i centrala Malmö.

Jenny Viktorsson är Malmö-tjej i grunden, men så länge hon kan minnas har hon velat ut och upptäcka världen.

– När jag var 20 åkte jag till USA och sen vidare till Spanien där jag bodde i cirka åtta år tills jag flyttade tillbaka till Malmö igen. Spanien har en speciell plats i mitt hjärta och jag har även mina rötter där då min pappa är från Teneriffa.

Under cirka 15 år jobbade Jenny som flygvärdinna både i Spanien och här i Sverige.

– Jag har haft helt underbara år, med resor och erfarenheter! utbrister Jenny och berättar att yogan till en början mest var en passion vid sidan om jobbet.

– Sen började yogan få mer och mer fokus, och till slut fick jag möjlighet att ta över Yoga Kendra. Nu ägnar jag mig åt yogan på heltid vilket är en dröm som blivit till verklighet!

Jenny Viktorsson tog sin första yogaklass i Spanien för över 10 år sedan.

VÄGEN TILL YOGAN

Jenny driver sedan januari 2015 studion tillsammans med Sasha Veldman Wolf som sedan 2003 har undervisat i hathayoga i Stockholm, Köpenhamn och nu Malmö. Sasha är en av grundarna till Babyhealth och BirthYoga, där hon utbildar yogalärare, doulor och barnmorskor i pre- och postnatal yoga. Hon har även under flera år arbetat med cancerrehabilitering. Sashas väg till yogan gick via en period i livet då hon hade ett starkt behov av och en längtan efter tystnad och reflektion.

– Jag provade mig fram genom en massa olika yogatraditioner och fastnade till slut för hatha som sedan har varit grunden till det jag nu undervisar i och utbildar inom. När jag sedan insåg att det var något jag ville ta vidare så utbildade jag mig i USA. Meditation har varit grunden i min yoga och jag har därför också utbildat mig till mindfulnessinstruktör via vipassana-retrat och mediyogautbildningar.

När Sasha sedan blev gravid så insåg hon hur mycket yogan hjälpte henne innan, under och efter förlossningen, vilket gjorde att steget till att utveckla Birthyoga blev kort.

– Pre- och postnatal yoga har varit en stor del av min yogaresa som fortfarande ger mig så mycket glädje!

Jennys väg till yogan gick via en julklapp:

– Jag har alltid tyckt om att röra mig, framför allt i dans och kände en längtan efter något mer, något djupare på ett sätt som jag inte förstod då. En god vän till mig sa om och om igen att yoga skulle vara något för mig och en dag fick jag en yoga-dvd i julklapp och det var faktiskt så det började.

Jenny gick på sin allra första yogaklass när hon bodde i Malaga och kände väldigt snabbt att det var något väldigt speciellt och verkligen något för henne.

– Jag kunde inte sätta ord på det då, men fick en väldigt fin upplevelse med yogan redan första gången. När jag sedan flyttade hem till Malmö igen så letade jag runt på lite olika ställen tills jag hittade rätt.

”Hem” hittade hon på Yoga Kendra som grundats och då drevs av Daniel Strausser som blev Jennys lärare under flera år.

– Det är en speciell ära att få driva yogastudion vidare! Under mina första yogaår hade jag två stora lärare; Daniel och Sky som la grunden för mycket av den traditionella och väldigt bhaktiinspirerade yogaform som jag fortfarande praktiserar och undervisar i.

Jenny har gått flera utbildningar för Sky (Sama Yoga), Daniel Strausser och Anja Bergh, och utbildat sig i bland annat gravidyoga, restorative, yin, vinyasa flow, mediyoga och elemental yoga therapy.

– Jag har haft glädjen att fortsätta min resa och inspireras av olika former av yoga och lärare, bland annat på Bali och under min tid i Goa i Indien där jag har arbetat och bott under några vintersäsonger på fantastiska yogacentret Ashiyana där vi nu ska ha yogaretreat nästa vinter.

Annons
Annons
Yoga Kendra ligger mitt i Malmös centrum på Triangeln, ett stenkast från stationen och köpcentrumet.

MED VÄRLDEN SOM INSPIRATION

Tiden med Yoga Kendra har varit en intensiv men underbar resa. Både Sasha och Jenny var i en tid i sina liv där de var redo för förändring och något nytt. Framförallt kände de en passion och glädje över att få driva Yoga Kendra vidare till en genuin yogastudio i Malmö, där man får möjlighet att komma i kontakt med yoga och meditation på olika plan.

– Vår önskan är att verkligen kunna välkomna ALLA och ha ett brett utbud av klasser och stilar på en plats där man kan känna sig välkommen och hemma på ett avslappnat och skönt sätt.

Det var efter tio dagars vipassana som Jenny klart och tydligt såg att hon en dag ville ha ett yogacenter och dedikera sig mer till yoga och meditation.

– Under mina flygvärdinneår älskade jag att besöka olika yogastudios över hela världen. Så mycket av det som jag sett och tyckt om är just det som jag också har velat ta till Yoga Kendra.

Det som möter en när man kliver in på studion är en blandning av lugn och glädje.

– Vi vill att Yoga Kendra ska vara en plats för nybörjare, erfarna yogautövare samt allt där emellan. Vi vill skapa en trygg och varm plats där man ska kunna vara sig själv och släppa all prestation och alla måsten, förklarar Sasha.

– En elev skrev så vackert för bara några veckor sedan att när man kliver in genom dörrarna till studion så är det lite som filmen Narnia och man liksom kommer in i en helt annan känsla och energi. Trots att vi ligger så centralt och på härliga Friisgatan så vilar här ett enormt lugn i lokalen, berättar Jenny.

På Yoga Kendra finns tre yogasalar, var och en med sin egen unika känsla och energi. Sedan ungefär ett år tillbaka har studion även en ny del, med stora vackra fönster, där man bland annat håller sina kurser och utbildningar. De som kommer som deltagare till Yoga Kendra är allt från de söta bebisarna på mamma-baby-yogan till pensionärer.

– Vi har elever som har kommit till Yoga Kendra sedan många år tillbaka och andra som kommer och provar på yoga för första gången. Det är så underbart att se att allt fler män börjar hitta till yogan också, så nu börjar klasserna bli lite mer blandade än vad det kanske var för tio år sedan, berättar Jenny, som tror att fler och fler inser vad yogan faktiskt har att erbjuda.

– I vårt stressade samhälle idag ser många yogan som ett fint sätt att hitta balans och lugn. Jag brukar säga att yoga blir vad  du vill att det ska vara (fast mycket mer) – vill man ha yogan som träning blir det en form av träning, vill du stretcha kroppen kan du det, vill du ha lugn och meditation kan du få det och mycket, mycket mer. Ofta kommer man till yogan av en anledning men inser snabbt hur många fina effekter och gåvor yogan har.

– Det senaste året har vi märkt av ett större behov av de mer meditativa klasserna, tillägger Sasha.

“För oss är yoga acceptans, hälsa, glädje, balans, harmoni och lycka”, säger Jenny och Sasha.

KLASSER FÖR ALLA

Yoga Kendras utbud av klasser är ganska brett just för att man vill att det ska kunna passa så många som möjligt. På schemat finns därför allt från traditionell hathayoga, yinyoga, restorative, mindfulyoga, vinyasa, slow flow, kundalini, mediyoga och ashtanga till gravidyoga.

– Vi har allt från nybörjaryoga till advanced och såklart en härlig fredagsklass som vi kallar Friday Flow!, berättar Jenny och förklarar att man verkligen tycker om att kunna erbjuda och komplettera sina ordinarie klasser med olika workshops och gästlärare.

– Det är ett härligt sätt att inspireras och fördjupa sin yoga. Vi har lärare från hela världen som kommer till oss och vi försöker verkligen skapa ett härligt flöde av varierade och unika workshops.

Många yogastudios jobbar idag mycket med sociala medier för att nå ut till nya och gamla kunder, och Yoga Kendra finns på Facebook, Instagram och skickar ut ett nyhetsbrev.

– Ibland kan det kännas utmanande att hitta en balans med att nå ut till kunder och inspirera samtidigt som man inte vill göra för mycket reklam eller vara på för mycket. Man vill ju så klart driva studion framåt och nå ut samtidigt som man vet att många idag är så otroligt trötta och överstimulerade med all media och telefoner.

Jenny berättar att det bästa med att driva yogastudio är att kunna skapa en oas där människor kan mötas.

– Både sig själva i sitt allra innersta och samtidigt en plats där vi kan umgås och mötas i en miljö som kan kännas lite mer ödmjuk och hjärtlig. Det är en sådan gåva att kunna erbjuda en plats för yogan, både för eleverna och lärarna och alla som på olika sätt kommer och delar det de brinner för.

Sasha fyller i att det är underbart att få göra det man älskar och träffa människor som med hjälp av yogan utvecklas och ofta mår bättre.

– Dessutom är det fantastiskt att få göra detta tillsammans med Jenny, att få dela denna spännande resa med någon!

Klasserna på Yoga Kendra är från en mängd olika skolor, traditioner, stilar och former.

Båda är överens om att kärleken till studion är viktig, för det är mycket mer jobb än vad många förstår.

– Det är viktigt att inse att det alltid finns jobb att göra och samtidigt skapa balans och ge plats och tid för familj och andra nöjen. Sen är det ju toppen om man har en superpartner att driva studion med också!, säger Jenny med ett skratt och fortsätter:

– Vi har ett fantastiskt team av yogalärare vilket har stor del i att studion är framgångsrik. Vi uttrycker ofta vår tacksamhet på olika sätt. Det är viktigt att stanna upp och se allt det man har, allt man har gjort och har skapat så att man inte bara skyndar på med alla måsten och missar det fina här och nu.

Som på många andra ställen runt om i Sverige växer yogan så det knakar i Malmö.  det inte alls samma utbud som idag, säger Jenny och berättar att det idag finns många yogastudios runt om i Malmö.

– Vi ser det som positivt att så många fler söker sig till yogan idag. Yoga Kendra skapade tillsammans med Malmö stad Malmös första yogafestival i september förra året där vi bjöd in alla Malmös yogastudios att komma och vara med. Det blev mer tydligt än någonsin att var studio har sitt unika sätt och stil och det var fint att se hur vi alla kunde samarbeta för att lyfta fram yogan.

EGEN YOGAPRAKTIK ETT MÅSTE

Att som yogalärare och studioägare ha en egen yogapraktik är otroligt viktigt, även om det kan vara svårt att få till ibland.

– Jag har det som huvudregel: ”Teach what you practice”, säger Jenny och förklarar att den egna yogapraktiken är ett måste.

– Vi kan inte bara hålla en massa yogaklasser – när vi känner oss oinspirerade eller trötta är det oftast för att vår egen yoga har hamnat i skymundan.

– Jag försöker starta morgonen med egen praktik, säger Sasha och berättar att hon och Jenny också börjar bli bättre på att åka iväg på kortare resor och fylla på med utbildningar och kurser.

– Det är ju underbart att kunna gå på klasser på studion, men oftast är det svårt att få till med så mycket jobb, fyller Jenny i och berättar att hon under perioder med mycket jobb brukar rulla ut mattan och tänka att ”15 minuter har man alltid”.

– När jag väl börjar blir det lätt 45 minuter eller mer.

Ibland praktiserar Jenny med något online, men oftast blir det mest som en stunds inspiration som sedan går över till ett eget flöde.

– Yoga är verkligen min passion och ett sätt att leva. Det är inte bara det vi gör på yogamattan som räknas. Att bli mamma visade mig detta på ett djupare plan; att bli mer medveten om hur vi lever, agerar och tänker är en mycket större del av yogan än att stå på huvudet, även om att stå på huvudet kan hjälpa oss att inse allt detta, haha!

Framtidsplanerna och drömmarna för Yoga Kendra är många.

– Vi vill gärna jobba mer mot sjukvården, säger Sasha.

– Vi vill kunna nå ut till fler så att fler kan må bra och få ta del av allt det fina yogan har att erbjuda. Vi ser gärna att Yoga Kendra växer på flera plan men har också tillit till att allt kommer i sin tid, likt en blommas blad tar sin tid att slå ut i blom, förklarar Jenny och berättar att en nyhet för studion är yogalärarutbildningarna.

– Vi har verkligen tagit oss tid att välja in rätt utbildning och lärare så nu ser vi fram emot att ge fler chansen att kunna följa sin dröm.

Text: Sara Valfridsson

LÄS MER: Känn flytet på yogastudion Flow i Göteborg
LÄS MER: Följ med till Seaside Inspiration & Hot Yoga

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.