Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

Så tar du dig tid till att ”bara vara”

Kanske känner du redan till 80/20-regeln – eller paretoprincipen – en empririsk regel enligt vilken 20 procent av orsakerna ofta står för 80 procent av verkan. Men kan denna princip appliceras på den vardagliga konflikten mellan att ”göra” och att ”bara vara”?

Under mina år i affärsvärlden användes ofta 80/20-regeln för att fastställa var man skulle lägga fokus och strategiska insatser och den visade mycket riktigt också att 80 procent av vår försäljning kom från 20 procent av våra kunder.

Vi kan även applicera detta på en massa andra områden i våra liv. För att ta ett enkelt exempel är det troligt att du använder 20 procent av alla dina kläder 80 procent av tiden (testa nästa gång du byter kläder och du kommer att märka att det stämmer ganska bra!).

Tid att vara
Så, låt mig gå tillbaka i tiden några veckor. Vid den här tidpunkten kändes det som om jag bara jagade min egen svans och jag var helt utmattad av att försöka göra för många saker samtidigt. Lyckligtvis kunde jag, tack vare att jag under senare år lärt mig att undvika multitaskingens förbannelse, se varningstecknen i tid. Det var dags för ett break. Jag tillät mig själv att ta ledigt från allt ”görande” och tog en dags semester för att ”bara vara” och ta en strandpromenad, långt från skrivbordet och alla  teknologiska prylar. Och det var precis vad min själ behövde.

Annons
Annons

business-woman-relax2Under den här hektiska ”göra”-perioden (dessa kommer och går) började jag fundera på vad som skulle hända om vi applicerade paretoprincipen på vår egen personliga utveckling. Vad skulle hända om vi tillbringade 20 procent av vår tid åt vår ”vision” (det vill säga planera och skapa) och 80 procent åt att ”tillåta” (det vill säga släppa taget) – med grundtanken att de 20 procenten av ”vision” (orsaker) kommer att ge 80 procent (effekter) av det vi vill skapa ändå?

Jag menar inte att vi bara ska jobba två timmar om dagen och lata oss resterande sex timmar; det jag menar är att när vi märker att vi bara trampar runt i samma hjulspår (kom ihåg att det är våra tankar som skapar vår verklighet – negativt in, negativt ut) och vi inte kan bestämma oss, eller bara våndas över resultatet, så är det helt ärligt dags att bara släppa taget.

Släpp taget
Om du gjort allting enligt plan finns det ingen anledning att tillbringa 80 procent av tiden med att gruva sig över alla ”tänk om”. Gå vidare till nästa uppgift eller projekt (eller ta ett break) och fortsätt använda dig av samma 80/-20-princip. Du kommer att märka att du genom att ”tillåta”, eller ”släppa taget”, 80 procent av tiden får mer energi och att du förhindrar att kroppen samlar på sig en massa onödiga spänningar. Du kommer att sova bättre och som en rejäl bonus kommer det ångestbetingade sockerbegäret att minska.

Så, låt saker och ting få ha sin naturliga gång nästa gång du är i planerings- och skaparstadiet av ett projekt och använd resterande 80 procent till att släppa taget om tankarna på hur det ska gå. På så sätt kan du njuta av den känslomässiga, andliga och fysiska frihet du skapat åt dig själv på vägen.

Av Chrissie Tarbitt

Läs mer om Yoga på jobbet.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.