Yoga World
Annons
Annons
Studio i fokusYoga

Shala Hala: En plats där alla vill vara

”Jag heter Laila och är en äkta Bjäretös.” Så presenterar sig Laila Svensson som driver yogastudio strax utanför Båstad.

Att Bjäre är en plats som är något alldeles speciellt kan nog de flesta som varit där skriva under på.

– Därför känns det extra bra att vara född och uppväxt här och än mer att ha möjligheten att driva en yogastudio på en sådan här vacker plats. Det är här mina rötter finns och det är hit jag hela tiden återvänder, berättar Laila och beskriver sig som en sökande människa.

– Riktigt tydligt blev det i slutet av 80-talet när jag efter en separation bestämde mig för att ”lämna allt”. Mitt företag, mitt sociala liv och mitt hem, säger Laila som med en enkel biljett tog sig till Singapore för att därifrån luffa runt i Asien.

– Med facit i hand så kom jag i kontakt med yogans yama och niyama långt innan jag visste att det var yoga. I över tio år reste jag stort sett själv och jag lärde känna mig själv under den här tiden. Dessa åren på luffen har verkligen präglat mitt liv och sättet jag tänker på.

Den fysiska yogan (i form av asanas) började Laila utöva efter en skidskada i Alperna för 15 år sedan efter att den österrikiska läkaren ordinerat yoga.

– ”Lär dig stå på ett ben” sa han. Först tyckte jag att det var en mycket märklig ordination men jag måste säga att det nog är det viktigaste och ärligaste steget jag tagit i hela mitt liv, berättar Laila som kom hem till Sverige och yogade runt på lite olika ställen men inte blev direkt överväldigad av vad hon mötte. Men av en tillfällighet så hittade hon en yogaform som passade henne, både själsligt och fysiskt, som hand i handske. Laila bestämde sig för att gå RYT 200:

– Under filosofitimmarna kunde jag känna igen mig själv i sökandet efter ”mitt sanna jag”. Det ena gav det andra och 2014 certifierade jag mig även som RYT 500.

När Shala Hala blev till verklighet för sex år sedan var Laila egentligen mitt uppe i att söka jobb.

– Jag hade precis kommit hem från två veckor i Monaco där jag skapat lite kontakter och var helt inställd på att flytta ner och börja jobba där.

Men så fick hon reda på att lokalen under hennes dåvarande bostad stod tom.

– Det var en gammal lanthandel som jag handlat lördagsgodis i som barn. Jag minns att när jag stod och tittade in i den tomma lokalen i höstmörkret så fylldes min kropp av en bubblande energi som kom i vågor och jag kände ”det här är min yogastudio!” Det var en känsla som jag nog aldrig känt tidigare, säger Laila och förklarar att beslutet att öppna yogastudio kom som från en stilla plats inombords och inte som sista länken i en rad tankar.

– Det var denna mörka höstkväll som min yogastudio föddes, berättar Laila som då kom från nästan två års arbetssökande, efter en tid med en avklarad Master inom strategi och affärsutveckling och tre år med bra positioner, på olika arbetsplatser.

Laila startade yogastudio i lanthandeln hon handlat lördagsgodis i som barn.

SJÄLVKÄNSLAN I BOTTEN

– Trots att jag hade ett driv i mitt arbetssökande fick jag inte napp någonstans. Min självkänsla, mitt självförtroende och min ekonomi var fullständigt i botten. Men så kom den där höstkvällen när jag lyssnade på min inre röst, säger Laila som idag är glad för att hon både vågade och hade förmågan att lyssna på den känslan.

Sedan dess har Shala Hala bara vuxit och vuxit.

– De första tre åren hade jag drop in. Man behövde inte boka sig utan man bara kom till passet, säger Laila som var glad att någon överhuvudtaget hittade ut till hennes yogastudio mitt ute på landet.

Den tredje sommaren så hände det otroliga. Det fanns plats för 28 mattor i studion men när hon öppnade dörrarna en dag så vällde 40 stycken förväntansfulla yogisar in för att yoga på hennes lilla shala.

– Jag minns att jag först inte visste vad jag skulle göra. Det kändes helt surrealistiskt men till slut tryckte jag ihop mattorna i amerikansk stil med typ en centimeter mellan varje matta, berättar Laila som även fick be folk ligga både på och bakom köpdisken.

Annons
Annons

– Jag minns att jag började passet med att säga ”så här är det att vara på Bjäre – en plats där alla vill vara”. Sedan den dagen har det bara varit bokning på Shala Halas klasser…

I den gamla lanthandeln stannade Laila i fem år fram till förra året då hon den 21 juni öppnade upp i en ny större och mer praktisk lokal, fortfarande på Bjäre. I utformningen av studion har Laila utgått från sig själv och vad hon vill mötas av när hon kliver in på en yogastudio.

– Shala Hala är definitivt ett resultat av alla mina möten med olika yogastudios och alla mina resor runt om i hela världen, förklarar Laila som har tagit alla intryck från allt positivt hon upplevt och skapat något alldeles extra mitt ute på Bjäre.

– Känslomässigt vill jag att alla som yogar på Shala Hala ska känna sig varmt välkomna och uppleva att det finns ett genuint intresse för dem som personer, säger Laila som vill att man upplever Shala Hala som en personlig yogastudio med mycket kunskap om både kropp och själ.

Det som rent fysiskt slår en när man kommer in på Shala Hala är en känsla för detaljer och engagemang.

– Jag har till exempel installerat en egentligen helt opraktisk toalettdörr från Bali. Det var under tidigt 90-tal när jag luffade runt i Indonesien som jag blev förälskad i dessa ”portar” och lovade mig själv då att en dag ska jag ha en sådan dörr, säger Laila som även har fraktat hem en massiv åttaarmad Ganesha-staty av trä som hon köpt av en gammal dam i Indien.

– Det var inte någon billig eller enkel affär men nu står den och pryder Shala Hala och har en mycket speciell plats i mitt hjärta.

Samma sak gäller för de åtta tibetanska sångskålarna från Nepal som Laila släpade runt på i en ryggsäck under en månads tid för att hon visste att de skulle skapa en unik känsla.

Shala Hala pryds även av några olika Buddhor:

– Den mest unika är en liggande Buddha av lavasten från Java. Han ligger så vackert på hyllan och tittar ut över havet av mattor och yogisar. Honom har jag dock inte forslat hem själv, haha!

Toalettdörren har rest ända från Bali.

ETT HAV AV YOGAMATTOR

På Shala Hala finns även en jättestor soffa som är fyra meter lång och över en meter bred där tanken är att man ska vilja krypa upp bland kuddarna efter ett skönt yogapass och dricka örtte ur de zenbuddistiska muggarna och äta mandlar och russin samtidigt som man kopplar av med någon yogabok eller yogatidning (varför inte ett rykande färskt nummer av Yoga World?).

I själva studion möts man av ett hav av yogamattor. De 36 mattorna ligger alltid ute, oberoende av hur många som kommer på passet, och det är ”helgerån” om man flyttar på dem.

– Självklart får man byta ut min matta mot sin egen matta bara den ligger så som jag vill – mattorna ska alltid ligga i rader vilket skapar både en lugn känsla och underlättar min guidning, förklarar Laila.

– Jag brukar säga ”gör vad ni vill men rör inte mina mattor!” Det har blivit som en liten kul grej bland yogisarna. Ibland kan jag höra någon stammis säga till någon ny yogi att ”rör inte mattorna”. Det är roligt att yogisarna tar det på allvar samtidigt som man kan skämta om det, haha!

Väl på mattan vill Laila att du som yogi upplever närvaro i din kropp. På Shala Hala sker all guidning verbalt och som instruktör tillbringar Laila ingen tid alls på mattan.

– Jag har all fokus på dig som yogi och din utveckling. Jag älskar detaljer vilket också blir väldigt tydligt i mina klasser.

Shala Hala har ett brett kundklientel vilket Laila är både stolt och tacksam över. Det är allt från äkta Bjärebor och Bjärebönder som aldrig gjort yoga innan de steg innanför dörrarna på Shala Hala till sommargäster från hela Europa som upptäckt yogan någon gång under de två senaste decennierna. Alla i olika åldrar och med olika ambitioner. Även många yogalärare har hittat till Shala Hala.

– En sak som gör mig extra stolt är att Shala Hala har mycket män på mattan, vilket jag egentligen tycker är en självklarhet. Men det är ett ”svårflörtat” yogaklientel. Shala Hala skiljer inte på män eller kvinnors yogautövande utan jag anser att alla utövar sin yoga utifrån olika ambitionsnivåer och olika förutsättningar och inte utifrån kön och ålder.

På Shala Hala sker all guidning verbalt och som instruktör tillbringar Laila ingen tid alls på mattan.

KLASSER, KURSER OCH YOGASKOLA

Den yoga som utövas på Shala Hala är i huvudsak hathayoga i en kombination av anusara-, iyengar- och alignment-orienterad yoga i olika svårighetsgrader. Klasser och kurser finns för både nybörjare och avancerade yogisar. Alla klasserna är öppna för engångsbokning, så det finns även möjlighet för den som bara vill komma och yoga sporadiskt då och då. Den som är på tillfällig genomresa eller vill göra en yogautflykt är alltså alltid välkommen till Shala Hala!

Shala Hala är även en yogaskola där du kan gå både på YACEP-klasser, workshops och 200 RYT- och 300/500 RYT-utbildning. Regelbundna workshops anordnas under hela året med både Laila och olika gästlärare. Shala Halas RYT 300 som startade nu i vår är ett program med gästlärare från både Danmark, USA och Indien.

– Workshopar över lag är ett populärt inslag i schemat. Det är då man som instruktör har möjlighet att bredda sitt register och leverera alla de åtta stegen inom yogan, säger Laila och menar att det är då man som yogi även har möjlighet att fråga och få svar på olika saker beroende på workshopens tema.

Sociala medier är en viktig marknadsföringsdel där Shala Hala interagerar i olika sociala nätverk och kommunicerar med såväl nya som gamla målgrupper.

– Förutom hemsidan så finns vi på både Facebook och Instagram med olika konton för yogastudion och yogaskolan. Då studion personifieras av mig så är även min privata sida en viktig del av all information som förmedlas på dessa två sociala medier, förklarar Laila som i stort sett lägger ut Shala Halas schema på Facebook varje dag och skapar Facebook-events dit hon bjuder in dem som hon vet och tror är intresserade.

Att få andra att må bra, om så bara för en liten stund, är det bästa med att driva yogastudio tycker Laila.

– Jag tror att vi i delar av dagens samhälle drivs av höga ambitioner och stora krav på oss själva. Vi lyssnar inte inåt utan bara ”kör på”. Och det är det som bränner ut oss. Jag ser hur yogisar kommer in på Shala Hala och släpper på allt det där och får vara en stund i sin kropp. Den verbala guidningen blir som en meditation där det inte finns plats för något annat. Det är en ynnest att få människor slappna av.

Den yoga som utövas på Shala Hala är i huvudsak hathayoga i en kombination av anusara-, iyengar- och alignment-orienterad yoga i olika svårighetsgrader.

NATURNÄRA YOGA Att driva yogastudio ”mitt i naturen” tycker Laila är helt underbart. – Det finns en vila i att vara nära naturen och det hänger väldigt mycket ihop med vad yogan står för. Det blir så påtagligt att man är en del av något större. Man ser naturen förändras beroende på årstider och väder, säger Laila och förtydligar att yoga för henne är så mycket mer än bara asanas.

– Yoga är de åtta stegen där våra värderingar är en viktig grundsten i allt du gör både utanför och på mattan. Och det utövar jag dagligen. Många tror, ibland på ett skämtsamt sätt, att bara för att jag är yogainstruktör, så har jag inte motgångar eller tunga beslut att fatta. Men så är det ju inte, säger Laila och förklarar att hon försöker att inte ta sig själv på för stort allvar när hon stöter på motgångar.

– Inte för att jag förringar mina känslor utan jag ser mig själv som en del av något större. Jag är väldigt observant på vad som försiggår i mina tankar. Förr när jag var yngre och innan yogan kom in i mitt liv så var det så lätt att ramla in i destruktiva tankegångar som bara skapade oro och ångest. Man skulle kunna säga att jag idag, med hjälp av yogafilosofin, försöker källsortera mina tankar.

Det har funnits perioder i Lailas liv då hon av olika anledningar inte har kunnat utöva fysisk yoga, i alla fall inte i den utsträckning som hon har velat.

– Förra hösten var en sådan period. Min höft började värka och jag hade enormt mycket smärta både dag och natt. Det underliggande problemet ligger i en av mina ländkotor som efter en röntgen visade sig ha en kraftig förskjutning. Yogar jag regelbundet kan jag hålla höften och smärtan under kontroll. Så det är viktigt att jag utför någon typ av fysisk yoga tre-fyra gånger i veckan, berättar Laila som är väldigt tacksam för dessa erfarenheter som verkligen har utvecklat henne både som människa och som yogainstruktör.

Hon är också väldigt vetgirig och reser till Indien några veckor varje år. Främst för att utöva yoga som innefattar både filosofi, pranayama och asanas med indiska traditionella yogalärare. – Jag är mån om att hela tiden lära mig något nytt och att hålla den traditionella yogan vid liv och föra den vidare på Shala Hala. Jag åker även till internationellt erkända lärare – nu i vår har till exempel Gotland, Stockholm, Schweiz och Köpenhamn gästats av riktigt bra lärare.

För Laila är det underbara med att vara yogalärare att ju äldre hon blir desto trovärdigare blir hon i rollen.

– Men det förutsätter att jag fortsätter att utvecklas som människa och är sann mot mig själv och i takt med det utvecklas Shala Hala. Jag kan inte säga direkt eller konkret hur framtidsdrömmarna ser ut. Jag vet inte alltid om det men ibland tappar jag källan till mitt sanna jag och jag kör bara på och vill göra andra människor till lags. Då blir det inga bra beslut. Men jag har varit sann mot mig själv under så många år och avslutat sådant som inte varit bra så jag känner att jag har utvecklat en sida som vet när det rätta dyker upp. Oavsett om det är en yogastudio eller en livspartner, säger Laila som idag har båda delarna. Hennes livspartner delar dessutom yogaintresset och följer med på yogaresor och en massa annat som utvecklar dem båda, så utvecklingsmöjligheter finns det gott om.

– Men det gäller att jag alltid kommer tillbaka till den där höstkvällen när Shala Hala för första gången såg dagens ljus. Det är viktigt att jag har det lugnt och fridfullt omkring mig så att jag har förmågan att höra den rösten, för då utvecklas Shala Hala som allra bäst.

Text: Sara Valfridsson Foto: Mikael Bertmar/Poetic Photography

EFTERLYSNING!
Vet du en yogastudio som är värd att lyftas fram lite extra? Mejla in ditt tips tillsammans med några rader om studion till yogaworld@dohi.se – märk mejlet ”Studio i fokus”.

LÄS MER: Öländska Studio Wi är en mötesplats för alla
LÄS MER: Till Yoga Kendra i Malmö är alla välkomna

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar