Yoga World
Annons
Annons
LivsstilMöt

Sikta rätt med Kathryn Budig

FOTO: DANIEL STARK

Kathryn Budig är författare, hundälskare och Under Armour-ambassadör, men framförallt är hon yogaläraren som sprider balans, humor och äkthet. Idag är hon en självklar yogacelebritet och del av den anrika tidningen Yoga Journal och förutom sina texter om yoga, på och utanför mattan, har hon ett stort följe på Instagram. Här pratar Yoga World sociala medier, genuinitet, respekt och om hur allt började med den eftertraktade yogaläraren.

Kathryn Budigs yogaresa började på college. Just då var hennes huvudfokus engelska och teater, men när en kompis övertalade Kathryn att följa med till ashtangastudion såddes ett frö som kom att bli grunden till hennes framtida yrkesval.

– Innan trodde jag att yoga var en sak, men förstod då att det fanns olika stilar, typer och lärare, och det som började som en ”en gång i veckan-grej” blev två gånger i veckan, och så bestämde jag mig för att utbilda mig till yogalärare så jag kunde tjäna pengar på det samtidigt som jag satsade på min teaterkarriär. När jag flyttade till Los Angeles förstod jag att teateryrket inte var det jag ville satsa på utan började köra på Yoga Works med Maty Ezraty och sedan har det växt vidare därifrån.

Med sin kärlek till det fysiska i yogan fick Kathryn i uppdrag att vara med i Jason Crandles yoga-DVD:er vilket ledde till omslaget på Yoga Journal som i sin tur växte till att hon blev en självklar skribent för tidningen.

– Före mina uppdrag för Yoga Journal hade jag skrivit för Yahoo, Elephant Journal och några småbloggar och min pappa var så stolt över att jag använde min examen i engelska. Skrivandet utvecklades därifrån och blev en bra plattform för att prata om yoga. Det gav mig möjlighet att lyfta mer än den fysiska aspekten, jag kunde prata om våra känslor, våra tankar, relationer och flera av mina artiklar handlade om det.

Respektera våra olikheter
När man läser vad Kathryn förmedlar i sina kanaler lyfter hon respekt på olika sätt. För våra olikheter, för de olika yogastilar som finns, alla olika kroppar och olika sanningar, och hon visar gärna alla sina egna olika sidor. Trots att hennes stil är väldigt fysisk förmedlar hon alltid känslan av att alla är inkluderade och välkomna.

– Det är något jag fått genom erfarenhet och träning. Jag har varit med om att folk sagt åt mig att det inte är rättvist att jag pratar å någon annans vägnar eftersom jag ser ut som jag gör, vilket är tråkigt tänkt. Alla har sin erfarenhet, sin bakgrund och historia att berätta men när vi försöker sätta etiketter på varandra kan det bli problematiskt. Vi har alla våra egna upplevelser och kamper på insidan, oavsett hur vi ser ut på utsidan. Jag önskar så att yogacommunityn skulle sluta att sätta etiketter på allt och sluta döma. Yogavärlden är en av de mest fördömande grupper av folk jag någonsin träffat i mitt liv.

Det här uttalandet har jag tyvärr hört från många yogalärare som varit med länge. Som yogaprofil, bland annat i tidningar och som ambassadör för stora märken får Kathryn mycket uppmärksamhet och har många som tittar åt hennes håll.

– Jag gör mitt bästa för att ta mitt ansvar att göra yoga tillgängligt för så många som möjligt. För det är syftet med yoga, det är inte tänkt att det bara ska vara till för smala, vita kvinnor med pengar. Från början var det ju tänkt för små indiska pojkar – saker och ting har ändrats.

Hon har en poäng, yogan som den såg ut från början har utvecklats till något annat här i väst och det finns så många olika stilar av yoga, de som är mer fysiska och hela vägen ner på skalan till restorative.

– Så ja, jag postar bilder på handstående men jag postar också bilder på mig när jag är nerskalad, bortom bilden av yoga, för att visa mitt liv och att yoga är mer än den fysiska delen. Visa yoga som livsstil, attityd och mindset.

Kathryn_Budig-back-21Budskap via sociala medier
En av Kathryns plattformar är Instagram, en kanal som blir anklagad för att vara för ytlig, att den inte klarar av att förmedla djup. Kathryn har idag 160 000 följare och vet att när Instagram används rätt kan det förmedla djup och ha djupgående effekter men säger också att det ibland gör mer skada än nytta.

Annons
Annons

– Det är inte en organisk sak längre, folk visar inte sitt råa jag, sin råa vardag. Nu är det redigerat och dolt bakom fina filter, bara de bra vinklarna och den bra sidan som kommuniceras. Det är svårt att se vad som är äkta, särskilt inom yoga. Det kan tömma dig på energi om du får bilden av att det är en total sanning och då kommer tankarna att ”jag kommer aldrig bli så där vacker, smal och vig”. Till syvende och sist är det som behöver ändras vår attityd, och jag försöker hålla det öppet och ärligt för att visa flera sidor.

För drygt ett år sedan postade Kathryn en bild på sin Instagram där hon gör någon variant av huvudstående med bindning. En i mängden av kroppskonster kunde det tyckas men i texten förklarade hon att hon var så osäker på sin kropp på bilden att hon egentligen inte ville posta den, men gjorde det ändå för att få igång en reaktion hos sina följare.

– Vi är våra egna största kritiker, och där andra ser en vacker bild ser vi själva en massa fel och tror att vi kommer bli dömda för det. Men jag ville visa att du måste välja inställningen ”fuck it” – det här är jag, det är en bra pose, en grym bild och ingen är tänkt att se perfekt ut” det är ju liksom grejen! I social media så ser vi massa perfekta bilder och får för oss att det är så vi ska se ut. Så jag tänkte att jag skulle återta makten för min egen del och förhoppningsvis ge några andra kraft att göra detsamma genom den bilden.

Bilden fick massa positiva reaktioner och flera inspirerades att dela med sig av sina bilder och historier. Kathryn blev också inbjuden att hålla ett TEDx Talk i ämnet men det fanns ingen plan att det skulle leda dit, eller att hon skulle börja prata mer aktivt om ämnet kroppskärlek.

– Min plan var inte att bli en förespråkare för positiv kroppsbild, jag bara pratar om det som är viktigt för mig och om människor dras till mina ord så fortsätter jag, för då vet jag att jag når fram till folk och behöver fortsätta.

Kathryn_Budig-3Armbalanser och humor
Eftersom hon har en förkärlek för det fysiska, armbalanser framförallt, får Kathryn ofta höra att hon fokuserar för mycket på stunt och gymnastik. Alla som någonsin kämpat med att komma upp i kråkan vet hur oövervinnerlig man känner sig när båda fötterna lyfter från marken och du hittar den där millisekunden av att flyga.

– Jag älskar att lära ut just armbalanser för det är ett sådant grymt verktyg för att finna sin egen styrka. När eleven inser att ”wow jag har den fysiska möjligheten att komma upp i kråkan” ser man hur ögonen öppnas och glödlampan tänds. Precis som med allt annat, när de får insikten på mattan att ”jag kan göra det här” läcker det över till övriga livet och öppnar upp för stordåd där. Det kan helt ändra hur folk känner för sig själva. Det är därför jag fortfarande älskar att lära ut, för att det är att bevittna magi när det händer.

I möten med yogaelever ser man som lärare ofta att murar rasar. Den fysiska praktiken bjuder på aha-ögonblick när man för första gången lyckas med en position som kanske inte varit så lätt från början. Den bjuder också på baksidan när egot kliver in och får en att tro och känna att man är kass för att man inte lyckas med en asana. I och med att Kathryn reser världen runt träffar hon en hel del olika typer som möter egot och motgångarna på olika sätt.

– Jag påminner mig själv och mina elever om att det är viktigt att vara nybörjare och att man faktiskt inte förstår allt från början. Det är det som kommer göra att du blir bra på det. Du kan vara ett underbarn och vara galet begåvad och ha lätt för dig i det du gör, men vara kass på att lära ut det för att du är så bra på det att du inte har behövt kämpa för att komma dit och vet inte hur du ska förklara eller bryta ner det för någon annan. Jag själv är verkligen en person som gillar att prestera vilket är något som jag handskas med, och utmanar mig själv inom dagligen. Just nu har jag börjat med jujutsu och det som är utmanande för mig är att vara nybörjare men jag tillåter mig själv att njuta av det. Tanken är inte att jag ska fatta direkt, jag är nybörjare, och om du blir för bra på något direkt är det nästan som att du missar det där vackra stadiet av nyförälskelse där du lär känna den andra delen. Stressa inte igenom början, du kommer bara vara nybörjare en gång, så njut av den delen för det kommer att försvinna. Du kommer bli bra och då kommer du sakna den fasen som ju är så spännande och intressant.

Alla som kommer till yogan söker sig dit av olika anledningar, och inte alla är intresserade av att vara nybörjare säger jag till Kathryn, halvt som en fråga, halvt som ett påstående. Även om yogamattan ska vara en arena fri från prestation tar många med sig det och vill gärna visa, för sig själva och de andra i salen, hur starka, viga och yogiska de är. På många ställen är det också väldigt seriöst, ingen musik, inget prat innan klassen, läraren med fokus på tradition. Det kan verka avskräckande för någon att tillåta sig själv att vara nybörjare.

– Jag tror att om jag kan nå fram till eleven och förklara varför det är viktigt att vara nybörjare, att släppa loss, kommer de förstå. Om man kan påminna dem om att det är kul att misslyckas, att det är okej, att det finns ett syfte, så kan det få dem att tagga ner lite. Skratt är ett sådant fantastiskt starkt verktyg, och folk lär sig snabbare om de skrattar och har kul än om de är rädda. Det är en av anledningarna till varför jag använder humor i mina klasser. Om jag kan få dig att skratta och njuta av vad som pågår kommer du vara mindre fokuserad på att göra positionen bra, rätt och snyggt. Istället kommer du ha kul och komma tillbaka till mattan.

Kathryn_Budig-smile-22Missunnsamhet och avundsjuka
Det finns de som inte håller med Kathryn där, yoga ska inte vara roligt, det är samma sak som flamsigt. Yoga ska läras ut och utövas på ett visst sätt, det är också något som hon får höra dagligen men har valt att låta vara.

– Jag är inte intresserad av att bråka online. Är det någon, en elev eller en annan lärare, som lyfter det på ett respektfullt sätt så tar jag diskussionen. Men de som bara letar efter tjafs eller vill sätta dit någon har saker med sig i sitt bagage sedan tidigare och det säger mer om dem än om mig. Jag har tyvärr blivit van vid det och lärt mig att inte ta det personligt även om jag inte helt lärt mig att inte låta det påverka mig, för om någon är elak, arg och attackerar så gör det alltid ont.

I och med sitt partnerskap med Under Armour och sina andra samarbeten bryter Kathryn mot ett av de stora tabuna inom yogan, att sälja sig själv. Många har fortfarande bilden av yoga som något asketiskt och att yogalärare ska vara nästan som munkar och leva av kärlek och donationer. När Kathryn postar bilder eller videos som har med samarbeten att göra ser man flera kommentarer som förklarar varför hon är en sell out.

– Jag är väldigt noggrann med vilka samarbeten och sponsorskap jag väljer, jag vill bara vara med företag jag tror på och jag tycker inte att det är fel eller fult att tjäna pengar, att ta hand om sig och sin familj. Som yogalärare förväntas vi nästan att vara tacksamma att få jobba med det vi älskar. Det är jag såklart, samtidigt som jag är tacksam över att ha en karriär och ett jobb som betalar bra. För det är en utmaning att inte ha några pengar i vår värld, och jag lyfter den frågan med andra lärare ofta för det gör mig ledsen att se lärare bli stämplade som svikare av yogacommunityn för att de får samarbeten. Tyvärr är det mycket avundsjuka inom yogavärlden här i USA och mycket konkurrens. Folk blir avundsjuka på andra som får vissa jobb, om det är dennes jobb är det inte ditt det finns jobb till alla. Istället för att slösa energi där, fokusera på vad du kan skapa själv, som är ditt. Om jag blir avundsjuk låter jag det bli som bränsle till min eld, och låter det inspirera mig till att komma på en egen idé istället.

Ny bok och framtidsplaner
Jag frågar om hennes plan för framtiden och hon svarar att någon plan finns aldrig, livet bjuder på för mycket intressanta saker för att kunna planera vad som ska komma och hur hon ska bemöta det.

– För mig är det mer energikopplat, jag hoppas att det jag gör ger mig en känsla av mening, glädje och syfte. Att min familj är glad och att jag lär mina elever något – att jag bidrar till något. Vad ämnet är och vart jag bor är inga viktiga detaljer, jag litar på att det löser sig.

Just det, att hitta sin grej, rätt energi, går igen i allt Kathryn förmedlar. Hennes mantra är Aim True, och orden är hämtade från den grekiska gudinnan Artemis, som är månens gudinna, jägare och kvinnors beskyddare.

– Hon gick till sin pappa, Zeus, och sa att hon inte ville leva enligt de normer som fanns. Hon ville inte gifta sig eller bo med dem, hon ville bo i skogen med sina systrar, och han sa okej. När jag växte upp och såg hur vårt samhälle var byggt insåg jag hur svårt det faktiskt är att bryta normer och forma sitt eget liv, att stå upp för det man vill ha och säga ”jag passar inte in i den här mallen”. Jag älskade Artemis som liten flicka men det var i vuxen ålder som jag verkligen fattade varför jag respekterade henne så mycket, och en dag fann jag en bön som var skriven till henne där första raden var ”Artemis huntress of the moon, make my aim true”. Det var början på mitt sökande efter vad det betydde för mig, och hur jag skulle hitta rätt sikte för mig – för det är viktigt. Och efter år av att plöja böcker, erfarenheter och anekdoter har jag hittat att för mig betyder det att varje dag förstå min talang, min passion och tillämpa dem så ofta jag kan. Jag är medveten om att alla inte nödvändigtvis håller med eller förstår, men jag kommer inte låta det skrämma mig, jag vägrar att låta rädsla styra. När jag kan hålla mig fullt dedikerad till min passion och mitt budskap vet jag att jag har träffat rätt. Så det har blivit något jag strävar efter att leva efter och kommunicerar till mina läsare för att de ska kunna sikta rätt.

Kathryns första bok heter Big Book of Yoga och är en teknisk bok, tänkt som en yogaguide för nybörjare, eller ett uppslagsverk för yogaläraren som vill förstå historian, stilen eller linjering. Hennes kommande bok Aim True är mer av en livsstilsbok, med inslag av asanas och sekvenser men den fokuserar mer på filosofi och hur den kommer med i de olika delarna av livet.

– Jag har brutit ner den i ”Loving your body”, ”Being a fearless eater” – med massa recept, ”Balancing and opening your mind” – där jag introducerar till andningsövningar och meditation, ”Finding true balance” – hur du tar aim true till att hitta din stam, dina systrar och bröder och hanterar förändringar och utmaningar i livet.

Vår skypedate börjar gå mot sitt slut och vi återkommer till det här med respekt, mot andra men i grunden, alltid först, mot sig själv.

– Som yogi, eller människa överlag, lär dig så mycket du kan om dig själv, upptäck dina passioner, vad som gör dig fantastisk, klura ut vad som är din talang. Det är väldigt viktigt, och absolut inte alls narcissistiskt, det handlar om att veta varför du är här. Finn vad som får dig att lysa och glittra, och använd det. Det är grunden för respekt. Du får respekt när folk ser din eld brinna, när de ser dig leva fullt ut och det är vad som kommer göra att avundsjuka och konkurrens försvinner, när alla är i sitt kraftfullaste tillstånd och säger ”det här är jag, hör mig ryta”. Då kommer du inte känna dig hotad av andra, eller ha tid att jämföra dig med dem.


Kathryn_Budig-eagle-3KATHRYN BUDIG
Yrke: Yogalärare, författare och grundare av välgörenhetsorganisationen Poses for Paws.
Aktuell med: Boken ”Aim True”.
Instagram: @kathrynbudig
Här kan du yoga med Kathryn: Se information om hennes workshops på kathrynbudig.com eller ta en onlineklass på yogaglo.com.


 

Text: Veronica Jäderlund Foto: Leigh Webber

Sugen på att läsa mer om andra fantastiska yogaprofiler? Ta då en titt på Petri Räisänens bok Kraften bakom yoga.

Tags : Kathryn Budig

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.