Yoga World
Annons
Annons
LivsstilYoga som jobb

Till alla yogalärare som kämpar

Yoga fortsätter öka i popularitet och allt fler känner sig kallade att dela med sig i rollen som yogalärare. Men någonstans ersätts välviljan av rädsla för konkurrens och att bli utan.

Det här är en uppmaning till dig som yogalärare att våga dela med dig av din kunskap. Att släppa taget om dina elever. Att landa i att du kan jobba mot målen du satt upp, men att det ibland inte blir som du tänkt. Att välja kärlek och tillit till att det blir som det ska vara. Jag hänvisar till följande citat, fritt översatt från Bhagavad-Gītā (kapitel 2, vers 47), som följt mig ett tag. Dels som påminnelse i min egen praktik, när jag fastnar i min fysiska yoga för att nå en viss pose. Men också som utbildare där yoga står för huvudbrödfödan och tankar ibland kommer om att jag ”förtjänar ett visst resultat”.

”Du har rätt att arbeta, men bara för arbetets skull. Du har ingen rätt till resultat eller framgång. Längtan efter ett visst resultat får aldrig vara ditt motiv, men ge heller inte efter för lathet. Utför varje handling från ditt hjärta med tillgivenhet till den Högre Kraften, och avstå tillgivenhet till resultatet. Var likvärdig i hur du värderar framgång och misslyckande, för det är denna jämnhet som betyder yoga. Arbete utfört med oro om ett visst resultat är långt underlägset arbete som utförts utan sådan oro. De som jobbar själviskt för resultat är olyckliga.” –Bhagavad-Gītā

VI MÅSTE VARA REALISTISKA

Absolut du har rätt, tacksamhet över ”att få jobba med sitt kall” betalar inte hyran. Då yogalärare är ett kvinnodominerat yrke fastnar vi igen i fällan att inte ta betalt för att vi får äran att jobba med det vi älskar. Jag säger inte att du inte ska betalt. Vi ska ta betalt. Men vi behöver släppa föreställningarna om att bara för att jag lärt ut ett visst antal år, har gått en viss utbildning eller verkligen vill och lägger massor av tid på att hålla klasser så kommer det att gå vägen ekonomiskt. Om du vill jobba med yoga måste du inse att kanske behöver du ta ett annat jobb bredvid. För det krävs ganska många klasser, workshops och retreats för att få in en månadslön, och du behöver vara medveten om att det är många som vill samma sak.

Annons
Annons

Jag har också upplevt rädslorna som kommer av ekonomisk stress. Osäkerhet kring om jag denna månad kommer kunna ta ut lön. Men vilka vibbar tror du sänds ut om du snackar skit om grannstudion eller andra lärare? Till skillnad från om du talar väl om någon annan, rekommenderar vidare och lyfter andra? Och vad går egentligen mest i linje med de yogiska värderingar du vill lära ut? Nu tänker du kanske att ”det är lätt för mig att prata om att dela med mig, jag som är en av dem som kan försörja mig på yoga”. Du har helt rätt, det är enkelt att vara storsint när jag inte behöver oroa mig. Men jag är fullt medveten om att nästa år kanske det inte går lika bra, att jag då kanske behöver hitta andra uppdrag.

Frågan jag måste ställa mig då är hur gärna vill jag jobba med yoga? Och om jag vill jobba heltid med det, vad behöver jag prioritera bort för att få till det?

Mitt bästa tips till dig som kämpar är att fråga dig själv hur kan du behålla din glädje och kontakten med ditt ursprungliga varför, samtidigt som du skapar dig en hållbar arbetssituation? Utan att förminska andra, snacka skit eller ge efter för din rädsla?

Text: Veronica Jäderlund

LÄS OCKSÅ: Skillnaden mellan en yogainstruktör och en yogalärare
LÄS OCKSÅ: 7 tips för dig som vill jobba som yogalärare

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.