Smakrik mat med färgstarka grönsaker och värmande kryddor gör gott för både kropp och själ.
Cajunkryddade seitantacos med mangosalsa
4–6 personer
• 2 1/4 dl vetegluten
• 3 msk näringsjäst
• 1 tsk salt
• 1 tsk paprikapulver
• 1 tsk cajunkrydda, t.ex. Santa Maria
• 1/2 tsk timjan, färsk eller torkad
• 1/2 tsk svartpeppar
• 2 tsk vitlökspulver
• 1 tsk lökpulver
• 4 msk vatten
• 2 msk äppelcidervinäger
• 3 msk barbequesås
• 1 msk tomatketchup
• 2 msk neutral olja
• Lite extra olja till stekning
Mangosalsan
• 1 mogen mango, skalad och finhackad
• 1 liten rödlök, skalad och finhackad
• 1 stor röd chili av mild sort, finhackad
• 3 msk färsk koriander, hackad
• 1 lime, endast saften
• Havssalt och svartpeppar (efter smak)
Till servering
• 2 sm. gemsalladshuvuden, sköljda och bladen plockade
• Limeklyftor, att pressa över
• Het chilisås (valfritt)
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Gör ett hål i mitten av skålen och tillsätt de blöta ingredienserna där. Arbeta ihop med händerna – använd fingertopparna och nyp ihop tills du får en smulig mix med bra ”färstextur”.
2. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna och fräs seitanmixen ungefär 10 minuter på medelvärme eller tills bitarna är helt genomstekta och har blivit lite krispiga i ytterkanterna.
3. Blanda alla ingredienserna till salsan i en ny skål och ställ sedan åt sidan.
4. Lägg upp salladen som små båtar och placera seitan och salsa i bladen. Ringla över lite chilisås om du vill och pressa över lime.
RECEPT: Det är fredag – Viva Mexico!
RECEPT: Fredagsmys – quinoafyllda paprikor