18–20 bitar
Ingredienser
225 g naturell tempeh
60 ml lönnsirap
2 msk liquid smoke
2 msk vegetabilisk olja med neutral smak (valfritt)
2 msk soja
1 msk farinsocker
2 tsk äppelcidervinäger
1/2 tsk salt, eller efter smak
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
1/4 tsk rökt paprikapulver
Så gör du
1. Ångkoka eller sjud tempeh i 20 minuter för att bli av med den bittra smaken om du så önskar.
2. Blanda de andra ingredienserna i en skål för att göra marinaden, och även oljan om du vill ha den i.
3. Skär tempeh i tunna bitar. Blanda med marinaden i en skål och låt marinera i minst en timma i kylen.
4. Sätt ugnen på 180 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg din tempeh i ett lager på plåten. Om du har någon marinad kvar häller du den över. Låt stå i ugnen i 15 minuter, vänd på stripsen och låt stå i ytterligare 15 minuter eller till de får en chokladbrun färg och är torra men ändå mjuka.
5. Ät direkt eller förvara i en sluten behållare i kylen tills du vill äta den.
Receptet är hämtat ur The Little Vegan Cookbook: 500 Best Vegan Recipes Ever (Fair Winds Press).
LÄS MER: 7 anledningar att äta veganskt
LÄS MER: Vegansk kost för hälsan och miljön