Yoga World
Annons
Annons
MötStudio i fokus

Öländska Studio Wi är en mötesplats för alla

För att ta oss till yogastudion behöver vi färdas från fastlandet över Ölandsbron och därefter vidare till den lilla pittoreska byn Vickleby belägen vid det vackra alvaret.

Vickleby ligger på sydvästra Öland, ungefär en mil söder om Färjestaden, och är en del av Unescos världsarv ”Södra Ölands odlingslandskap”. Hit söker sig konstnärer och diktare för att hämta inspiration, men även människor som vill utvecklas med hjälp av yoga. Mitt i byn ligger nämligen Studio Wi, en yogastudio grundad av yogaläraren Wiktoria Jakobsson. I en vacker vitmenad kalkstensbyggnad, belägen vägg i vägg med Wiktorias eget bostadshus, tar hon emot elever sedan flera år tillbaka. Studion byggdes redan 2013 men namnet – Studio Wi – kom till henne förra året, berättar Wiktoria.

Hur tror du studions läge påverkar dem som kommer för att yoga hos dig?

– För att komma till Studio Wi kör man antingen igenom den vackra byn eller passerar alvaret, så det första jag brukar få höra från deltagarna när de kommer är: ”Wow, så underbart det är här!” Under kurserna och yogalärarutbildningen lägger vi ofta in övningar och meditationer i trädgården eller på alvaret, då vi ser hur intryck, känslor och energi från omgivningar, natur och djur påverkar alla våra sinnen på ett lugnt, glädjefyllt och välbefinnande sätt. Att få yoga bland fågelsång och fjärilar är fantastiskt!

Att bo alldeles intill yogastudion har bara sina fördelar, menar Wiktoria, som vill att Studio Wi ska vara en personlig, social och kärleksfull mötesplats.

– När jag anordnar den halvdagslånga workshopen ”Harmonistund i Vickleby” brukar vi avsluta med en sopplunch inne i mitt bostadshus. Då kan man få svar på eventuella frågor som har kommit upp under dagens pilates- och yogapass, och så samtalar vi helt allmänt. Det blir många härliga skratt och en jättemysig avslutning på workshopen!

Alvar, eller alvarsmark, är en speciell typ av landskap som endast finns på Öland och Gotland samt på kalkplatåerna i Västergötland.

Berätta lite om Studio Wis bakgrund!

– För några år sedan tänkte jag köpa den gamla skolan i Vickleby och göra om den till en yogastudio, men då det inte blev så växte så småningom tanken på att bygga en studio på tomten fram. Jag är tacksam för att det blev som det blev, så här i efterhand förstår jag att allt har en mening! Jag började ha klasser i harmoniyoga några kvällar i veckan samtidigt som jag bjöd in andra kända och okända inspiratörer för att hålla workshops och kurser i studion under vissa helger. Att bjuda in andra mästare och inspiratörer är lite av Studio Wis signum. Jag vill att människor på Öland med omnejd ska kunna få möjlighet att ta del av all den kunskap som finns utan att behöva åka till en storstad.

Wiktoria har inte alltid drömt om att ha en egen yogastudio. När hon gick sin yogalärarutbildning gjorde hon det enbart för sin egen fysiska och personliga utvecklings skull, inte för att bli yogalärare.

– Men med tiden blev det svårt att inte dela med sig av yogans lära och för att kunna göra det på bästa sätt så var en egen yogastudio i hemmiljö det perfekta alternativet.

Annons
Annons

När Wiktoria för första gången kom i kontakt med yogan för en sisådär 20 år sedan slutade det med att hon och hennes syster Linda – båda två stela som kylskåp – skrattade sig igenom hela passet.

– Vad vi inte visste då var att just skratt hjälper oss att släppa på de blockeringar vi bär inom oss. Systrarna bestämde sig där och då för att yoga inte var någonting för dem, tills en av Wiktorias bästa vänner öppnade en yogastudio i Stockholm.

– Så jag började ta privata lektioner för henne, främst för att underlätta min vardag efter en bilolycka som gav mig både en  whiplashskada och tinnitus. Resultatet var fantastiskt, så jag anmälde mig till fler utbildningar, bland annat för en amerikansk yogalärare vid namn Ariel Daunay. Hon fick mig att förstå att yoga är så mycket mer än bara fysiska övningar och att mitt sätt att tänka och känna inombords kunde få mig att göra saker som jag inte kunnat göra efter bilolyckan, som exempelvis att ta mig upp på hästryggen igen. Jag blev också av med stelheten och den hemska värken jag hade i rygg och nacke. Sedan dess har jag sökt mig till många liknande retreats och utbildningar, bland annat hos Eckhart Tolle och Kim Eng, och yogalärarutbildningen på Villavi och MindToBody med Bella Magnusson.

Wiktoria vill att människor på Öland med omnejd ska kunna få möjlighet att ta del av all den kunskap som finns utan att behöva åka till en storstad.

Studio Wi erbjuder ett brett utbud för den som vill förkovra sig inom yoga. Förutom klasser i hathayoga anordnar man inspirations- och livsstilskurser, workshops inom kinesisk medicin, yinyoga och djurkommunikation, yoga för företag samt healing. Den halvdagslånga workshopen med yoga, pilates och sopplunch är väldigt populär, precis som Studio Wis yoga- och thaimassageresor.

– Ibland anordnar vi även privata helg-workshops, oftast med ett gäng tjejer som vill göra någonting tillsammans, och då fixar vi ett program med yoga, meditation, inspiration och livspassionens essens samt boende, mat och naturupplevelser!

Wiktoria själv föredrar att hålla kurser framför klasser, då hon känner att hon för sina kunskaper vidare på ett bättre sätt om hon får lära känna deltagarna under en lite längre tidsperiod.

– Då får vår kropp och våra sinnen tid att hitta tillbaka till glädje, nyfikenhet och busighet – naturliga tillstånd i våra liv som ger energi, kraft, inspiration och livspassion.

Studio Wi anordnar också en yogalärarutbildning?

– Ja, det stämmer! Det är jag och Eleonora Ramsby Herrera som håller i den. Den första anordnades 2017 och det var Smålands första internationella certiferande Yoga Alliance-utbildning på 200 timmar. Det var jättekul och berikande för både våra deltagare och för oss som lärare – en fantastisk resa för kropp och själ! Den 23 mars i år startade den andra utbildningen, som håller på fram till den 1 juli, och det som känns så underbart är att vi redan fått in anmälningar till utbildningen som startar våren 2019.

“Jag vill att människor ska våga vara precis som de är, få lära sig i sin egen takt, och att de ska finna lugnet i sig själva”, säger Wiktoria Jakobsson om målet med Studio Wi.

Hur ser klientelet i studion ut – vänder ni er till någon speciell målgrupp?

– Deltagarna på Studio Wi är en varierande skara. Kvinnor, män, unga, gamla, företagare, studenter, pensionärer och arbetssökande med flera – alla är välkomna! Det är människor från Öland, Kalmar och andra delar av Sverige men vi har även deltagare från Norge som kommer på vissa av våra kurser.

För Wiktoria är det viktigt att alla som kommer till studion ska känna en harmonisk och välkomnande energi.

– Jag vill att människor ska våga vara precis som de är, få lära sig i sin egen takt, och att de ska finna lugnet i sig själva.

Vad vill du att människor ska få med sig efter en kurs eller workshop på Studio Wi?

– Att känna inspiration och glädje. Bli nyfikna på att nå deras egna sanna potential på alla plan i livet. Alla har yoga inom sig och vi är alla olika och har olika behov. Men att leva här och nu, känna lugnet och förmågan att återhämta sig i olika situationer, det är en viktig del av yogan för mig och mina kollegor på Studio Wi.

Text: Sofia Ekholm Foto: Emmi Roosling

EFTERLYSNING!
Vet du en yogastudio som är värd att lyftas fram lite extra? Mejla in ditt tips tillsammans med några rader om studion till [email protected] – märk mejlet ”Studio i fokus”.

LÄS MER: Känn flytet på yogastudion Flow i Göteborg
LÄS MER: Följ med till Seaside Inspiration & Hot Yoga 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.